Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Όλη η ομιλία του Υποψήφιου Δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Μαργέτα στην εκδήλωση για την παρουσίαση της δημοτικής παράταξής του «Ερμιονίδα Βήμα στο Αύριο»


Μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του AKS. χθες 6 του μηνός Αυγούστου.

Ο κ. Μαργέτας με ένα λόγο σεμνό χωρίς επάρσεις και κομπασμούς, ξετύλιξε βήμα – βήμα όλες τις πτυχές της ομιλίας του, για το πως οραματίζεται και θέλει την Ερμιονίδα του Αύριο.

Διαβάστε την προβληματιστείτε στα πιο κύρια σημεία της  και ασκείστε την κριτική σας με την επιλογή και την ψήφο σας όταν βρεθείτε μπροστά στην κάλπη... 

==============================================================================

Διαβάστε ακόμα εδω >>>  https://giannismargetas.com/ανάρτησή του στο ιστολόγιο της παράταξης του σχετικά με την ίδια εκδήλωση 

============================================================================================================================



Συνδημότισσες, Συνδημότες, Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας, 

Σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση παρουσίασης της Παράταξής μας, «Ερμιονίδα Βήμα στο Αύριο» και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας απόψε, στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου AKS  στο πάντα μαγευτικό  Πόρτο Χέλι.

Στην προμετωπίδα του τουρισμού, έναν τόπο ευλογημένο και προικισμένο, διεθνές επίκεντρο τουριστών και επενδυτών. Ομορφιά, ιστορία, μοναδικές θάλασσες, απίστευτη δαντελωτή ακτογραμμή, ελκύουν από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη τους επισκέπτες.

Το Πόρτο Χέλι της νιότης μας, με το romantic hill με τη disco thea,

Το Πόρτο Χέλι των επιχειρηματιών κυρίως στον τουρισμό, των αλιέων, των επαγγελματιών κυρίως στα επισιτιστικά επαγγέλματα.

Το Πόρτο Χέλι της ιστορίας, με τους αρχαίους Αλιείς, τη βυθισμένη πολιτεία  να κρατάει  τα σκήπτρα. 

Του αξίζει να δεσπόζει στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα.

Από το Πόρτο Χέλι, λοιπόν, σήμερα ξεκινάμε την επίσημη παρουσία του Δημοτικού συνδυασμού μας για το Δήμο Ερμιονίδας.

Από κάποιο οικισμό του παραδείσου μας βλέπουν  ο αείμνηστος Δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής, οι Πρόεδροι Παντελής Τριγκάκης, Κοσμάς Μαστροκόλιας, Άγγελος  Αγρίμης και Κώστας Τσίπης.  Κάπου κοντά τους σίγουρα βρίσκεται και ο Διονύσης ο Κωστάλας.

Ο δήμος μας, έχει σπουδαίο παρελθόν και του αξίζει λαμπρό μέλλον. Είναι ένας δήμος με μεγάλη ποικιλομορφία και ενδιαφέρον. Κάθε πόλη, κωμόπολη και οικισμός έχει τις δικές του ομορφιές, τις δικές του ιδιαιτερότητες, τη δική του φυσιογνωμία, την οποία οφείλουμε να αναδείξουμε , να διατηρήσουμε και να εμπλουτίσουμε.

Η πρωτεύουσα του Δήμου μας το ιστορικό Κρανίδι, με τα γραφικά αρχοντικά, τις εκκλησίες  του που δεσπόζουν, η πατρίδα του Εμμανουήλ Ρέπουλη, του Κρανιδιώτη πολιτικού που εισηγήθηκε το νόμο ΔΝΖ /1912 «περί Δήμων και Κοινοτήτων» και έθεσε τις βάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο νεοελληνικό κράτος επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, αξίζει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πρωτεύουσας ενός μεγάλου  δήμου.

Η ευκλεής ομηρική Ερμιόνη που εκπέμπει ανά τους αιώνες το φως του πολιτισμού.  Λίγα χιλιόμετρα μακριά, άλλη φυσιογνωμία, άλλη ομορφιά! Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η νεότερη ιστορία της σημαντική για τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους.

Ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της  Γ Εθνοσυνέλευσης στην Ερμιόνη έγινε για πρώτη φορά αναφορά στην έννοια της «λαϊκής κυριαρχίας», έννοια ταυτόσημη και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Κοιλάδα, οι Φούρνοι, τα Δίδυμα, το Ηλιόκαστρο, η Θερμησία το Λουκαΐτι, το Ράδο και η Πελεή,  κάθε περιοχή ένας κόσμος προικισμένος, ξεχωριστός. Κάθε περιοχή μια ψηφίδα  μοναδική, μαγευτική στην εξαιρετική σύνθεση που αγαπάμε, μια ψηφίδα στην Ερμιονίδα της καρδιάς μας. 

Αξίζουν πολλά στον τόπο μας και στους ανθρώπους μας .

Σήμερα από εδώ θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε να γίνουν πράξη όλα όσα μας αξίζουν

Δε θα αναλύσουμε σήμερα τις πτυχές του προγράμματός μας. Αυτό θα γίνει προσεχώς και θα γίνει γνωστό το πρόγραμμά μας μέσω των έντυπων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Σήμερα επιδιώκουμε να μας γνωρίσετε ως Παράταξη, να γνωρίσετε τους βασικούς άξονες και τις κατευθυντήριες γραμμές της Παράταξής μας και του νέου τρόπου αντίληψης της λειτουργίας και του ρόλου του Δήμου. Και κυρίως σήμερα στόχος μας είναι να γνωρίσετε τα μέλη της παράταξής μας, τους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημοτικούς συμβούλους. 

Είμαι περήφανος για τους ανθρώπους που πλαισιώνουν το συνδυασμό μας. Άνδρες και γυναίκες από όλες τις περιοχές της Ερμιονίδας, διαφορετικών ηλικιών, αν και το πάθος για την προκοπή του τόπου δεν έχει ηλικία. Έχουμε στην ομάδα μας διακεκριμένους αυτοδιοικητικούς  με αξιόλογη γνώση και εμπειρία και διαρκή διάθεση προσφοράς .

 Όμως είμαστε πολύ χαρούμενοι  που πλαισιωνόμαστε από πολλά νέα παιδιά που επιθυμούν να προσφέρουν, να δουλέψουν για τον τόπο τους , γεγονός που είναι πολύ ελπιδοφόρο και μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη. Άνθρωποι από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, που εκπροσωπούν τον πρωτογενή τομέα, τον δευτερογενή, τον τριτογενή, τον επιστημονικό κόσμο, τους εργαζόμενους πολλών ειδικοτήτων, με διαφορετικές γνώσεις και δεξιότητες. Η εκπροσώπηση όλων των κλάδων στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας κρίνεται επιβεβλημένη και λόγω της απόστασής του από το Κέντρο. Όλοι οι κλάδοι με τους εκπροσώπους τους να έχουν ένα ακόμα βήμα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Με τους/τις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μας ενώνουν η αγάπη για τον τόπο μας, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για δράση και όχι για λόγια, υποσχέσεις και ευχολόγια, το αίσθημα συν-ευθύνης, η συνειδητοποίηση, έτσι απλά,  ότι δεν πάει άλλο. Δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον  να  κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται γύρω μας και πώς λειτουργούν τα πράγματα. Από αυτή τη βάση και την κοινή  αντίληψη ξεκινούν όλοι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιές μας, αλλά και αρκετοί άλλοι και άλλες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Η Παράταξή μας σας καλεί να την πλαισιώσετε, να συστρατευτείτε μαζί μας, να εμπλουτίσετε αυτή την εξαιρετική ομάδα που έχει ήδη συσταθεί  για να παλέψουμε μαζί για το Βήμα στο Αύριο.

Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: τι θα κάνετε εσείς την επόμενη ημέρα;

Αποτελεί πρόκληση για εμάς το πώς θα λειτουργήσουμε την επόμενη ημέρα. Να είστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσουμε με ενσυναίσθηση, με αίσθημα ευθύνης, με σύνεση και αποφασιστικότητα. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε κοντά στον κόσμο της εργασίας ,τους επαγγελματίες, τους νέους, γενικώς τους πολίτες.

Έτσι θα κάνουμε πράξη το όραμά μας για τον δήμο που μας αξίζει. >>>>>>>>

Όλοι καθημερινά διαπιστώνουμε ότι σε μια εποχή που στην Ευρώπη ,αλλά και σε πολλούς Δήμους της Χώρας μας, γίνονται καινοτόμες και επαναστατικές αλλαγές, η εγκατάλειψη του Δήμου μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Οι βασικές υποδομές παρέμειναν χωρίς την παραμικρή βελτίωση,

Το νερό το μεγαλύτερο θέμα στον τόπο μας.

Το οδικό δίκτυο απαρχαιωμένο και κατεστραμμένο.  η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έχει αγγίξει ελάχιστα το Δήμο μας,

οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για μια σύγχρονη και έξυπνη πόλη ανύπαρκτες.

Η συμμετοχή των πολιτών άγνωστη λέξη.

Οι πελατειακές σχέσεις ζουν και βασιλεύουν.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει δείξει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ορθά τις τοπικές υποθέσεις.

Χρησιμοποιεί το Δήμο ως όχημα για στείρο καταγγελτικό λόγο.

Ο Δήμος πρέπει να είναι φορέας δημιουργίας, καινοτομίας και προσφοράς στο Δημότη και τις ανάγκες του

Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από έργα μεγάλα και οραματικά που θα αλλάξουν το αυτοδιοικητικό αποτύπωμα της περιοχής.

Όλα μπορούν να γίνουν και θα γίνουν με τη δύναμη των ανθρώπων μας, με τη δύναμη τη δική σας.

Το μέλλον ανοίγεται μπροστά μας ελπιδοφόρο, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Προχωράμε όλοι μαζί, σταθερά, τολμηρά, Μπροστά. Για να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία,

Το βλέμμα πλέον βρίσκεται στην επόμενη μέρα.

Το πρόγραμμά μας έχει διττό ρόλο:

Να γίνει το εφαλτήριο των δράσεών μας, και να μετατραπεί σε μόνιμο πεδίο αξιολόγησης για τους πολίτες.

Είναι προσωπική μου δέσμευση να παραμείνουμε πιστοί στο τρίπτυχο όραμα, δράση και αποτέλεσμα, με σεβασμό στον άνθρωπο.

Για να πετύχουμε όλα όσα σχεδιάζουμε. Αποδεκτά είναι μόνο τα περισσότερα. Στόχος μας το μέγιστο και όχι το ελάχιστο.

Ο Δήμος δεν είναι απέναντι στο κράτος. Είναι μέρος και κομμάτι αναπόσπαστο του κράτους. Ο ρόλος του είναι να επιτυγχάνει το μεγαλύτερο δυνατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα. 

Στο επίκεντρο των σκέψεων, των οραμάτων και των αποφάσεών μας είναι και θα παραμείνει ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο συμπολίτης μας. Η ανθρωπιά, ο σεβασμός της προσωπικότητας, της διαφορετικότητας και βέβαια της διαφορετικής άποψης στη θέαση του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι δεν είναι για εμάς ένας επιδιωκόμενος σκοπός, είναι  η κουλτούρα μας, είναι το  πιστεύω μας, ήταν, είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο στις μεταξύ μας σχέσεις. Έχουμε χρέος να υπερβαίνουμε τα εμπόδια και τις αντικειμενικές δυσκολίες και να βρίσκουμε λύσεις. Λύσεις όχι πρόσκαιρες και με ιδιαίτερα κριτήρια, αλλά λύσεις βιώσιμες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, εγγυώνται την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας και βάζουν ισχυρά θεμέλια για το Βήμα μας στο Αύριο, στο αύριο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν για εμάς ημέτεροι και άλλοι. Μας ενώνουν τα κοινά βιώματα  η κοινή αγάπη για την Ερμιονίδα μας.

 

Άλλωστε δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριο για καθυστερήσεις. Έχουμε ως δήμος καθυστερήσει πολύ. Είναι ορατό σε όλους μας. Και πιο εμφανές είναι, όταν επισκεπτόμαστε άλλους δήμους εντός και εκτός της χώρας.

Η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος είναι καθοριστική για τον τόπο μας. Ο Δήμος μας πρέπει να είναι παρών στο κέντρο των εξελίξεων.

Να διεκδικεί, να διαπραγματεύεται, να συνεργάζεται, να κερδίζει.

Έχουμε  όραμα και σχέδιο να δουλέψουμε, ώστε η Ερμιονίδα το 2028 να είναι ένας δήμος πρότυπο σε όλα

  • στην παραγωγικότητα
  • στη σωστή και αποτελεσματική προβολή των προϊόντων της
  • στον τουρισμό,
  • στην προσέλκυση επενδύσεων,
  • στο οδικό δίκτυο
  • στην ύδρευση και την αποχέτευση στην διαχείριση των αποβλήτων και στην ανακύκλωση
  • στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη
  • στην υγεία
  • στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς υλικής και άυλης
  • στις  υποδομές 
  • στα σχολεία μας
  • στους χώρους άθλησης και αναψυχής
  • στην εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών για σπουδές, άθληση, έκφραση και αναψυχή στα παιδιά και σε όλα τα άτομα με ειδικές ανάγκες,
  • στις ψηφιακές  υπηρεσίες,
  • στην εξυπηρέτηση του πολίτη
  • στο κοινωνικό πρόσωπο,ώστε κανείς να μη μείνει αβοήθητος

Στη νέα πορεία μας, θέλουμε το Δήμο μας πρωτοπόρο, Είναι η δική μας ώρα, εδώ στο δικό μας τόπο, Τίποτα δε χαρίζεται, όλα διεκδικούνται. Η καθυστέρηση και η έλλειψη σχεδιασμού, η αβουλία και ο συμβιβασμός με μια φτωχή πραγματικότητα δεν οφείλονται και δεν μπορεί να αποδίδονται κάθε φορά σε άλλους, παρά μόνο στη δική μας αδυναμία προβολής, διεκδίκησης, οργάνωσης, αξιοποίησης και υλοποίησης. 

Αυτή τη μίζερη αντιμετώπιση εμείς θα την αλλάξουμε.  Όλα γίνονται με σχεδιασμό, με μελέτες ειδικών, με κοινωνικό προσανατολισμό, με γνώμονα το κοινό συμφέρον, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.  Αυτή τη νέα σελίδα καλούμαστε να γράψουμε όλοι μαζί, Επιζητούμε τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας.

Θα το επαναλάβω για να γίνει το σύνθημά μας: στόχος μας το μέγιστο και όχι το ελάχιστο.

Δε θα σταθούμε στην επιφάνεια. Το φαίνεσθαι δεν είναι του χαρακτήρα μας, δεν ήταν ποτέ και δεν είναι επιλογή μας,  άλλωστε είναι γνωστό από τη μέχρι σήμερα  επαγγελματική πορεία μας και τη γενικότερη στάση μας. Στόχος μας είναι η ουσία των πραγμάτων, η συστηματική δουλειά, οι γενναίες αποφάσεις, η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος μας και διαθέτει πολλές. 

Ακόμα και χωρίς   θεσμικό ρόλο έχουμε δώσει δείγματα γραφής στον τομέα αυτό. Για σοβαρά θέματα που απασχόλησαν την περιοχή μας το τελευταίο διάστημα επισκέφτηκα Υπουργεία συνοδευόμενος πάντα από συμπολίτες μας, που σήμερα είναι στο πλάι μας, λύνοντας σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Χωροταξικό,

Δασικοί χάρτες,

Κτηνοτροφικά,

Αλιευτικά,

μελισσοκομικά

Σφαγεία,

Ελαιοτριβεία,   

Είναι μερικές από τις παρεμβάσεις στην κεντρική διοίκηση που έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα στην περιοχή μας.

Γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε τον τόπο μας. Εμείς θα κάνουμε πραγματικότητα το Βήμα στο Αύριο. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε σημαντικά κονδύλια. Αυτό που θέλω και μπορώ να δώσω στην περιοχή μας, είναι η αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τη λειτουργία του κράτους, μέχρι σήμερα επιτυγχάνω το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί αφενός η υπηρεσιακή και κοινωνική μου δράση, έχουν χτίσει σημαντική αξιοπιστία και αφετέρου, ο ρεαλιστικός και ταυτόχρονα θεωρητικά σωστός τρόπος τοποθέτησης των θεμάτων, φέρνουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι για να γίνουν υποδομές, για να γίνουν μεγάλα έργα, για να αλλάξει και να βελτιωθεί ουσιαστικά η εικόνα του Δήμου μας, χρειάζονται πολλά χρήματα δεν αρκεί ο προϋπολογισμός του Δήμου; Τα χρήματα αυτά αντλούνται από προγράμματα, κυρίως Ευρωπαϊκά. Τα προγράμματα όμως αυτά είναι ανταγωνιστικά, Δεν τα παίρνουν όλοι οι Δήμοι, Δεν χορηγούνται τα χρήματα με κριτήρια πχ. πληθυσμιακά, ή γεωγραφικά, Η ένταξη σε αυτά τα προγράμματα προϋποθέτει

Σωστό σχεδιασμό,

Ετοιμότητα,

Έτοιμες και ώριμες μελέτες,

Συνέργεια με όλες τις πτυχές της διοίκησης.

 Ο Δήμαρχος πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις επιτροπές διαβούλευσης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και σημαντικών νομοσχεδίων που αφορούν την περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέρος του υπηρεσιακού μου βίου, το ανάλωσα σε αυτόν ακριβώς τον τομέα. Σε κάθε περιοχή που υπηρετούσα έφερνα νέο χρήμα. Για παράδειγμα όταν υπηρετούσα ως Διευθυντής στο Κατάστημα Κρανιδίου το 2008 ενέταξα στο Γ΄Κ.Π.Σ 57 επιχειρήσεις στην Ερμιονίδα, ενώ το Κατάστημα Ναυπλίου στο ίδιο πρόγραμμα ενέταξε 11 επιχειρήσεις. Οι 57 αυτές επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν και είναι αυτές που άντεξαν στην οικονομική κρίση που ακολούθησε.

Θα οργανώσουμε τον Δήμο μας, ώστε να είναι υποστηρικτικός στους οικονομικούς κλάδους και τον επαγγελματικό κόσμο.Στις πρώτες προτεραιότητες θα είναι η ενίσχυση των κατοίκων των χωριών του Δήμου μας, η βελτίωση των υποδομών, των οικονομικών, κοινωνικών,περιβαλλοντικών και τεχνολογικών συνθηκών, με την  ενσωμάτωση στρατηγικών έξυπνων χωριών, καθώς και την αξιοποίηση των ευκαιριών και των μοναδικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους.  Θα ανοίξουμε την αγκαλιά μας για όλους τους δημότες.

 Είναι πρωταρχικό μέλημά μας η στήριξη των τοπικών προϊόντων και η προβολη τους, ώστε να αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για την επιλογή της περιοχής μας. 

Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ο τουρισμός για την περιοχή μας, πόσο κινητοποιεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Για εμάς είναι άμεση προτεραιότητά  η βιωσιμότητα του τουρισμού μας, που φέρνει θέσεις εργασίας και εισοδήματα στον τόπο μας. Πιστεύουμε στη συνεργασία ανάμεσα στο κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες. Πρέπει να αναπτυχθεί η συνεργασία τουριστικών και παραγωγικών επιχειρήσεων. Συνήθως δεν υπάρχει καμία συνεργασία ή υπάρχει η ελάχιστη δυνατή μεταξύ τους. Λειτουργούν σε παράλληλους κόσμους που δεν συναντώνται μεταξύ τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην. Να υπάρξουν άμεσα συνέργειες. Να υπάρξει προστιθέμενη αξία παντού.

Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε έγκαιρα ότι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα είναι θνησιγενές, είναι κάτι που πεθαίνει. Η τουριστική μας ζώνη ,το Πόρτο Χέλι, η Ερμιόνη, η Κοιλάδα, η Θερμησία η Ερμιονίδα γενικότερα είναι μαγικός τόπος, έχει απίστευτες ομορφιές, έχει απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αν αυτά τα πλεονεκτήματα δεν τα μπολιάσουμε ώστε ο τουρισμός να πάρει ένα θεματικό χαρακτήρα, στο μέλλον θα μιλάμε και για προβλήματα στον τουρισμό. Και για τέτοιο θεματικό έχουμε άπειρες δυνατότητες, γαστρονομία , κρασιά, λάδι, ρόδια, πολιτισμό, πολιτισμικά στοιχεία κ.α Έχουμε ένα Δήμο ο οποίος πραγματικά είναι ένας περίπατος πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών, αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε όλοι μαζί. Είναι πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ξεχωριστή θέση μέσα στο brand Πελοπόννησος, με προστιθέμενη αξία και συνέργειες παντού.

Στόχος μας είναι η μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη του τουρισμού, η επιμήκυνση της τουριστική περιόδου, μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών , κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Προχωράμε άμεσα σε σύσταση Ομάδας Εργασίας, αρμόδιας στα θέματα των Ειδικών Μορφών Τουρισμού. Αντικείμενο της Ομάδας θα είναι η δημιουργία του οδικού χάρτη ανάπτυξης όλων των ειδικών μορφών τουρισμού, η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών, η εξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και εν τέλει η εισήγηση για την προτεραιοποίηση και επικέντρωση σε συγκεκριμένη μορφή για άμεσα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα ο αγροτουρισμός, ο  θαλάσσιος, ναυτικός τουρισμός ή ο Θρησκευτικός Τουρισμός, η ανάδειξη των εκκλησιαστικών θησαυρών όλης της Ερμιονίδας. Ποιος δεν θα ήθελε επισκεπτόμενος το Πόρτο Χέλι να επισκεφθεί τον Άγιο Γιάννη στο Κρανίδι, τη Μονή Αυγού στα Δίδυμα. Τη Μονή Αγ Αναργύρων στην Ερμιόνη, τη Ζωοδόχο πηγή στην Κοιλάδα και τόσα άλλα βυζαντινά εκκλησάκια με σπουδαίες τοιχογραφίες που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ερμιονίδας. 

Αθλητικός τουρισμός. Θα επικεντρωθούμε στον Αθλητικό τουρισμό γιατί η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων έχει πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία και επιμηκύνει την τουριστική περίοδο .

Θα δημιουργήσουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε ο τουρισμός στην περιοχή μας να διατηρεί τη δυναμική του σε κάθε περίπτωση, σε κάθε κρίση, να μην υφίσταται ακραίες διακυμάνσεις. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, για ζητήματα που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη και προβλήματα που χρήζουν επίλυσης.

Όμως,  στον τόπο μας υπάρχουν και άλλα ζωτικής σημασίας θέματα που απαιτούν πρόγραμμα και συντονισμένες προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα. Και μιλάω, όπως καταλάβατε, για το θέμα του νερού.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το θέμα του νερού είναι το κορυφαίο, αφού το νερό αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό πόρο, αλλά και ένα πολύτιμο και ζωτικό αγαθό. Η πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό, αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας

.Οι ενέργειές μας θα έχουν διπλό χαρακτήρα, Θα είναι μεσομακροπρόθεσμες για την οριστική επίλυση του υδρευτικού και αρδευτικού προβλήματος στο Δήμο μας, και βραχυπρόθεσμες για την άμεση αντιμετώπιση του. Δεν νοούνται εν μέσω καύσωνα κοινότητες να στερούνται παντελώς του νερού για ολόκληρα εικοσιτετράωρα, Δεν είναι αποδεκτό στις τουριστικές κοινότητες η πίεση να είναι εντελώς αδύνατη, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό σε ορισμένα χωριά τα κεντρικά λάστιχα μεταφοράς του νερού να είναι εξωτερικά και το νερό να φτάνει στα σπίτια με θερμοκρασίες απαγορευτικές για χρήση. Όσο για την ποιότητά του , πόσιμο νερό θυμίζει μόνο η τιμολόγησή του.

Αφήνουμε κατά μέρος τον αρνητισμό που δικαιολογημένα δημιουργεί στους συμπολίτες μας και μόνο η αναφορά του ονόματος του Αναβάλου, όταν μετράμε πάνω από μισό αιώνα καθυστερήσεις Αψηφούμε το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να ενημερώνουμε τους πολίτες διαρκώς για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το έργο. Πρώτιστο μέλημά μας θα είναι το ελαφρώς εφαλμυρωμένο νερό του Αναβάλου που είναι κατάλληλο μόνο για άρδευση, να υποστεί επεξεργασία με φορητές μονάδες αφαλάτωσης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ύδρευση. Δεν μπορεί να εκβάλει στη θάλασσα ο Ανάβαλος ενάμιση εκατομμύριο κυβικά νερού, 55000 κυβικά την ώρα χύνονται στη θάλασσα, και η Ερμιονίδα να αντιμετωπίζει τη διαρκώς αυξανόμενη υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα και να ζει με την αγωνία της ερημοποίησης. Σήμερα για το ζωτικής σημασίας για την Ερμιονίδα αυτό έργο, υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Επιπλέον έχουμε στα χέρια μας τη θετική γνώμη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το 1ο υποεργο « ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ Δ.ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 53.000.000. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Και θα μου πείτε τι μπορεί να κάνει ο Δήμος;

Ο δήμος μπορεί και πρέπει να κάνει:

Ουσιαστική παρακολούθηση τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, διαρκείς παρεμβάσεις στην κεντρική διοίκηση, και όταν έχουμε ανάδοχο εταιρεία και ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, εποπτεία και συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης και την κεντρική διοίκηση σε καθημερινή βάση.

Δεν πρέπει να ξεφύγουμε ούτε μέρα από όσα θα προβλέπονται στις συμβάσεις, Οι εμπειρογνώμονες πρέπει αδιάκοπα να ασχολούνται με την πορεία υλοποίησής του, μέχρι την ολοκλήρωσή του, μέχρι το νερό του να ποτίζει τη γη μας και να τρέχει στις βρύσες μας.

Ταυτόχρονα προωθούμε και όλες τις ρεαλιστικές λύσεις για την ασφάλισή του. Αφαλατώσεις, Φράγμα Τζερτζελάς, μικρά φράγματα αφού καθοριστούν οι λεκάνες απορροής ποταμού, μεταφορά με πλοίο. Όλα αυτά θα είναι διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Στον πόλεμο για το νερό η πρώτη μάχη είναι η εξασφάλιση του, οι επόμενες αφορούν το κόστος.

Ήδη ως παράταξη απευθυνθήκαμε  στο ΙΓΜΕ και μας έστειλε  αντίγραφο της υδρογεωλογικής μελέτης του 2001 η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Β΄Κ.Π.Σ (Περιφερειακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου) και αφορά στην αξιοποίηση των επιφανειακών απορροών κοινοτήτων της Ερμιονίδας, δια μέσου μικρών φραγμάτων και εξω ποτάμιων λιμνοδεξαμενών, και ήδη βρίσκεται στα χέρια μας. Θα είναι το εισιτήριο για ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μέριμνα χρειάζεται και για τον σταδιακό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

 

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΩ     Στόχος μας το μέγιστο και όχι το ελάχιστο.

Το οδικό δίκτυο αστικό και αγροτικό όχι μόνο δεν ταιριάζει στον τόπο μας αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη, δυσκολεύει τη ζωή των συμπολιτών μας και όσων μας έχουν επιλέξει για την εξοχική τους κατοικία  και εμποδίζει την επαγγελματική δραστηριοποίηση των συμπολιτών μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Εδώ είναι οι φίλοι μας από το Ράδιο, το Λουκαίτι, το Ηλιόκαστρο που πολλά θα μπορούσαν να μας πουν για τις απαράδεκτες δυσκολίες της καθημερινότητά τους.

Σε πρόγραμμα του Υπουργείου για την αγροτική οδοποιία, πήραν χρήματα σχεδόν όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων τριών Δήμων της Αργολίδας Ο Δήμος μας δεν έκανε αίτηση. Το ποσό που μας αναλογούσε; Περίπου 750 χιλ. €

Δεν τα είχαμε ανάγκη;

Είχαμε καλό αγροτικό δίκτυο;

Τότε οι αγρότες μας γιατί ταλαιπωρούνται

Αποχετευτικό = απογοήτευση Διακοπή του έργου, εγκατάλειψη από τον εργολάβο Αντλιοστάσια για χρόνια ημιτελή.

Γιατί να συμβεί;

Γιατί δεν το προλάβαμε

Γιατί δεν το αποφύγαμε;

Καθαριότητα

Μιας και είμαστε στο Πόρτο Χέλι, όλοι έχουμε εικόνα του τι συμβαίνει, τόσο στην παραλία του όσο και στο παραλιακό μέτωπο. Ο Δήμος μας δε θα είναι ποτέ καθαρός όσο πρέπει, αν δε σεβαστούμε το ανθρώπινο δυναμικό του. Όσο επιλέγεται η διοίκηση μέσω πειθαρχικών και απειλών, όσο υπάρχουν στοχοποιήσεις εργαζομένων με σκοπό την υπηρεσιακή τους εξόντωση, όσο οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι οι ελάχιστες που επιβάλλει ο νόμος και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν αυτές, και δεν είναι οι μέγιστες που πρέπει να επιβάλλονται από τη συνείδησή μας και το σεβασμό στον εργαζόμενο τα σκουπίδια θα είναι εδώ και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. όταν μάλιστα τροχοπέδη αποτελεί η ελλιπής συντήρηση, η παλαιότητα των οχημάτων και επιπλέον η έλλειψη επαρκούς μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ακούμε όλοι μας και βιώνουμε την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Η νέα ψηφιακή εποχή είναι ήδη εδώ και για εμάς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η δημιουργία έξυπνων και καινοτόμων πόλεων και χωριών στο Δήμο μας, Απαραίτητη η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο απλοποίησης διαδικασιών και νέοι εναλλακτικοί τρόποι εξυπηρέτησης.

Θεωρούμε αδήριτη ανάγκη να περάσουμε στο Δήμο που σχεδιάζει εξ αρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη. Σε αυτή την προσπάθεια θα πορευτούμε με τη συνεργασία του πιο πολύτιμου στοιχείων του Δήμου, του ανθρώπινου δυναμικού. Επενδύουμε στη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη του. Η εξέλιξη των υπαλλήλων συνιστά αλληλένδετο στόχο με την επιδίωξη της καλύτερης και ποιοτικοτερης εξυπηρέτησης του πολίτη. Βασικός μας στόχος είναι να παρέχουμε καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες, τόσο στον πολίτη όσο και στις επιχειρήσεις

Μέλημά μας είναι η διαμόρφωση επαρκώς στελεχωμένων και καλά οργανωμένων υπηρεσιών, που θα ανταποκρίνονται ποιοτικά και αποτελεσματικά στη θεσμική αποστολή του Δήμου και στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση γι΄αυτό. Με πνεύμα συνεργασίας και δημιουργική διάθεση, μπορούμε να έχουμε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Θέλουμε τη συνεργασία όλων των φορέων, συλλόγων και ομάδων πολιτών.Υιοθετήσαμε στο πρόγραμμά μας το Δημοψήφισμα που διενήργησε η πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Ερμιόνης, καθώς και τα συμπεράσματα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε για τα άτομα με αναπηρία.

Και βέβαια μας απασχολεί το θέμα των σχολικών κτιρίων, γιατί η παιδεία είναι ό,τι σημαντικότερο μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας

Επενδύουμε στην εκπαίδευση με τη δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων και αναβάθμιση των υφιστάμενων\.Έχουμε ακόμα Δημοτικά και Γυμνάσια σε λυόμενα αλλά και σχολεία που λειτουργούν ως παγίδες Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσες συστεγάσεις σε ανεπαρκή κτίρια.

Επενδύουμε στον πολιτισμό.

Στηρίζουμε όσους θέλουν και μπορούν να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, μαθαίνουμε και απολαμβάνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά την οποία θα αναδείξουμε συστηματικά.

Στοχεύουμε στην ανάδειξη  των αρχαιοτήτων μας.

Έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε ψηφιακή πλατφόρμα πολιτισμού. στην οποία θα αναπτυχθεί μια σειρά από εφαρμογές για τον πολιτισμό της Ερμιονίδας. Η τεχνολογία θα είναι σύμμαχός μας. Η ιστορία του Δήμου εύκολα κι απλά θα βρίσκεται στα κινητά κατοίκων κι επισκεπτών.

Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε τη βούληση και γνωρίζουμε τον τρόπο να περάσουμε το Δήμο μας στην επόμενη ημέρα. 

΄Εχουμε μεγάλη εκτίμηση στους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και παλεύουν να καλυτερεύσουν τη ζωή των παιδιών τους και του Δήμου μας. ΄Εχουμε υποχρέωση να ξανακάνουμε τους δημότες μας να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο μας. Απέναντι στον με κάθε τρόπο επιχειρούμενο διχασμό της κοινωνίας απαντάμε με ενότητα. Απέναντι στο κλείσιμο της λακούβας της τελευταίας στιγμής, απαντάμε με έργα υποδομών ολόκληρη την πενταετία.

Είναι στην άμεση προτεραιότητά μας η στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι) μέσω της αξιοποίησης κρατικών και ευρωπαΪκών κονδυλίων με παράλληλη κινητοποίηση εθελοντών.

Θέλουμε μία τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρή, με ξεκάθαρους κανόνες, διαφάνεια και λογοδοσία, με λειτουργική και τεχνική αυτοτέλεια. Σκοπός να επωφεληθεί κάθε δημότης, κάθε πολίτης.


Φίλες και φίλοι,

Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας, το μέλλον του τόπου μας, της πατρίδας μας, να μας εκφράζουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε δυναμικά στην προσπάθειά μας,

Ο Δήμος δεν είναι προσωπική μας υπόθεση, πρωτίστως είναι υπόθεση των πολιτών.

Πάμε μαζί να στηρίξουμε τη συμμετοχή μας και με τη θετική ψήφο μας την Ερμιονίδα Βήμα στο Αύριο!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: