Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις του «Ερμιονικού Συνδέσμου» στην Ερμιόνη – Κάθε μία και ένας σταθμός …

Επιλογές από το προσωπικό μας αρχείο - 6 Σεπτεμβρίου 2016
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εκδήλωση του "Ερμιονικού Συνδέσμου"σε συνεργασία με 
το Ν.Π. Πολιτισμού του Δήμου Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης.

Τιμητικές παρουσίες εκτός των άλλων, της πρώην Προέδρου  της Βουλής των Ελλήνων και Ακαδημαϊκού κας Άννας  Ψαρούδα - Μπενάκη 
και του Βουλευτή Αργολίδας - ΣΥΡΙΖΑ- κ. Γιάννη Γκιόλα 
Σήμερα, (6/9/2016) στον  κατάμεστο αύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) τρία πολιτιστικά στοιχεία πλημμύρισαν!  το ιστορικό κτήριο,  το οποίο στέκει στο πέρασμα των χρόνων ως  φάρος φωτεινός - Παιδείας και Πολιτισμού, της τοπικής μας κοινωνίας. 

Το πρώτο στοιχείο ήταν αυτό, του θαυμάσιου εικαστικού έργου της προβεβλημένης Ερμιονίτισσας λαϊκής μας ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου - Δουρούκου.

Η αξιόλογη ζωγράφος μας υποδέχεται  στον χώρο της εκδήλωσης τον κυβερνητικό Βουλευτή Αργολίδας - ΣΥΡΙΖΑ - κ. Γιάννη Γκιόλα 


Το δεύτερο στοιχείο η γλαφυρή και λογοτεχνική ομιλία (όπως κάθε φορά άλλωστε)
του Προέδρου του Ερμιιονικού Συνδέσμου Γιάννη Σπετσιώτη 
  


Το τρίτο στοιχείο η εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου της Λαΐκής μας ζωγράφου από την κα Μαριάννα Ξενάκη εικαστικό και καθηγήτρια της εικαστικής τέχνης,  η οποία ανέδειξε με ένα ιδιαίτερο τρόπο την προσωπικότητα και τη μεγάλη προσφορά στο χώρο των εικαστικών τεχνών και ευρύτερα στην κοινωνία μας της τιμούμενης καλλιτέχνιδας.  


Η κα Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουτζή  ανέπτυξε μετά από έρευνα το θέμα:
«Η Ελληνική ενδυμασία σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας»


 Και η κα Μιρέλα Ζωγράφου η οποία μας μίλησε με θέμα:
«Η ενδυμασία της Ερμιόνης και της γύρω περιοχής»

Αυτά τα τρία δυνατά στοιχεία έλαμπαν στα μάτια μας σαν πολιτιστικά μαργαριτάρια! δίνοντάς μας μια ελπίδα και την άλλη πλευρά - την καλή, της Ερμιονίτικης κοινωνίας και ευρύτερα της Ερμιονίδας.
Παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του  Γιάννη Σπετσιώτη

Πλούσιες και εναλλακτικές καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις οργάνωσε και φέτος ο Δήμος μας. Με ακριβές ιδέες και πρωτότυπες δράσεις σύλλογοι αλλά και πρόσωπα μεμονωμένα, σ’ έναν ενιαίο άξονα, κατάθεσαν το στίγμα τους στη γιορτή του Πολιτισμού. Σ’ αυτή τη γιορτή που εδώ και χρόνια, εκτός των άλλων, λειτουργεί για όλους απελευθερωτικά και λυτρωτικά σε πείσμα της κατήφειας των ασυνήθιστων καιρών που ζούμε.
Έτσι, απολαύσαμε για ακόμη μια φορά μοναδικές στιγμές νοσταλγίας και αυτογνωσίας, που κινητοποίησαν τη σκέψη και τη συγκίνηση. Όμορφα και σπάνια καλλιτεχνικά δημιουργήματα και αφηγήματα, ζωντανές αποδείξεις της άνθησης ενός άλλου είδους Πολιτισμού στην πόλη μας. Δημιουργήματα που στηρίζονται στη γενναιοδωρία των κατοίκων, στην έμπνευση των φορέων, στη δυναμική πολιτιστική πολιτική του Δήμου μας και ιδιαίτερα του Νομικού Προσώπου και της προέδρου του  που φέρει την ευθύνη για την υλοποίησή τους.
Σήμερα θα έλεγα συμβολικά, μιας και μπήκαμε ήδη στο φθινόπωρο, πως κλείνει ο φετινός κύκλος των πολλαπλών καλοκαιρινών συναντήσεων με την παρουσίαση της έκθεσης των 130 πινάκων ζωγραφικής, που φιλοτέχνησε η μοναδική λαϊκή μας ζωγράφος κα. Ανθούλα  Λαζαρίδου – Δουρούκου. Έχουν ως θέμα την ελληνική λαϊκή φορεσιά όπως τη συναντάμε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, νησιώτικες και στεριανές, στο διάβα των χρόνων.
Την κα. Ανθούλα την αναγνωρίζουμε όλοι ως άνθρωπο με πλούσια και πολλαπλή συνεισφορά, ηθική και υλική, στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας, εδώ και πολλές δεκαετίες. Με τις ιδέες, τις απολαυστικές διηγήσεις των βιωμάτων της και την ενεργή συμμετοχή της σε τοπικούς συλλόγους μάς παραδειγματίζει και μας διδάσκει πως η ανασυγκρότηση του τόπου που γεννηθήκαμε και ζούμε, επιτυγχάνεται μόνο με συλλογική δουλειά και κοινωνική συνοχή, ταπεινότητα και αίσθηση του μέτρου. 
Η ίδια, από το δικό της μετερίζι, με το τεράστιο καλλιτεχνικό της έργο αγκαλιάζει παιδιά, εφήβους, ενήλικες, την κοινωνία ολόκληρη και ανυψώνει πνευματικά και αισθητικά την πόλη μας.      
Οι ζωγραφικοί της πίνακες, καθρέφτες ολοκάθαροι της ζωής του τόπου που γεννήθηκε και έζησε, αφηγούνται με αμεσότητα, ευαισθησία, γνώση και τόλμη, τη θρησκευτικότητα, την Ιστορία και τη Μυθολογία, τη Λαογραφία, την Παράδοση και τη γοητεία του τοπίου. Κυρίως απεικονίζουν τον ψυχισμό των ανθρώπων στη διαδρομή τους μέσα στον χρόνο και τις διάφορες εκδηλώσεις της ζωής τους.
Σήμερα, θέλησε να μας παρουσιάσει, για πρώτη φορά, 130 ζωγραφικούς πίνακες, με αντικείμενο την ελληνική ενδυμασία και ιδιαίτερη αναφορά στις φορεσιές της Ερμιόνης  και της ευρύτερης περιοχής, θέμα πρωταρχικής σημασίας και σπουδαιότητας.
Η ζωγράφος, ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα στον χρόνο αλλά και στους τόπους, με «χωροχρονική ευαισθησία», στοχεύει να μας αποκαλύψει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφόρων περιόδων, τοποθετώντας τα στον ζωγραφικό της καμβά. Με «πρώτη ύλη» γνωστή, παρμένη από τη Λαϊκή Τέχνη, τις Ιερές και Λαϊκές Παραδόσεις και την Ιστορία και κυρίαρχο πάντα τον άνθρωπο, δημιουργεί εικόνες κομψές και απλές με το βασικό τους θέμα σε απόλυτη αρμονία με το περιφερειακό. Με αστείρευτη διάθεση μεγαλουργεί, είτε ζωγραφίζοντας ανθρώπους είτε αντικείμενα και καταφέρνει να εμψυχώνει τα άψυχα.
Ο θεατής νιώθει τη δημιουργική της ανάσα και αντιλαμβάνεται την ευφυή έκφραση και το χάρισμα της καλλιτέχνιδας, που με ήθος, σοφία και τόλμη, αναδεικνύει τα καλά στοιχεία της εμφάνισης «χωρίς  να τα διαφημίζει και αυτό λέει πολλά» Ενώ για την κατανόηση των έργων της  αρκεί η «ανάσυρση» της πολιτιστικής ταυτότητάς και της ιστορικής του  μνήμης.
Ναι, η κ. Ανθούλα είναι η αξεπέραστη λαϊκή μας ζωγράφος με τις πολλές περγαμηνές, εντός και εκτός των τειχών της Ερμιόνης και της Ελλάδας! Τα όνειρα και η αστείρευτη διάθεσή της …χρόνια δεν κοιτούν! Στην αναμέτρησή της με τον χρόνο εργάζεται αδιάκοπα και συνεχίζει δυναμικά να δίνει σχήμα και χρώμα στα βιώματα και τα όνειρά της.
Ελπίζουμε πως η γενέτειρά της, θεωρώντας τα  έργα της πολιτιστική κληρονομιά, θα συνεχίσει να επενδύει σ’ αυτή την ανεξάντλητη πηγή του πλούτου.
Με ιδιαίτερη χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη το Δ.Σ. του Ερμιονικού Συνδέσμου δέχθηκε την πρόταση της κας Ανθούλας, να αναλάβει ο Σύνδεσμός μας την ευθύνη της αποψινής εκδήλωσης, σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα του Δήμου για τα Πολιτιστικά και τη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης, οι οποίοι και την ενέταξαν στο πρόγραμμά των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου μας. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συγκινητική συνάντηση  της κας Ανθούλας με δύο άλλες αξιόλογες Ερμιονίτισσες καλλιτέχνιδες της εικαστικής τέχνης. Από αριστερά, η κα Αικατερίνη Παπαμιχαήλ - Ρήγα και από δεξιά η κα Λίτσα Παγώνη.
Φώτο - ρεπορτάζ 

 ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ 

ΥΓ. Στη συνέχεια τα έργα της καλλιτέχνιδας εκδόθηκαν σε καλαίσθητο λεύκωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: