Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

Διαβασμένος και παρεμβατικός(!)– ως οφείλει- ο επικ. της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Μαργέτας - > για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που αφορά και το Δήμο μας ....

 


e-mail στο blog...

Τι δεν μας είπε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας



Ατυχώς για το Δήμαρχο Ερμιονίδας κ Γιάννη Γεωργόπουλο στον Πόρο, στις 24 Ιουνίου 2024, όπου έγινε η παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά και το Δήμο μας, ήταν παρόντες και πολλοί κάτοικοι και φορείς από την Ερμιονίδα και επί πλέον ολόκληρη η συνάντηση μαγνητοσκοπήθηκε.

Το ζητήσαμε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που προκάλεσε η παράταξή μας, το ζητάμε εκ νέου.

Η Δημοτική Αρχή Ερμιονίδας οφείλει να ζητήσει το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από το Δήμο Πόρου και να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Δήμου Ερμιονίδας, για να λάβουν γνώση οι συμπολίτες μας και οι ιδιοκτήτες γης στην Ερμιονίδα, των όσων πρόκειται να συμβούν.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Στην ερώτησή μου τι θα συμβεί με την αρτιότητα των οικοπέδων στην εκτός σχεδίου δόμηση, παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας, δεν υπήρξε απάντηση από την εταιρεία που εκπονεί μη μελέτη.

Σε ό,τι αφορά την διατήρηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση η απάντηση ήταν ότι συνήθως ο νομοθέτης τις καταργεί.

Επιπλέον στις διαφάνειες της παρουσίασης των εναλλακτικών σεναρίων στον Πόρο, που ακόμα και σήμερα είναι αναρτημένες στον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΕΔΩ δεν γίνεται καμία αναφορά στην αρτιότητα για την εκτός σχεδίου δόμηση στην Ερμιονίδα.                                                                           Σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της διαβούλευσης, στη σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Ερμιονίδας αναφέρει ότι  ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου 2025, δηλαδή πριν την παρουσίαση της μελέτης στον Πόρο, ενώ είναι γνωστό ότι η διαβούλευση ξεκίνησε την επομένη της παρουσίασης, δηλαδή στις 25 Ιουνίου 2025, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς επισκεπτόμενος την πιο πάνω ιστοσελίδα, όπου στις οδηγίες για τη συμμετοχή στη διαβούλευση αναφέρεται: «Όσον αφορά την ανάρτηση του υλικού των εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης (χάρτες, κείμενα και παρουσιάσεις), αυτή πραγματοποιείται το πρωί της επόμενης ημέρας από τη δημόσια παρουσίαση αυτών στον αντίστοιχο Δήμο. Από τη στιγμή της ανάρτησης του υλικού αυτού, ξεκινά πενθήμερη (5 ημερολογιακές ημέρες) περίοδος σχολιασμού από κάθε ενδιαφερόμενο, με στόχο να τα επεξεργαστούν οι μελετητές στο πλαίσιο διαμόρφωσης του επικρατέστερου σεναρίου». 

Στην πορεία βέβαια στην κύρια  μελέτη δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικές με την αρτιότητα στην εκτός σχεδίου δόμηση.   

Η παράταξή μας, μέσα στο ασφυκτικό περιθώριο ισχύος της διαβούλευσης που ξεκίνησε την επομένη της παρουσίασης στον Πόρο και ήδη έχει λήξει από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, για να καλύψει το κενό της ενημέρωσης των πολιτών για το Ε.Π.Σ, έκανε χρήση της σχετικής νομοθεσίας, προκαλώντας το κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ερμιονίδας.

Η Δημοτική Αρχή Ερμιονίδας, αντί το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό να το δει ως ευκαιρία ενημέρωσης των πολιτών και να προσπαθήσει να συγκλίνει με την αντιπολίτευση σε θέσεις, προκειμένου να συμμετέχουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο  στη διαδικασία της διαβούλευσης, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην ολοκληρωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, γράφοντας αρνητική ιστορία στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξ αιτίας τους, για ένα θέμα που θα επηρεάσει την πορεία της Ερμιονίδας για τα επόμενα είκοσι (20) έως τριάντα (30) χρόνια.  

Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας να προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση να απαντήσει στους πολίτες: Γιατί δεν είπε κουβέντα στον Πόρο, όταν οι μελετητές δήλωσαν ότι στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης δεν θα ασχοληθούν καθόλου με το ρυμοτομικό του Κρανιδίου, ενώ το κλίμα που καλλιεργούνταν σε μια πόλη που ταλαιπωρείται από το σχέδιο αυτό από το 1987, ήταν ότι με το Ε.Π.Σ τελικά θα τελειώσει και αυτή η ταλαιπωρία;    

Γιατί αποσιωπά και δεν παίρνει θέση στα όσα αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της εισήγησής μου σχετικά με το χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών του Δήμου μας, αντίθετα με τα προβλεπόμενα στα υπερκείμενα χωροταξικά σχέδια;   

Η παράταξή μας, εκτός από τη συμμετοχή της στη διαβούλευση με το κείμενο που έχουμε δημοσιοποιήσει για τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των μέτρων, κατέθεσε εμπρόθεσμα και δεύτερη παρέμβαση για το θέμα αυτό. Πιο συγκεκριμένα αναφέραμε ότι:>>>>>>>>>>

«Προβληματισμό προκαλεί, γιατί ενώ στο κεφάλαιο Ι-2 της μελέτης με τίτλο Κατευθύνσεις Υπερκείμενου Σχεδιασμού- Κατευθύνσεις από το Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (σχέδιο Κ.Υ.Α Μαΐου 2024), το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου μας ανήκει στις αναπτυσσόμενες περιοχές (Γ) με τουριστική κατεύθυνση (σελίδα 33 στην παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων) και το ίδιο ακριβώς επαναλαμβάνεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Πελοποννήσου (Φ.Ε.Κ 186/Δ/2025), όπου και εδώ τα ίδια εδάφη του Δήμου μας περιλαμβάνονται στις ζώνες τουριστικής ανάπτυξης Β1(σελίδα 37), στην εν λόγω μελέτη αγνοούνται οι υπερκείμενες κατευθύνσεις και το μεγαλύτερο τμήμα γύρω από το Κρανίδι, που περικλείει τις περιοχές Πετροθάλασσα, Αρτίκι, Δορούφι, Θυνί, Κοκκινάρι, Φλάμπουρα,  και η Δάρδιζα στην Ερμιόνη χαρακτηρίζονται ως ζώνες ήπιας γεωργικής ανάπτυξης ΠΕΧ 1γεγονός που περιορίζει δραματικά τη δόμηση. Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές ΠΕΧ 1 επιτρέπεται η ισόγεια κατοικία με μικρό μέγεθος δόμησης για την εξυπηρέτηση της αγροτικής χρήσης (αριθμ. 14 του Π.Δ 59/2018), γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μεταποίηση προϊόντων τοπικής παραγωγής και αγροτουριστικά καταλύματα χαμηλής δυναμικότητας σε κλίνες ως συνοδή χρήση.  Η αρτιότητα ορίζεται σε 8 στρέμματα (παρέκκλιση 4 στρεμμ.) (σελίδα 58). Η αναγκαιότητα της μεταβολής αυτής δεν τεκμηριώνεται σε κανένα σημείο της μελέτης. Αντιθέτως σε πολλά σημεία της αναφέρεται:   Στη σελ. 14 της κύριας μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού : οι βασικές αρχές που λαμβάνονται υπόψη στην εκπόνηση των εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης για την περιοχή περιλαμβάνουν τόσο τις θεμελιώδεις Γενικές Κατευθύνσεις της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου χωροταξικού σχεδιασμού όσο και πρόσθετα στοιχεία που ενισχύουν τη συνολική προσέγγιση για την υποστήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου μας στο έτος στόχο 2040.                                                                                         Στη σελ 21 : Στο σενάριο ήπιας παρέμβασης επιχειρείται με στοχευμένες ρυθμίσεις και χωρίς έντονη παρεμβατικότητα να γίνονται κατάλληλες διορθώσεις του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδιασμού προκειμένου να είναι σύμφωνος με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού, οι οποίες μεγιστοποιούν τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες.  Α.10.1.2 Βασικές Αρχές σχεδιασμού των εναλλακτικών σεναρίων. Σελ.15:

Αρχή της Εναρμόνισης.  

Η εναρμόνιση του πολεοδομικού σχεδιασμού με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό είναι θεμελιώδης υποχρέωση που στηρίζεται στο Σύνταγμα (άρθρο 24). Αυτή η αρχή εξασφαλίζει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός δεν αποκλίνει από τις στρατηγικές προτεραιότητες του χωροταξικού σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές και τους περιορισμούς που ορίζονται από τα ανώτερα επίπεδα σχεδιασμού, όπως τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Κάθε πολεοδομική ρύθμιση πρέπει να συμμορφώνεται με τα χωροταξικά πλαίσια, προκειμένου να επιτυγχάνεται συνοχή και βιωσιμότητα. Αυτή η αρχή διασφαλίζει ότι οι εναλλακτικές επιλογές ανάπτυξης δεν θα ανατρέπουν τις γενικές στρατηγικές, προσφέροντας σταθερότητα και κατεύθυνση.                                  Πρότασή μας το εναλλακτικό σενάριο 2 να αναθεωρηθεί πριν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και οι περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω να ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕΧ 2 Ήπια ανάπτυξη τουρισμού αναψυχής.  Ας πάψουν λοιπόν να παραπληροφορούν  τους πολίτες».

Η παράταξή μας  δεν αρνείται τον χωροταξικό σχεδιασμό. Απαιτούμε όμως να γίνει με πλήρη ενημέρωση των πολιτών, χωρίς ασαφή σημεία και η τελική πρόταση για το ήπιο σενάριο να είναι απόλυτα συμβατή με τα υπερκείμενα χωροταξικά σχέδια.

Κρανίδι 1 Ιουλίου 2025

Γιάννης Μαργέτας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: