Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Αφιέρωμα στον Ερμιονίτη Λευτέρη Γ. Μαρμαρινό - πρωτοπόρο της έντυπης ενημέρωσης στην Ερμιονίδα από το 1962....


Μια απρόσμενη συνάντηση με τον Λευτέρη Μ. εκεί στο πατρογονικό του σπίτι στην Ερμιόνη όπου είχε τηλεφωνικά οριστεί, στην συζήτηση που είχαμε, σαν κινηματογραφική  ταινία ξετυλίχτηκαν συγκινητικές θύμισες από τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια. 

Στο τέλος της συνάντησή μας μου επιφύλασσε μια πολύ ευχάριστη και συνάμα τιμητική έκπληξη,  να μου εμπιστευτεί το δημοσιογραφικό του αρχείο έχοντας   ξεχωριστή αφιέρωση σε έμενα. - Αυτά, είναι δικά σου μου είπε και μπορείς να τα κάνεις ό,τι θέλεις.  

Το δημοσιογραφικό αρχείο  του Λευτέρη χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο που το ονομάζει - « Τα πρώτα φτερουγίσματα» (1962 -1967) ο αναγνώστης μπορεί  να διαβάσει, πως, σε ηλικία 18 χρονών ανέπτυξε συνεργασία  με τον πρώτο εκδότη εφημερίδας και δημοσιογράφο  στην Αργολίδα αείμνηστο Κυριάκο Καλκάνη. Η αφορμή της  γνωριμίας του Λευτέρη με τον εκδότη, ήταν ένα δημοσίευμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα του  «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» με έδρα το Ναύπλιο. Το ιστορικό μαζί με το δημοσίευμα το αναφέρει ο Λ .Γ.Μ. στην πρώτη σελίδα αυτού του τόμου και στη συνέχεια ακολουθούν όλα τα άρθρα του, ρεπορτάζ, ειδήσεις και άλλα πολλά που δημοσιεύτηκαν εκεί, στην πεντάχρονη συνεργασία του, που είχε με τον εκδότη της εφημερίδας.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται από το αρχείο της δικής του εφημερίδας "ΕΡΜΙΟΝΙΚΗ ΗΧΩ" στην οποία, όλη η επαρχία, διάβαζε ενδιαφέροντα θέματα για τις ιδιαίτερές τους πατρίδες...

Ενδεικτικά παραθέτουμε, κάποια από αυτά.

Ο Λευτέρης με  την μεταπολίτευση ενώ σιγόκαιγε μέσα του το μεράκι για τη δημοσιογραφία, μαζί με τον εξάδελφό του   Κώστα Στ. Μαρμαρινό και ομάδα  συμπολιτών, εκδώσανε την τοπική εφημερίδα «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ» Αυτή η συνεργασία δεν κράτησε πολύ, έτσι αποχώρισε και έκδωσε δική του εφημερίδα, με την επωνυμία «ΕΡΜΙΟΝΙΚΗ ΗΧΩ» - Χρονική περίοδος Φεβρουάριος  1976 έως το τελευταίο φύλλο τον Δεκέμβριο του 1983. 

Στο μέσο αυτής της περιόδου βρήκε την καλή του – την κρητική εκ Χανίων Δέσποινα Τσάπελη έφτιαξαν οικογένεια και έχουν δυο αξιαγάπητα παιδιά και πολλά χρόνια τώρα κατοικεί στα Χανιά – Κρήτης.  Όμως,  πρόσφατα έχασε τη σύζυγό του.

Ωστόσο, ο Λευτέρης όλα αυτά τα χρόνια που λείπει από κοντά μας  επισκέπτεται την ιδιαιτέρα του πατρίδα τακτικά. Γιατί μπορεί η ζωή και τα γραμμένα – όπως λέει ο Λαός – να τον πήγαν μακριά από την πατρίδα, αλλά η ψυχή και η σκέψη του στην Ερμιόνη βρίσκεται. Βλέπετε, είναι αυτό το μαγικό φίλτρο της γης που μας γέννησε, που σαν μαγνήτης μας γυρίζει πίσω, - έστω και νοερά, τις περισσότερες  φορές,  στον τόπο που πρωτανοίξαμε τα ματιά μας και είδαμε εικόνες από πρόσωπα και πράγματα που μας περιέβαλαν… 

Ρεπορτάζ - παρουσίαση 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια: