Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Τα σύμβολα και οι σφραγίδες του Κρανιδίου από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου «Ο εκ Κρανιδίου Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρέστας (Παπαρσένης) Οπλαρχηγός και Αγωνιστής της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» ο συγγραφέας παρουσιάζει σφραγίδα της κωμοπόλεως Κρανιδίου,  κατά την επαναστατική περίοδο με την αποτύπωση του Τιμίου Προδρόμου. 
Τη σφραγίδα αυτή  καθώς και δύο άλλες που αφορούν το Κρανίδι, παρουσίασε για πρώτη φορά σε ομιλία του, ο πρώτος  Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Καμιζής σε δεξίωση στο Δημαρχείο, μετά την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Προδρόμου στις 28 Αυγούστου 2011
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Από το προσωπικό μας αρχείο - 28 Αυγούστου 2011 
.
Η παρουσίαση των σφραγίδων Κρανιδίου  από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτριο Καμιζή.


Η γλυκιά έκπληξη που μας κρατούσε κρυφή ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Καμιζής και είχαμε τη τύχη να γνωρίσουμε και να βιώσουμε θα λέγαμε οι παρευρισκόμενοι μετά το τελετουργικό θρησκευτικό μέρος την παραμονή το βράδυ του εορτασμού του πολιούχου της πόλης του Κρανιδίου Αγ. Ιωάννου Του Προδρόμου,  λίγο πριν τη δεξίωση που παρέθεσε η δημοτική αρχή στο δημαρχείο, ήταν αυτή, της παρουσίασης των συμβόλων και σφραγίδων της πόλης από τον 18ο έως στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο δήμαρχος ως γνωστό θρέφει ένα μεγάλο σεβασμό και αγάπη στα ιστορικά ντοκουμέντα γενικά, αλλά κυρίως σ’ αυτά που αφορούν την ιστορία ολόκληρης της Ερμιονίδας και των γύρω νησιών Ύδρας και Σπετσών.

Για την περίπτωσή μας και για να μπορέσει ο Λαός του Κρανιδίου αλλά και ολόκληρης της Ερμιονίδας να εμβαθύνει στη γνώση της ταύτισης της ιστορίας του τόπου με τα σύμβολά του, ο κ. δήμαρχος θεώρησε κατάλληλη αυτή τη βραδιά για να κάνει την παρουσίασή τους στους επίσημους προσκεκλημένους και στους δημότες του.

Η πρώτη σφραγίδα που χρησιμοποιούσαν οι δημογέροντες της Κοινότητας Κρανιδίου σύμφωνα με έγγραφο που υπάρχει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και αντίγραφο παραθέτουμε, ήταν αυτή, με χρονολογία 1788. 
Πρόκειται για τη σφραγίδα στην οποία απεικονίζεται η μορφή του Αγ. Ιωάννου Του Προδρόμου που για λόγους ευνόητους οι Κρανιδιώτες σκέφτηκαν και δημιούργησαν καθιερώνοντάς την και ως σύμβολο για την Κοινότητά τους εκείνων των χρόνων, ευρισκόμενοι υπό τον τουρκικό ζυγό, ταυτίζοντας έτσι τη θρησκευτική τους πίστη στον προστάτη Άγιό τους με την ιστορία του τόπου, άλλα και του Ελληνικού Έθνους, που ήταν η κρυφή τους ελπίδα να δημιουργήσουν!

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Δ. Καμιζής μάς παρουσίασε την δεύτερη σφραγίδα του Δήμου Μάσητος (προηγούμενη ονομασία του Δήμου Κρανιδίου) που σχηματίσθηκε του 1834. Απελευθερωμένοι πλέον οι Κρανιδιώτες τοποθετούν στη σφραγίδα τους δύο δελφίνια εις ένδειξη των θαλάσσιων ταξιδιών τους με τον ναυτικό εμπορικό τους στόλο, που συνεχώς αυτά τα χρόνια μεγάλωνε.

Ανάμεσα στα δελφίνια ήταν τοποθετημένος ένας κοχλίας (κηρίριζα το λέμε εμείς) που συμβόλιζε την Ερμιονική πορφύρα την οποία επεξεργαζόντουσαν και στην αρχαία πόλη Αλίκη ή Αλιέων στο Πορτοχέλι. Στο επάνω μέρος είχε την επιγραφή - ΔΗΜΟΣ ΚΡΑΝΗΔΙΟΥ – και στο κάτω μέρος κλάδοι ελιάς, φημισμένη άλλωστε η περιοχή από εκείνους τους χρόνους για την καλλιέργειά της, τους ελαιώνες και το ελαιόλαδο.


Η Τρίτη σφραγίδα του Δήμου Κρανιδίου που παρουσίασε ο δήμαρχος ήταν αυτή που έφερε στο κέντρο της ως έμβλημα το κεφάλι της Θεάς Δήμητρας και στο κάτω μέρος πάλι κλαδιά ελιάς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μέχρι τις μέρες μας οι Κρανιδιώτες είναι καλύτεροι επιχειρηματίες και έμποροι από όλους τους γηγενείς Ερμιονιδείς. Έτσι λοιπόν βλέπουμε πως αρχικά χρησιμοποίησαν τον Άγιό τους για την οργάνωση και την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας τους.

Στη δεύτερη σφραγίδα προβάλλουν με τα δελφίνια, τον κοχλία και τους κλάδους ελιάς, τον εμπορικό τους ναυτικό στόλο, την παραγωγή και το εμπόριό τους.

Και στην τρίτη σφραγίδα αφού το εμπόριο αρχίζει να γίνεται σιγά – σιγά από τις αρχές του 20ου αιώνα με χερσαία και άλλα μέσα, (φθίνει το θαλάσσιο και παρακμάζει η εμπορική ναυτιλία αυτών των χρόνων με τα ιστιοφόρα πλοία) τότε οι Κρανιδιώτες τοποθετούν στη σφραγίδα του Δήμου τη Θεά Δήμητρα ως σύμβολο και προστάτιδα της αγροτικής παραγωγής. Ως γνωστό η Θεά Δήμητρα ήταν προστάτης και της Ερμιόνης, της Θερμησίας και άλλων τόπων της  Επαρχίας μας. Με το έμβλημα λοιπόν αυτό,  προβάλλεται  η αγροτική τους παραγωγή.

Ο δήμαρχος γλαφυρός και ρητορικός όπως πάντα μέσα σε λίγο χρόνο μας είπε με λίγα λόγια πολλά, πάρα πολλά... Με τα ντοκουμέντα που παράθεσε ήταν πολύ παραστατικός και μας ταξίδεψε και νοερά στο Κρανίδι και την Ερμιονίδα εκείνων των χρόνων.
Όμως, όσοι  Ερμιονίτες παραβρέθηκαν σ’ αυτή την εκδήλωση  κατά κοινή ομολογία μελαγχόλησαν, ενώ στη συνέχεια τους  δημιουργηθηκε  η εξής σκέψη και προβληματισμός: «Ο κ. Καμιζής ως Κρανιδιώτης καλά κάνει και προβάλλει τον τόπο του. Την Ερμιόνη μας, τα τελευταία 16 χρόνια σε ποιόν δημοτικό άρχοντα είχε αναθέσει η πλειοψηφία των κατοίκων της την τύχη αυτής της ιστορικής πόλης, την οποία τελικά  δυσφήμισε,  διέφθειρε, αλλάζοντάς της ακόμα και τον ίδιο το χαρακτήρα και την κουλτούρα της…»

Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: