Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Εκδήλωση με ομιλία της ιστορικού & αναπλ. καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης (Σχολείο Συγγρού) ...

...Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας της 

Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης «Απόστολος Γκάτσος»...

Επιλογές από το αρχείο μας - Νοέμβριος 2018


Θέμα της ομιλήτριας – «Μεγάλες τομές της παγκόσμιας ιστορίας»

Σήμερα το βράδυ η αίθουσα του Π.Κ.Ε. ήταν κατάμεστη με κόσμο από όλη την Ερμιονίδα, που ήρθε να παρακολουθήσει τη γνωστή ιστορικό κ. Μαρία Ευθυμίου, που με τη φλογερή ομιλία της και το χειμαρρώδη λόγο της, καθήλωσε το ακροατήριο στα καθίσματά του.


Η ομιλήτρια μετά τις προσφωνήσεις που έγιναν άρχισε την ομιλία της με αυτό το χάρισμα της άνεσης του λόγου που έχει, μιλώντας επί 2 και πλέον ώρες χωρίς σταματημό! 

Στην αρχή αναφέρθηκε στις τομές με τις καθημερινές αλλαγές που γίνονται στις στεριές και τις θάλασσες του πλανήτη πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι και στις μέρες μας, ακόμα κάθε ώρα και λεπτό ! 

Στη συνέχεια μπήκε στην μεγαλύτερη τομή της παγκόσμιας Ιστορίας αυτή της παρουσίας του ανθρώπινου είδους πάνω στη Γη, την εξέλιξη του (όπως δείχνουν οι ανακαλύψεις και οι έρευνες)   για να συνεχίσει ξεδιπλώνοντας πολλές πτυχές  κάθε τομή της  ιστορίας, στους χρόνους που ήταν κυνηγός και καρποσυλλέκτης για την τροφή του. Κατόπιν εισήλθε  στο μεγαλύτερο κεφάλαιο  της ιστορίας του που ήταν αυτό της γεωργίας. Δηλαδή, όταν άρχισαν οι άνθρωποι μετά πολλές χιλιάδες χρόνια να καλλιεργούν τη Γη για να παράγουν τα διατροφικά τους είδη.

 Στο σημείο αυτό θέλουμε να παραθέσουμε το δικό μας συμπέρασμα αν καταλάβαμε καλά, πως η γεωργία και οι παραγωγές των προϊόντων από την καλλιέργεια, ήταν η μήτρα ή η μητέρα αν θέλετε της δημιουργίας των πρώτων πολιτισμών που από τη νομαδική ζωή (σήμερα εδώ και αύριο εκεί…) δημιούργησαν μόνιμους χώρους διαμονής αυτό που λέμε χωριό σήμερα! Και διαρκώς και συνεχώς οι άνθρωποι εξελίσσονταν και εκπολιτιζόντουσαν!  

Κατόπιν η ομιλήτρια με πολλές λεπτομέρειες κύλισε την ομιλία της σε όλους τους επόμενους πολιτισμούς μέχρι και με αυτούς που δημιουργήθηκαν με τις εξερευνήσεις των άλλων δύο άγνωστων ηπείρων της Β.&Ν. Αμερικής και της Αυστραλίας και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τους σημερινούς πολιτισμούς…
Η κ.Μαρία Ευθυμίου ήταν τόσο χειμαρρώδης και λεπτομερής στην ομιλία της, που είναι  αδύνατο για εμάς να αναφερθούμε σε περισσότερα.

Το ακροατήριο εμφανώς γοητευμένο από τον εκτενή και παραστατικό λόγο της,  στο τέλος τη χειροκρότησε θερμά και παρατεταμένα…
Φώτο – ρεπορτάζ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΊΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: