Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Η ελληνική γλώσσα στα ελληνοχώρια της Κάτω Ιταλίας





Λόγια που  ραγίζουν τη ψυχή, είναι  αυτά που υποδέχθηκαν τους ελληνικούς ανδριάντες  των Πολεμιστών του Ριάτσε....


Σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από το οδοιπορικό που δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα «ΑΡΓΟΛΙΔΑ» με την ευκαιρία του ταξιδιού μας με την χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, για μια σειρά εμφανίσεων στα ελληνοχώρια της Κάτω Ιταλίας τον Ιούνιο του 2005.

Σκοπός της μεταφοράς αυτού του αποσπάσματος στο ιστολόγιό μας είναι, να μάθουν όσοι αναγνώστες δεν γνωρίζουν, για τους περίφημους ελληνικούς ανδριάντες του Ριάτσε( 5ου αι. π.Χ.) και με τι λόγια που σου ραγίζουν τη ψυχή… τα υποδέχθηκαν οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, όταν τον Αύγουστο του 1972 κάποιο αλιευτικό τα ανέσυρε απ’ το βυθό.

Το απόσπασμα
...................
Ρήγιο ή Ριτζέο
.
Την άλλη μέρα το πρωί επισκεφτήκαμε το Ριτζέο. Κύριος σκοπός της επισκέψεώς μας ήταν να επισκεφτούμε το αρχαιολογικό Μουσείο, που εκτός των άλλων φιλοξενεί τα μοναδικά ελληνικά αγάλματα των πολεμιστών του «Ριάτσε» και του φιλόσοφου Πορτιτσέλο.
.








Δυστυχώς σταθήκαμε άτυχοι. Μας είπαν πως αυτή την ημέρα το Μουσείο ήταν κλειστό. Ωστόσο εμείς για τους αναγνώστες μας θα παραθέσουμε τις φωτογραφίες τους και ένα μικρό κείμενο μεταγλωττισμένο από την γκρεκάνικη τοπική διάλεκτο στα νεοελληνικά, με τα λόγια που υποδέχθηκαν οι Έλληνες της περιοχής τους δύο χάλκινους ανδριάντες του 5 αι. π.Χ., που ανασύρθηκαν στις 21 Αυγούστου 1972 από το βυθό της θάλασσας στην τοποθεσία Ριάτσε( Ρυάκι) στην ελληνική, ανατολικά του Ρηγίου.
.
Το κείμενο
.

«Ήταν κατάλληλη… ώρα να φανείτε. Πως μπορούσατε να κοιμηθείτε πια στη θάλασσα του «Ρυακίου» τώρα που η γλώσσα σας (η ελληνική) πεθαίνει στη Χώρα (στη Μπόβα;) Εσείς μας φέρατε τα γράμματα (τον πολιτισμό) όταν όλος ο κόσμος ζούσε στο σκοτάδι.
Η μεγάλη Ρώμη άφησε τα παιδιά σας με το ξύλινο άροτρο, σήμερα που ο άνθρωπος ανέβηκε στο φεγγάρι! Τα έστειλε γυμνά στην ξενιτειά, τους έκοψε τη γλώσσα (την ελληνική)! Αυτή τη γλώσσα που δεν πέθανε ακόμη, ήθελε να πει πολλά πράγματα, αλλά έμεινε με λίγες λέξεις. Εκείνα που δεν μπορεί να πει, τα λένε τα ωραία και μεγάλα σώματά σας ! Μαζί σας η γλώσσα μας ανθεί ξανά.
Ήταν η ώρα να έρθετε. Καλώς ήρθατε»
.
Φώτο 1)2) Οι ανδριάντες των Πολεμιστών του Ριάτσε
3) Προτομή του φιλόσοφου Πορτιτσέλο 


4) Η αποστολή του Μ.Σ.Ε. στην παραλια του Ριτζέο. 


5)Το Ινστιτούτο Ελληνόφωνων Σπουδών στην Μπόβα Μαρίνα (πρωτεύουσα της περιοχής σήμερα)


6)Πινακίδα με ονομασία οδού στην πόλη με ελληνική ονομασία και στα ελληνικά γραμμένη. 



7)8) Το δημοσίευμα του Οδοιπορικού στην εφημερίδα «ΑΡΓΟΛΙΔΑ» 
.
Φώτο – κείμενο

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: