Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Περιφερειακέ σύμβουλε Σούλη Γανώση τα δικά μου στεφάνια και οι χαιρετισμοί ....

(Πολλές χιλιάδες τέτοια κι’ όχι μόνο – 20 χρόνια τώρα!...)
 ...Από έλλειψη δημοσιογράφου στην Ερμιονίδα  όπως έγραψες  εκτός των άλλων ασυνάρτητων και θλιβερών(!)  στο βρομοσκόπιο blog 
που νομίζεις με το μυαλουδάκι σου ότι σε προβάλει ...
Ωστόσο, γέλασα πολύ! -  το διασκέδασα!...
Σε παρακαλώ να μου έρχεσαι πιο συχνά...
 ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

2011
1η γιορτή ελιάς και ελαιολάδου

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Εκτός των άλλων παρατηρούμε,  ότι δημιουργείται και  η ευγενική άμιλλα στις τοπικές κοινωνίες μεταξύ των εθελοντών, που επωμίζονται αυτές τις  διοργανώσεις...



Φώτο, που με ένα κλικ, περνούν στην αιωνιότητα πρόσωπα και πράγματα!!!



Στον αύλειο χώρο του Α΄ Δημοτικού σχολείου Κρανιδίου που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι αντιπροσωπευτικές εικόνες ήσαν αυτές που σας δίνουμε. Εικόνες γεμάτες υψηλή αισθητική, μεράκι και αγάπη για τον τόπο από εθελοντές του δήμου, γιατί όπως είπε και ο κ. δήμαρχος, όλοι μας αιρετοί και μη, εθελοντές είμαστε! Μακάρι, αυτό να το πιστεύαμε όλοι μας…!!


Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Δήμητρα Μονά και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γεωπόνος κ. Περιμένης ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορία του λαδιού και ποιοι  λαοί ήσαν οι πρώτοι καλλιεργητές στη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ στη συνέχεια από τους Ισπανούς και Πορτογάλους μετανάστες μεταδόθηκε στην Αμερικανική Ήπειρο κυρίως στη λατινικές χώρες και σιγά – σιγά σε άλλες χώρες του πλανήτη.


Στη συνέχεια ο ομιλητής μας μίλησε για την καλλιέργεια της ελιάς στη χώρα μας, την μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει στον ελλαδικό χώρο, πόσο πληθυσμός της χώρας ασχολείται με την καλλιέργειά της, για την ποσότητα το λαδιού που παράγεται, για την ωφελιμότητά του και άλλα πολλά.


Ο δεύτερος ομιλητής ήταν ο γεωπόνος Βαγγέλης Δημαράκης και ιδιοκτήτης εργαστηρίου τυποποίησης ελαιολάδου στην Ερμιόνη,  o οποίος μας μίλησε για το λάδι της περιοχής μας, και για ποια πράγματα πρέπει να ξέρουν και να προσέχουν κυρίως οι παραγωγοί ελαιολάδου αλλά και οι καταναλωτές. Αναφέρθηκε για την κίνηση που έκανε το 1993 για να χαρακτηρισθεί το ελαιόλαδο της περιοχής "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης" (ΠΟΠ) λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. αυτή την διαδικασία έπρεπε να την κάνουν οι Δήμοι ή οι συνεταιρισμοί. Λόγω του ότι  οργανωμένοι συνεταιρισμοί δεν υπήρχαν τότε και μέχρι σήμερα και ο μοναδικός δήμος τότε ήταν μόνο αυτός του  Κρανιδίου και σε όλα τα χωριά υποστήριζαν οι παραγωγοί πως το δικό τους λάδι είναι το καλύτερο, προχωρήσαμε για το σκοπό αυτό  μόνοι μας και χαρακτηρίσαμε ΠΟΠ το λάδι όλης της Ερμιονίδας με το όνομα «Κρανιδίου» και αυτό τελικά επιτεύχθηκε το 1996 θα μας πει ο κ. Δημαράκης.  Και είναι το μοναδικό λάδι ΠΟΠ στην Ελλάδα που για τους λόγους που προανέφερε δεν έγινε η διαδικασία από δήμο η συνεταιρισμό. Στη συνέχεια μας μίλησε για τα οφέλη των παραγωγών της περιοχής από το λάδι ΠΟΠ αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν κυρίως οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, για να εφαρμόζουν τους κανόνες της παραγωγής. Επίσης μας μίλησε για τις ποικιλίες των ελαιών  που καλλιεργούνται στην περιοχή και με ένα συγκροτημένο λόγο ξετυλίγοντας το θέμα  αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα  που αφορούν το λάδι και την ελιά.






Την εκδήλωση έκλεισε ο δήμαρχος με ένα λόγο πάνω στο θέμα και με τις προεκτάσεις του,  όπως αυτός καλά γνωρίζει  με το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει!
Θα προσπαθήσουμε να τον απομαγνητοφωνήσουμε να σας το δώσουμε στη συνέχεια αυτούσιο.
Ακόμα μια ευχάριστη και συγκινητική νότα της εκδήλωσης ήταν ο μαθητής του δημ. σχ. που απήγγειλε ποίημα για την ελιά και ακόμα οι κυρίες ( εκπαιδευτκοί) Βιβή Σκούρτη και Θεοδώρα Βογανάτση που με τον τρόπο του δασκάλου που κατέχουν βοήθησαν τα μικρά παιδιά να δουλέψει η παιδική τους φαντασία και να ζωγραφίσουν στο χαρτί εικόνες από το θέμα της εκδήλωσης…





.
Τώρα για τα εδέσματα που παρασκεύασαν με ελαιόλαδο οι Κρανιδιώτισσες νοικοκυρές και με τον τρόπο που τα παρουσίασαν και τα γεύτηκε όλος ο κόσμος, δεν βρίσκουμε λόγια να αναφερθούμε.

Και οι παραγωγοί λαδιού προσφέρθηκαν με αναμνηστικές συσκευασίες λαδιού με την ετικέτα 
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 1Η ΓΙΟΡΤΗ ΛΑΔΙΟΥ & ΕΛΙΑΣ 2011 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ «ΚΡΑΝΙΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» ΠΟΠ 1107/96
Θεωρούμε πως το μπουκάλι με το περιεχόμενο είναι συλλεκτικό είδος 
και σαν τέτοιο εμείς το βάλαμε στη βιτρίνα του σαλονιού μας.
Ήταν μια εκδήλωση όπως και αυτή του ροδιού στην Ερμιόνη,  
που και η δύο μαζί θα περάσουν στην ιστορία της Ερμιονίδας. 
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2012 

2η γιορτή ελιάς και ελαιολάδου


Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012
Πρώτη ημέρα σήμερα το βράδυ,  εκδήλωση   με ομιλίες και θέμα - «το μέλλον της καλλιέργειας, τις προσκλήσεις και τις δυνατότητες της Ελληνικής Ελαιοκομίας».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Κρανιδίου αρκετός κόσμος προσήλθε να παρακολουθήσει  την προγραμματισμένη εκδήλωση στα πλαίσια της 2ης Γιορτής ελιάς & ελαιολάδου, που διοργανώνει ο Δήμος Ερμιονίδας  και η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, μια περιοχή κατ’ εξοχήν φημισμένη για την μεγάλη παραγωγή και καλής ποιότητας  ελαιολάδου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Αργολίδας  κ.κ. Γιάννης Ανδριανός,  Δημήτρης Κοδέλας και Γιάννης Μανιάτης, οι οποίοι όταν εκλήθησαν από την πρόεδρο της Κοινότητας Κρανιδίου κα Δήμητρα Μονά  για το χαιρετισμό τους, όντας προετοιμασμένοι, έθεσαν το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις – πολιτικές κ.α. καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αργολίδα με τα προβλήματα των παραγωγών μας και την προώθηση των προϊόντων τους.  Εφ’ όλης τη ύλης  για την υπάρχουσα κατάσταση μίλησε και ο δήμαρχος Δ.  Καμιζής  με το γνωστό του τρόπο και λόγο, για αυτές τις περιπτώσεις.

Κεντρικός ομιλητής αυτής της εκδήλωσης ο κρανιδιώτης καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής   του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί έξι χρόνια Πρύτανης  κ. Γιώργος Ζέρβας

Εκτάκτως λόγω  ξαφνικού προβλήματος του δεύτερου ομιλητή του κ. Κωστελένου, μας μίλησε ο Ερμιονίτης γεωπόνος και έμπορος τυποποιημένου ελαιόλαδου κ. Ευάγγελος Δημαράκης.

Όλες οι αναφορές των ομιλητών ήσαν πολύ ενδιαφέρουσες. Αναφέρθηκαν στους νέους τρόπους καλλιέργειας της ελιάς,  στην ανάγκη   της ομαδικής παραγωγής και τη σύγχρονη προώθηση του προϊόντος. Ένα προϊόν καλό σε ποιότητα που να έχει ταυτότητα  και ένα ελκυστικό τρόπο συσκευασίας με εγγεγραμμένα πάνω της τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως απαιτούν οι νέοι κανόνες του μάρκετινγκ και όχι όπως γινόταν παλιά. 
Τόνισαν ακόμα, πως οι παραγωγοί  πρέπει πρώτα αυτοί  να οργανωθούνε  σε μικρές ομάδες τώρα (αφού απέτυχαν οι μεγάλοι συνεταιρισμοί)  όπως συστήνει και η Ε.Ε. και μετά να απαιτήσουν από το κράτος. 
Δεν έχουμε το δικαίωμα είπαν να εγκαταλείψουμε αυτή την ιστορική παράδοση της ελαιοπαραγωγής στην Ερμιονίδα που μας συνδέει με τους προγόνους μας.
Το κοινό συνεπαρμένο από τα όσα ακούσθηκαν από όλους τους ομιλητές, στο τέλος προέβη σε ερωτήσεις, ορισμένοι έκαναν και τοποθετήσεις.

Ήταν μια εκδήλωση με στοιχεία άκρως επικοινωνιακά, αφού αφορούν την  ιστορία μας, περιείχε ενημερωτικά  στοιχεία αφού σχετίζονται με την οικονομία μας ειδικά σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η ελληνική κοινωνία και η δική μας η τοπική και φυσικά ενημερωτικά είναι και αυτά που αφορούν την υγεία μας, αφού το πολύτιμο αυτό προϊόν αφορά την  σωστή και υγιεινή διατροφή μας.
Οι μεγάλοι χαμένοι με όλες τις έννοιες... του όρου,  οι αιρετο της αντιπολίτευσης του δήμου και ο ανεξάρτητος δ.σ. Τ. Τζανής, που για  μια ακόμα φορά ήσαν απόντες και οπωσδήποτε οι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας που όπως δείχνουν τα γεγονότα και οι συμπεριφορές τους έχουν αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο της Ερμιονίδας,  κι’ ακόμα,  όσοι Ερμιονιδείς και κυρίως κρανιδιώτες  που δεν τίμησαν την εκδήλωση (όσοι έπρεπε), που διοργάνωσε η Κοινότητά τους  και που αφορά την ιστορία μας, τις ρίζες και τις παραδόσεις μας....

Η δεύτερη μέρα της γιορτής είναι αύριο - Κυριακή από τις 11 π.μ. στον αύλιο χώρο του Α΄Δημοτικού σχολείου Κρανιδίου  και  περιλαμβάνει το εορταστικό κομμάτι με πολλές εκπλήξεις και ποικιλία τοπικών εδεσμάτων με βάση το ελαιόλαδό μας.
Επίσης θα συμμετέχουν παραγωγοί και τυποποιητές, επαγγελματίες του χώρου εστιάσης και αρκετές εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας.
Οι διοργανωτές μας  περιμένουν όλους μας, να γευτούμε  τα τοπικά μας προϊόντα και να απολαύσουμε  τις ομορφιές του τόπου μας!
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Μια γιορτή με πολλά χρώματα και αρώματα, που μας ταξίδεψε γλυκά, νοερά, πίσω στο χρόνο και μας γέμισε ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας, ότι τίποτα δε τέλειωσε...


Ήταν μια μεγάλη πανηγυρική ημέρα και συνάμα ένα ιερό προσκύνημα θα λέγαμε στο ιερό δέντρο και τον καρπό του, αλλά και ένα μνημόσυνο στους προγόνους μας.


Ο δήμαρχος στην μικρή ομιλία του διανθισμένη και αυτή τη φορά με διάφορες ιστορικές  και φιλοσοφικές σκέψεις θα μας πει μεταξύ άλλων: 
«H ελιά ήταν το ιερό δέντρο  της Θεάς Αθηνάς, σύμβολο ειρήνης, με λάδι μας βαπτίζουν όταν ερχόμαστε στη ζωή, με λάδι σταυρώνουν το μνήμα μας όταν ταξιδεύουμε για την άλλη ζωή»

Με χορούς κυκλωτικούς των Ερμιονιδέων οι κοινότητες...
Πολλές φορές γέμισε και άδειασε ο αύλιος χώρος του Α' Δημοτικού σχολείου εδώ στο Κρανίδι από επισκέπτες ντόπιους και ξένους. 
 Πολλά και τα μέσα ενημέρωσης,  ακόμα και από το εξωτερικό.


Όσο για τα εδέσματα που προσφέρθηκαν παρασκευασμένα από τις χρυσοχέρες νοικοκυρές του Κρανιδίου και όχι μόνο κατά παράδοση, δεν βρίσκουμε τους σωστούς χαρακτηρισμούς και τα σωστά λόγια να  τα αναφέρουμε...



Φέτος είχαμε και μια πολύ δυνατή παρουσία του γνωστού επιχειρηματία στο χώρο των ειδών εστίασης στην Ερμιονίδα αλλά και έξω από αυτή του Ιωσήφ Γανώση,  ιδιοκτήτης του ομώνυμου  εστιατορίου  στην βόρεια παραλία της Ερμιόνης - "Ganosis Restoran  Kafe" 

Εικόνες για μουσείο ή γκαλερί...
Κάποιοι επισκέπτες από τη νοστιμιά και την όλη παρουσία  που είχαν τα εδέσματα του, πήραν κατά λάθος ακόμα  για φαγώσιμα και κάποια πλαστικά καβούρια που είχε βάλλει πάνω στο μπουφέ για ντεκόρ!!!

Έτσι έπεσε η αυλαία για φέτος, των  δυο εορταστικών εκδηλώσεων   του ροδιού στην Ερμιόνη και της ελιάς με το ελαιόλαδο στο Κρανίδι, που αποκτούν σάρκα και οστά  για πρώτη φορά στον τόπο μας,   με μπροστάρηδες τη Δημοτική αρχή, τις κοινότητες των Ερμιονιδέων, τους συλλογικούς  φορείς, παραγωγούς, εμπόρους, εστιάτορες και κάθε καλοπροαίρετου πολίτη που νοιάζεται και αγωνιά για την πρόοδο και την προκοπή αυτού του τόπου και κυρίως για τις ιερές παρακαταθήκες  που θα αφήσουμε στους απογόνους μας.
Ο μαιτρ της μαγειρικής ο κρανιδιώτης  Μιχάλης Ντουνέτας
 στη μικρή του ομιλία παρότρυνε όλες τις παραγωγικές 
τάξεις να αρχίσουν να δουλεύουν συλλογικά. 
Ανέφερε το παράδειγμα ενός πολύ μικρού χωριού
 στην Ιταλία με αμπελώνες και
παραγωγή κρασιών.

Αυτή τη φορά  την τίμησαν με την παρουσία τους δυο αναγνωρισμένοι μαιτρ της μαγειρικής ο κ. Ντουνέτας από το Κρανίδι και ο κ. Σαράντος  από τα Δίδυμα.
Και φυσικά, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο αγαπητός Μάκης Κατσαΐτης με τη στολή του επί το έργο,  που και αυτός γνωρίζει πολύ καλά τα γαστρονομικά μυστικά.
Η Σούλα Λουκά με το δικό
της έδεσμα προσφορά
στην εκδήλωση
Ο Νίκος Σαράντος είναι εκπρόσωπος της  Ελληνικής Λέσχης αρχιμαγείρων στην Ε.Ε. 
Στη Φώτο με τον Ιωσήφ Γανώση 

Στη μέση ο Πιπέκης από το Καρακάσι τρεις γενεές στην ελαιοπαραγωγή... 
Αριστερά του ο δ.σ. εξ Ηλιοκάστρου  Χρήστος Μπαλαμπάνης 

Νάμαστε όλοι καλά και ακόμα μια ευχή, να αλλάξουν τρόπο σκέψης και αντίληψης όλοι αυτοί οι απόντες από αυτές τις γιορτές - αμετανόητοι ρεβανσιστές... 
Γιατί εδώ ο καθένας μας  καταθέτει το δικό του στεφάνι... στους προγόνους μας. 
Δεν χρειάζεται να ήμαστε αιρετοί ή παράγοντες.....

Και ακόμα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε, πως η ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι τίποτα άλλο, από ένας ατέλειωτος  αγώνας σκυταλοδρομίας, που ένας παραδίδει στον άλλο τη σκυτάλη, σε ένα ταξίδι χωρίς σύνορα, χωρίς επιστροφή...

ΦΩΤΟ -ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ 



Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012
Η μόνη μας ελπίδα, αυτή που αναδύεται
από τους κλώνους του ιερού δέντρου...


Είναι μια παλιά τακτική αυτών,  των γνωστών, που σέρνουν τις τηλεοπτικές κάμερες με τους μαρκουτσαδόρους, για να κάνουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις  τους  για τη σωτηρία του τόπου, αυτοί που τον φέρανε ως εδώ  και τώρα θέλουν οι ίδιοι να  τον σώσουν!! και απαρατήρητοι αμέσως μετά, να φύγουν μόνοι τους όπως ήρθαν...
Τι να πεις πλέον με αυτούς τους κυρίους;;

Θα θέλαμε αν ήταν δυνατόν να μπαίναμε μέσα στο ψυχισμό τους και να αφουγκραζόμαστε τη δίνη των συναισθημάτων τους  και το ψυχικό άγος που έχουν περιέλθει... Το πιο σπουδαίο είναι, ότι πιστεύουν πως ο λαός παρ’ όλο που τους γυρίζει την πλάτη, ακόμα κοιμάται.   
Τελικά είναι αξιολύπητοι,  γιατί  ήγγικεν η ώρα της τιμωρίας τους και της περιφρόνησης από τον κυρίαρχο λαό!!

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, οι οποίοι έχουν μπει στο καβούκι τους και κυκλοφορούν μόνο τη νύκτα...Τις άλλες ώρες η μοναδική τους παρηγοριά το κινητό τηλέφωνο,  με τη μόνη διαφορά που τώρα το πληρώνουν από τη τσέπη τους και,  γουρουνάκια ψητά, με μπόλικη χοληστερίνη δωρεάν από τις τοπικές φάρμες...

Το έχουμε πει πολλές φορές κ. δήμαρχε, αλλά εσείς δε μας ακούτε - Ηλεκτρονική μπάρα με φωτοκύταρο στο πολύπαθο βουνό των Διδύμων  και να πέφτει αυτόματα άμα τη εμφανίσει... ακόμα και γι’ αυτούς, που μπήκανε κάποτε λαθραία στην Ερμιονίδα και νόθευσαν το DNA

Ως πότε θα τους ανεχόμαστε...
ΣΤΑΜ.  ΔΑΜ. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2013
3η γιορτή ελιάς και ελαιολάδου

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Μια διοργάνωση από το Δήμο Ερμιονίδας, 
αντάξια της ιστορίας και των παραδόσεών μας, 
από τους αρχαίους χρόνους στην περιοχή, 
μέχρι στις μέρες μας!!

Θεσμός πλέον και σκοπός, η ανάδειξη της παραγωγής του πολύτιμου για τη ζωή και την υγεία μας προϊόντος - της ελιάς και του ελαιολάδου, 
για 3η συνεχή χρονιά εδώ στο Κρανίδι.

 



Οι πιο δυνατές παρουσίες στο χώρο, αυτής της ομάδας του Λαογραφικού Εργαστηρίου Δήμου Ερμιονίδας με έδρα το Κρανίδι, κι' ακόμα, μιας ελπιδοφόρας νεανικής νότας αυτής της ομάδας των μαθητριών του ΓΕΛ Κρανιδίου.


Ο  σεφ Μάκης Κατσαΐτης - ο άνθρωπος για όλες τις εποχές...

Στον κατάμεστο αύλειο χώρο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρανιδίου Δήμητρα Μονά η οποία αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου, στους σκοπούς της εκδήλωσης για το πρόγραμμα της γιορτής που ξεκίνησε από το Σάββατο με ενημερωτικές ομιλίες από γεωπόνους με πλήρη ενημέρωση πάνω στο θέμα και άλλες εκδηλώσεις.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. δήμαρχος, ο οποίος αρχίζοντας θα μας πει μεταξύ άλλων,  πως -…«Σκοπός μας είναι να προβάλλουμε τα ευλογημένα προϊόντα της Ελληνικής  γης και της Ερμιονίδας. Ήρθε η ώρα και έφθασαν οι καιροί, να θυμηθούμε ξανά τη μάνα γη μας.  Τιμούμε  τους ανθρώπους του μόχθου,  αλλά συγχρόνως θέλουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό μας» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του ιερού δέντρου από τους αρχαίους χρόνους, πως χρησιμοποίησε το λάδι του η θρησκεία μας η χριστιανική, λέγοντας, – με αυτό μπαίνουμε στη ζωή όταν μας βαπτίζουν και με αυτό φεύγουμε όταν μας το ρίχνουν πάνω από τον τάφο μας. Ακόμα, αναφέρθηκε ως γιατρός για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην υγεία μας μέσω της διατροφής μας και άλλα πολλά.
Στο τέλος ως επίλογο της ομιλίας του αναφέρθηκε  σε μια απόφαση του Δ. Σ. καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης να φορολογήσει τη γη των αγροτών μας λέγοντας μεταξύ άλλων: - …«θέλουν να φορολογήσουν το αίμα και τον ιδρώτα των προγόνων μας». Και πρότεινε - «να φορολογηθεί το εισόδημα και όχι η γη των αγροτών μας» Ο δήμαρχος χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους γι’ αυτή την καταγγελία του.
(Ευτυχώς που ο Αργολιδέας Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού  Γιάννης Ανδριανός ήρθε καθυστερημένος και δεν υπέστη και αυτόν τον προβληματισμό. Συνήθως τις καταγγελίες για όλα τα στραβά και ανάποδα της κυβέρνησης αυτός τις ακούει ως βουλευτής Αργολίδας)

Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στην καθηγήτρια του ΓΕΛ Κρανιδίου κα Αλεξανδρή  η οποία  μας μίλησε (με βάση από αναφορές για την ελιά της Αρχαιολογίας της Ιστορίας και της Λαογραφίας)  για το πρόγραμμα που εργάζονται οι μαθητές της Α΄ Τάξης Λυκείου με τίτλο: 
«Ταξιδεύοντας  με την ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη»

Στο τέλος των ομιλιών (καθότι καθυστερημένος) μικρό χαιρετισμό πάνω στο θέμα της εκδήλωσης έκανε ο υφυπουργός κ. Γιάννης Ανδριανός. 

Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι ανιτδήμαρχοι Ερμιονίδας και άλλοι αιρετοί δ.σ., ο υποψήφιος βουλευτής Αργολίδας κ. Σίδερης, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ερμιονίδας Ι. Γεωργόπουλος και Τάσος Τόκας.

Μετά ο μουσικός και τραγουδιστής Μιχάλης Κονιτόπουλος με το βιολί του και ο Ερμιονίτης Ζαχαρίας Κουτούβαλης  με την κιθάρα του, μας ταξίδεψαν γλυκά, νοσταλγικά και νοερά, πίσω στο χρόνο, με μελωδίες και τραγούδια του μυρωδάτου αγεριού των θαλασσών 

 και των ναυτικών μας και των κάμπων και των αγροτών μας και το γλέντι και ο χορός άναψε με το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Ερμιονίδας στην αρχή και στη συνέχεια όλων των παρευρισκομένων πολιτών με πρώτους τους αιρετούς μας. 









Εν τω μεταξύ επειδή «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» όπως λέει ο λαός, ο κόσμος γευόταν τα παραδοσιακά παρασκευάσματα με βάση το ελαιόλαδο που είχαν ετοιμάσει οι χρυσοχέρες νοικοκυρές του Κρανιδίου μέσω του Λαογραφικού Εργαστηρίου   άλλα και καταστηματάρχες εστίασης. 

"ΑΜΑΖΟΝ"

Φέτος, για πρώτη φορά με το δικό του μπούφε συμμετείχε η μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ερμιονίδα «ΑΜΑΖΟΝ» 
Ελπίζουμε του χρόνου η δ/νση και ο σεφ της να κάνουν ακόμα καλύτερη παρουσίαση της κουζίνας και του ζαχαροπλαστείου της
Έτσι, με αυτά τα λίγα σε λόγια και με πολλές εικόνες σας μεταφέρουμε την πανηγυρική ατμόσφαιρα και σ’ αυτή τη γιορτή της ελιάς & ελαιολάδου στο Κρανίδι, που με αυτή της γιορτής του ροδιού στην Ερμιόνη δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δέσμευση και την υποχρέωση που έχει η όποια δημοτική αρχή (αν κάτι αλλάξει στα επόμενα χρόνια) να κινηθεί στα αχνάρια που χάραξε αυτή η σημερινή, που εκτός των άλλων δημιουργεί  την ευγενή άμιλλα   για κάτι ακόμα καλύτερο.
ΦΩΤΟ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: