Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Σημαντικό άρθρο του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη & Τζένης Δ. Ντεστάκου -> από το βιβλίο τους - Συμβολή στη Νεότερη Ιστορία της Ερμιονίδας (1828 – 1899).

Στις 30 Αυγούστου με εισήγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος η Πατριαρχική Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ανακήρυξε τον Χριστόφορο Παναγιωτόπουλο - Παπουλάκο Άγιο της Εκκλησίας!

Σήμερα παρουσιάζουμε άρθρο του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη & Τζένης Δ. Ντεστάκου, από το βιβλίο τους ->

«Συμβολή στη Νεότερη Ιστορία της Ερμιονιδας 1828 – 1899».

Θεωρούμε, πως το άρθρο είναι πολύ σημαντικό, αφού εκτός των άλλων αναφέρεται (όπως κάνουν πάντοτε οι συγγραφείς στα έργα τους) και σε ιστορικά γεγονότα της Ερμιονίδας και των  γειτονικών νησιών  Ύδρας και Σπετσών. 

- > Κι’ αυτό είναι που λέμε, - Ιστορία και Πολιτισμός…

======================================================================================================================================================

Τα Χριστοφορικά και η διέλευση του Παπουλάκου από την Αργολίδα

Την τελευταία 10/ετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Όθωνα  είχε γίνει από όλους πλέον αντιληπτό ότι η δυσαρέσκεια του λαού κατά της αυταρχικής εξουσίας πολλαπλασιαζόταν μέρα με τη μέρα.

Αιτία οι ανίκανες κυβερνήσεις με υπουργούς που, αν και είχαν την αποδοχή του βασιλιά, ήσαν αδιάφοροι και άτολμοι να αντιμετωπίσουν τα καταιγιστικά γεγονότα και το σημαντικότερο να αποτρέψουν τις ταπεινωτικές επεμβάσεις των ξένων Δυνάμεων στα πολιτικά και οικονομικά θέματα της Ελλάδας.

Σ’ αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την άρνηση ορισμένων εκκλησιαστικών κυρίως κύκλων, να ανταποκριθούν θετικά στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Ιούνιο του 1850.

Με την πάροδο του χρόνου οι ανωτέρω κληρικοί και μοναχοί απέκτησαν σοβαρά ερείσματα στον λαό που τους ακολουθούσε φανατικά. Εμπνεόμενοι και καθοδηγούμενοι από διάφορες αντιλήψεις και προσωπικές φιλοδοξίες επιχείρησαν να ανατρέψουν «εκ βάθρων» την Ελληνική Πολιτεία και να ταλαιπωρήσουν την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία, εκμεταλλευόμενοι την «εθνικήν ραθυμίαν».

Ο πιο γνωστός απ’ αυτούς ήταν ο καλόγερος Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος, ο περιώνυμος Παπουλάκος, γεννημένος στο χωριό Άρμπουνα των Καλαβρύτων το 1786 ή 1790, ενώ σε κάποια άλλα κείμενα ως έτος γέννησης αναφέρεται το 1770. Ήταν τελείως αγράμματος και εργαζόταν ως κρεοπώλης, όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Στην αρχή μόνασε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και μετά για είκοσι χρόνια ασκήτεψε σ’ ένα καλύβι κοντά στο χωριό του.

Στη συνέχεια αποφάσισε να κηρύξει. Η φήμη του διαδόθηκε αστραπιαία, γιατί είχε το «χάρισμα» με τα λόγια του να συνεπαίρνει τον κόσμο, ο οποίος διαχωρίστηκε σε «δύο, καθαρώς διακεκριμένα συστήματα, εξ ων το μεν δέχεται την ανεξαρτησίαν της εκκλησίας και το σκήπτρον του Όθωνος, το δε προτιμά την ευλογίαν της αιχμαλώτου Κωνσταντινουπόλεως και το δυσώδες ράσον του Χριστοφόρου».

Έξι μήνες αργότερα, μετά την επίπληξη που δέχθηκε από τον Επίσκοπο Καλαβρύτων, ο Παπουλάκος ξεκίνησε περιοδεία στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Τότε επισκέφθηκε την Αργολίδα και τη Λακωνία. Την Ερμιόνη επισκέφθηκε μάλλον το έτος 1851 και έμενε στο ερειπωμένο σπιτάκι πάνω από το Καλογερικό. Ήταν ήδη αρκετά μεγάλος στην ηλικία και σ’ αυτό οφείλεται, πιθανότατα, «το χαϊδευτικό» προσωνύμιό του «Παπουλάκος».

Παλαιότεροι Ερμιονίτες είχαν ακούσει από τους γονείς τους, που τους τα είχαν μεταφέρει οι δικοί τους γονείς, για «έναν γέρο με κουρελιασμένο ράσο να κάθεται στα σκαλοπάτια του σπιτιού της μαμής της Λαμπάταινας», ενώ ζούσε τότε η γιαγιά της Κατερίνα. Εκεί τον πλησίαζαν οι Ερμιονίτες και αυτός τους έλεγε ακατανόητα για την εποχή τους πράγματα. Τα λόγια του προκαλούσαν έκπληξη, ενώ πολλοί τα θεωρούσαν προφητικά.

Θα έρθει εποχή (τους έλεγε) που όλος ο κόσμος θα δεθεί με σύρματα (ηλεκτρισμός -τηλέφωνα) και οι άνθρωποι θα μπορούν να πετούν με σιδερένια πουλιά (αεροπλάνο) στον ουρανό!

Μέχρι και τις ημέρες μας πάντως στην Ερμιόνη ακούγεται η φράση: -> 

Α, βρε Παπουλάκο!, γι’ αυτούς που λένε τερατολογίες και ισχυρίζονται ότι όλα τα προβλέπουν και τα γνωρίζουν.

Στη συνέχεια ο αγύρτης καλόγερος επισκέφθηκε το Κρανίδι όπου έμεινε πέντε; ημέρες. Κήρυττε κάτω από δέντρα και καυτηρίαζε τις κλοπές, τη μοιχεία, την ανικανότητα των αρχόντων κ.λπ. μιλώντας για τη δύναμη της προσευχής, Στα μέρη που μιλούσε χτίζονταν προσκυνητάρια, ενώ οι ιερείς του Κρανιδίου δεν μνημόνευαν τους βασιλείς στις ακολουθίες αλλά τον Παπουλάκο!

Κάποια μέρα ο Παπουλάκος μιλούσε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην Αγία Άννα για να τον δει και να τον ακούσει για τέσσερις ώρες! Κάποιες γυναίκες ζήτησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους, γιατί τα ψωμιά που είχαν από νωρίς ζυμώσει θα είχαν ήδη …σκάσει. Τότε ο Παπουλάκος τούς είπε:

– Θ’ ακούσετε πολλά, αλλά δεν θα συμβεί τίποτα απ’ αυτά!

Πράγματι, «ω του θαύματος!», όταν, μετά από αρκετές ώρες, οι Κρανιδιώτισσες επέστρεψαν στα σπίτια τους, διαπίστωσαν πως τα ψωμιά δεν είχαν σκάσει!

Ο παλαιός Κρανιδιώτης Γιάννης Π. Κυριάκης στη μελέτη του «Το χωριό μου» αναφέρει πως ο γερο-Κουρτέσης τού είχε διηγηθεί, ότι είχε ακούσει από τον παππού του να λέει πως ο Παπουλάκος ισχυριζόταν στις προφητείες του ότι μέσα στην «πέτρα» (Γκιούρι – Βιτόρεσε) υπάρχει ένα άσβεστο φως και γι’ αυτό ονομάστηκε «Πέτρα της ζωής».

Ακόμη έλεγε ότι στη στροφή του δρόμου προς το Πορτοχέλι υπάρχει μια ελιά που δεν αναπτύσσεται, γιατί ο Παπουλάκος κάθισε κάτω απ’ αυτή, ενώ είχε πείσει τις Κρανιδιώτισσες πως μ’ ένα κομματάκι ύφασμα από το ράσο του μπορούν να πιάσουν προζύμι χωρίς μαγιά, αρκεί να το βουτήξουν μέσα στη ζύμη!

Ο ρέκτης πρόεδρος της Ένωσης Σπετσιωτών και αγαπητός φίλος Κώστας Κουλαλόγλου σε διάλεξη που έδωσε το καλοκαίρι του 2008 στην Ερμιόνη προσκεκλημένος από τον Ερμιονικό Σύνδεσμο με θέμα «Ο Παπουλάκος στις Σπέτσες και την Ερμιονίδα», αναφέρθηκε σ’ ένα περίεργο όσο και ευτράπελο επεισόδιο που συνέβη στο Κρανίδι. >>>>>

Τέτοιες δραστηριότητες από νέους ανθρώπους – αναπτερώνουν τις ελπίδες μας -> και λέμε, τίποτε δεν τέλειωσε…

 

 https://vivliothikikranidiou.blogspot.com/


Καλύβα Ανδριανή , μια συγγραφέας στη βιβλιοθήκη .

Θερμές ευχαριστίες στην εκπαιδευτικό-συγγραφέα Ανδριανή Καλύβα για την  ενθουσιώδη επίσκεψη στη βιβλιοθήκη παρέα με τα βιβλία και τις ευαισθησίες της. Η συγγραφέας θα συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της βιβλιοθήκης που ήδη προγραμματίζονται για μαθητές/τριες των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ερμιονίδας.

 Γεννήθηκε το 1988 και κατοικεί στην Αθήνα. Προέρχεται από οικογένεια εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας πληθώρα ερεθισμάτων που σφυρηλάτησαν την προσωπικότητά της. Φοιτώντας στο Αρσάκειο Εκάλης, έλαβε βραβείο Ποίησης στην Πέμπτη Δημοτικού. Αποφοίτησε το 2012 από το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών, στα Παιδαγωγικά και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. 

 Εργογραφία :

§ 1. Συγχωρώ θα πει αγαπώ, Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2024

§  2.Μικρά και πασχαλινά (Συλλογικό έργο), Εκδόσεις Αλάτι, 2024

§  3.Ένα τραγούδι για τη Νεφέλη, Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2023

§  4.Ο Αϊ –Βασίλης το’ σκασε, Εκδόσεις Κέφαλος, 2023

§  5.Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2023 (Συλλογικό έργο), Εκδόσεις Κέφαλος, 2022 



Η νέα στήλη του blog -> Από τις σημειώσεις μου στη βάρκα …


Facebook και   άλλες παρόμοιες πλατφόρμες του διαδικτύου….

Σκέπτομαι  και ακόμα δεν έχει ξημερώσει, πως αυτές οι πλατφόρμες του διαδικτύου είναι πολύ καλά φιλοσοφημένα μέσα επικοινωνίας που εκφράζεται επώνυμα δημόσιος λόγος,  -> αν δεν έχουμε τη νοσηρή περίπτωση της ψευδωνυμίας!! ...

Γιατί, η ανθρώπινη κοινωνία στο Σωτήριο 21ο αιώνα … έδειξε το δικό της προφίλ, αφού οι  ανέμελες,  ανεύθυνες και  κουτσομπολίστικες  συζητήσεις του καφενείου και σταυροπόδι στις αυλές … περάσανε εκεί…

Τελικά διαμορφωθήκανε σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το φαίνεσται, για δημόσιες σχέσεις -> και πες καλά λόγια εσύ σε εμένα για να πω τα ίδια εγώ για εσένα...

Έτσι, δεν βλέπω καμία εξέλιξη της κοινωνίας γι’ αυτό που λέμε Πόλις, Πολιτισμό, Πολιτική, Πολίτης και με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Για όποια διαφορετική άποψη, εδώ είμαι και σας περιμένω… 

Αντί για καλημέρα 

ΣΤΑΜ.ΔΑΜ.

Μητρώο Νέων Πολιτών-Σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Ερμιονίδας

e-mail στο blog ...

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Ιουλίου 2024, αποφασίστηκε η έγκριση της Δημιουργίας Μητρώου Νέων Πολιτών και η Έγκριση Σύστασης Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Ερμιονίδας.


Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 3443/2006 και ξεκίνησε η λειτουργία τους το 2008 μετά την έκδοση της ΚΥΑ και της σχετικής εγκυκλίου.

Άμεσα προκηρύχθηκαν εκλογές στους τότε Δήμους Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Η δραστηριοποίηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων και η εύρυθμη λειτουργία τους, αποτελούν προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες μας για την αναβάθμιση της ζωής των νέων.

 Το Συμβούλιο, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών που χαράσσει η Συνέλευση αναλαμβάνει πρωτοβουλία και δράση σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα, με σκοπό την συμμετοχή των νέων στη τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Τοπικά Συμβούλια Νέων σε Εθνικό και Ευρωπαΐκό επίπεδο.

 Ιδιαίτερα: >>>>>

Ένας πολύ δημοκρατικός θεσμός – οξυγόνο για το Δήμο μας – στη ναφθαλίνη …

Δήμητρα Κορδώνη - 
Πρώτη Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων στον τότε Δήμο Κρανιδίου.

Η Δήμητρα Κορδώνη, πρώτη Πρόεδρος στον τότε Δήμο Κρανιδίου του θεσμού Τοπικά Συμβούλια Νέων, που ξεκίνησε το 2008 δήλωσε τα παρακάτω για την εμπειρία της κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Από την σύσταση κιόλας του Συμβουλίου η τότε Δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον αείμνηστο Δ. Σφυρή προωθούσε τις δράσεις μας είτε ως συνδιοργανωτές είτε καλύπτοντας τις ανάγκες μας. Το συμβούλιο είχε οργανώσει αθλητικά events , πήρε μέρος στην εκδηλώσεις του πολιτιστικού Αυγούστου, σε τοπικές δράσεις και θέματα που αφορούν τους νέους. Με κυρίαρχο συναίσθημα και αγωνία του Δημάρχου να είμαστε στο προσκήνιο και να έχουμε χώρο και χρόνο για να αναπτυχθεί ο θεσμός που αφορούσε το πιο ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας.»

https://giannismargetas.com/

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Η γιορτή του τρύγου κάποτε στο Ηλιόκαστρο (Καρακάσι)....

 Επιλεγμένα ρεπορτάζ (της βάρκας... ->  κατά την κυρία ...) στο διηνεκές, από το προσωπικό μας αρχείο - 27 Αυγούστου 2013 

Αφιερωμένο εξαιρετικά ως μνημόσυνο, στον αείμνηστο φίλο μου  Χρήστο Μπαλαμπάνη. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ένα μεγάλο πανηγύρι η γιορτή του τρύγου και του κρασιού στο Ηλιόκαστρο

Φώτο - ρεπορτάζ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ


Πολύς ο κόσμος, κοσμοπλημμύρα, 
 («πλην Λακαιδεμονίων»…) 

 - η καρδιά της Ερμιονίδας κτυπούσε εκεί…



ΦΩΤΟ -> Αρχαίο πατητήρι σμιλευμένο σε μαρμαρόπετρα! ...

----------------------------------------------------------------------------

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο δ.σ. Δήμου Ερμιονίδας Χρήστος Μπαλαμπάνης, ο οποίος εκφράζοντας τους συμπατριώτες του και την ιδιαιτέρα του πατρίδα το Ηλιόκαστρο αναφέρθηκε με λίγα λόγια, που έλεγαν πολλά... στο θέμα της εκδήλωσης. 

Ήταν μια ομιλία πολύ ενωτική, συναισθηματική, γεμάτη μηνύματα και μνήμες από την τοπική κοινωνία, αλλά και από την ιστορία της περιοχής..

(Θα αναφερθούμε στη συνέχεια) 

Αξιέπαινη η τοπική κοινότητα που με τη μεγάλη συμμετοχή της έδειξε τη δυναμική της και έδωσε το μήνυμα σε όλους εμάς  που παραβρεθήκαμε εκεί, πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, χωρίς «εισαγόμενους διοργανωτές»… >>>>

 

Τα πρώτα βραβεία της διοργάνωσης απέσπασαν - με τα μπράβο και τα θερμά χειροκροτήματα του μεγάλου κοινού, οι άξιες και χρυσοχέρες νοικοκυρές του χωριού με τα νοστιμότατα παραδοσιακά εδέσματά τους και όχι μόνο…

Μια φώτο χίλιες λέξεις....


Μεγάλο του στήριγμα σε άλλα σημεία της διοργάνωσης ο δ. σ. Δήμου Ερμιονίδας Χρήστος Μπαλαμπάνης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης  Μούγιος  σε πλήρη εγρήγορση και ένταση ενόψει της διοργάνωσης του εορτασμού όπως πληροφορηθήκαμε, είχε να κλείσει μάτι 2 εικοσιτετράωρα.

 

 Σε πελάγη ευτυχίας ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής και οι αιρετοί και μη συνεργάτες του, για το επιτυχημένο  αποτέλεσμα της εκδήλωσης. 

.... συνοδεύεται... πάντοτε συνοδεύεται...

Η Φώτο τα λέει όλα ...

=================================================================

Το ρεπορτάζ μόλις άρχισε και συνεχίζεται και σας παρακαλούμε μη μας ρωτάτε να σας πούμε  γιατί, ήταν απών... ο τέως Ερμιόνης και άφησε «μόνα τους και ορφανά δυο - τρία δικά του παιδιά»... που ήρθαν  καθυστερημένα για λίγο και αποχώρησαν...

Υπάρχει και συνέχεια, μείνετε σε αναμονή ...

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας που έχει γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία του....

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 Καραμπινάτη προδοσία των συμφερόντων του Δήμου από αιρετούς που έχουν δώσει όρκο με το χέρι στο ιερό Ευαγγέλιο! 

-> Πάμε να φύγουμε από 'δω, δεν μας χωράει ο τόπος που μας γέννησε ... 

ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας που έχει γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία του....

«Γ. Γαβρήλος στο OPEN: Οι Έλληνες πληρώνουν ένα από τα πιο ακριβά ρεύματα στην Ευρώπη και η Κυβέρνηση απαντά με 8 ευρώ επιδότηση- κοροϊδία»

Συνέντευξη στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος» 

-> εδώ - https://www.youtube.com/watch?v=Pp0bJGdyRdE.

 

Γιώργος Γαβρήλος

Βουλευτής Αργολίδας

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

e-mail: georgegavrilos.vouli@gmail.com

Αθήνα: Μητροπόλεως 1, τκ. 10557. 2103245714

Ναύπλιο: Ασκληπιού 1, τκ. 21100. 2752024907

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ >>>>>

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Οι φωτογραφήσεις και η φωτογραφία στις μέρες μας -> αρχόντων, παρατρεχάμενων και των υπολοίπων …

 

Το θέμα για εμένα  είναι πολύ σοβαρό με  την έκταση και τη δημοσιότητα  που έχει πάρει και μάλιστα μέσω του διαδικτύου και είναι αυτό της φωτογράφησης, με χιλιάδες φωτογραφίες ίσως και εκατομμύρια  αναρτημένες στον ιστό…

Δεν είμαι  ειδικός για να εξειδικεύσω το θέμα, αλλά για εμένα επιμένω, είναι πολύ σοβαρό…

Μπορεί εμείς οι μεγάλοι στην ηλικία να μη προλάβουμε να το δούμε κι’ αυτό, αλλά έτσι όπως γαλουχούνται οι νέες γενιές που μόλις βγαίνουν από τη μήτρα της γυναίκας – μητέρας φωτογραφίζονται, όχι να υπάρχει το γεγονός σε εικόνα στο άλμπουμ της οικογένειας κάτι που συνηθιζόταν από τις αρχές της φωτογραφίας, αλλά για να αναρτήσουν τη φωτογραφία στο διαδίκτυο να τη δουν  ακόμα όλοι οι λαοί της γης!!

Μπορεί να θεωρήσετε τη συνέχεια της σκέψης μου παρατραβηγμένη, αλλά θυμηθείτε. μέσα σε λίγα χρόνια πόσα πράγματα άλλαξαν στη ζωή μας, που δεν πιστεύαμε πως θα τα βλέπαμε ακόμα και στα όνειρά μας!!...

Λοιπόν σκέπτομαι, πως ίσως έρθουν οι καιροί, που οι άρχοντες μας που ασκούν εξουσία, θα παίρνουν αποφάσεις να στήνουν προτομές όχι πως πιστεύουν να τιμήσουν πρόσωπα και γεγονότα, αλλά   με απώτερο σκοπό και σκέψη τη φωτογράφηση τη στιγμής των αποκαλυπτηρίων… 

Και αν αυτό απλοποιηθεί, γιατί να μην σκέπτονται, πως ίσως έρθει και η στιγμή να αναγείρουν προτομή και γι’ αυτούς μετά θάνατο! ... 

Γιατί οι υποχρεώσεις από τις επόμενές γενεές που θα ασκούν εξουσία λόγω οικογενειοκρατίας, θα έχουν μέσα τους βαθιά ριζωμένη  αυτή την υποχρέωση!…

Βέβαια, για τέτοιες πράξεις υπάρχουν πρωτόκολλα που τις ορίζουν, αλλά κανείς δεν ξέρει πως διαβρωθεί  η κοινωνία μας και τι εξελίξεις θα έχουμε, με το τι θα εννοούν οι ανθρώπινες κοινωνίες τις έννοιες ΙΣΤΟΡΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ...       

ΣΤΑΜ. ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Σκέψεις - απόψεις με προβληματιμό, για την ολισθηρή ατραπό που ακολουθεί η δημοτική αρχή, στη διαχείριση των κοινών μας υποθέσεων …

 Κείμενο γραμμένο στο γόνατο ...

Γιάννης Μαργέτας επικ. αξιωματικής αντιπολίτευσης -> […] Σχεδόν στο σύνολο του καλοκαιρινού προγράμματος έχουμε το Δήμο Ερμιονίδας ως συνδιοργανωτή. 

Δηλαδή ο Δήμος δεν έχει ιδέες, δεν έχει πράγματα στον πολιτισμό που θέλει να υλοποιήσει, να δώσει το στίγμα του, να διοργανώσει ο ίδιος πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι δωρεάν για το κοινό;;; 

Ασφαλώς πρέπει να είναι αρωγός και στις διοργανώσεις των συλλόγων με τις οποίες συμφωνούμε, αφού  το ένα δεν αποκλείει, ούτε απαγορεύει το άλλο….

Και εμείς λέμε ->  είναι μικρό πράγμα «η δόξα» που νομίζουν πως αποκτούν οι άρχοντές μας, με τις εκατοντάδες φωτογραφίες τους από αυτές τις λεγόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις. που αναρτούν στο διαδίκτυο για να τους δει «ο κόσμος και ο ντουνιάς»;;; …

Βέβαια, έχουμε και τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ερμιόνης Δαμιανό Κουτούβαλη που δηλώνει, πως «έχω δώσει την ψυχή μου στον πολιτισμό»....

Πολιτισμός λέμε εμείς, είναι η ιστορία μας και οι  συμπολίτες μας που πρωτοστάτησαν και τη δημιούργησαν – πολλοί έδωσαν και τη ζωή τους- είναι οι παραδόσεις μας, τα αληθινά και ατόφια ήθη και έθιμά μας (όχι τα φτιαχτά - π.χ.  «το κάψιμο του Ιούδα»)  κ.α. που παρουσιάζονται με σεμνότητα και σεβαμό...

STAM. DAM.D.

 

Πολιτιστικό Καλοκαίρι. ΝΑΙ. Ο Δήμος πληρώνει, γιατί το χέρι στην τσέπη και εδώ οι πολίτες...

 



Γράφει ο Γιάννης Μαργέτας 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Αυγούστου 2024, συζητήθηκε το θέμα που είχε θέσει η Παράταξή μας «Δήμος Ερμιονίδας. Βραδιές Πολιτισμού. Καλοκαίρι 2024. Συνολική συζήτηση του προγράμματος από το Δημοτικό Συμβούλιο και εξέλιξή του, Ανυπαρξία ουσιαστικά δωρεάν εκδηλώσεων για τους πολίτες».

Παραθέτω παρακάτω την τοποθέτησή μου. Τις τοποθετήσεις μου στο Δ.Σ  τις έχω πάντα και γραπτές, αφού γνωρίζουν όλοι πλέον αφ΄ ενός τις προσπάθειες διαστρέβλωσης τους από τη Δημοτική Αρχή και αφετέρου ότι τα πρακτικά του Δ.Σ έρχονται με τον αραμπά.

«Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για το καλοκαίρι 2024.

Θεωρούμε πως το συνολικό πρόγραμμα όταν ολοκληρώθηκε η κατάρτισή του,  πριν δημοσιοποιηθεί, έπρεπε να τεθεί υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε από την αρχή να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να προσπαθήσουμε για τη βελτίωσή του. Ναι μεν δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο πολλοί Δήμοι ακολουθούν αυτή την τακτική και νομίζουμε ότι μόνο οφέλη έχει να προσθέσει.

Σχεδόν το ίδιο ισχύει και για την εξειδίκευση πιστώσεων. Βάσει του νόμου οι πιστώσεις εγκρίνονται από τη Δημοτική Επιτροπή, ωστόσο γνωρίζετε ότι προβλέπεται πως για όσα θέματα κρίνεται ότι πρέπει να έχουν ευρύτερη ενημέρωση οι πολίτες, μπορούν να έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μελετώντας λοιπόν πολιτιστικά προγράμματα άλλων Δήμων ακόμα και στο νομό μας βλέπουμε στο τέλος «όλες οι εκδηλώσεις δωρεάν για το κοινό»

Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο και στο Δήμο μας όπου για να τις παρακολουθήσουν οι πολίτες, πλην ελαχίστων, έπρεπε να καταβάλλουν εισιτήριο.

Παράλληλα το δημοτικό χρήμα που αναλώθηκε ήταν σημαντικού ύψους. Πιο συγκεκριμένα στις εξειδικεύσεις πιστώσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ερμιονίδας για το καλοκαίρι του 2024, ψηφίστηκαν τα πιο κάτω ποσά:

Στις  11 Ιουνίου ψηφίστηκαν 20.193,73 ευρώ                                                                        

Στις  26 Ιουνίου ψηφίστηκαν 26.976,00 ευρώ

Στις  09 Ιουλίου ψηφίστηκαν  3.108,00 ευρώ

Στις  26 Ιουλίου ψηφίστηκαν 22.336,00 ευρώ και

Στις  13 Αυγούστου ψηφίστηκαν 7,465,90 ευρώ.

Στη Δημοτική Επιτροπή την Δευτέρα 26 Αυγούστου υπάρχει εισήγηση για πιστώσεις 8.335,00ευρώ.

Συνολικά μέχρι στιγμής χωρίς να είναι τα τελικά ποσά, έχουν διατεθεί για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις 88.414,63 ευρώ. Αν προσθέσουμε και τις 34.500,00 ευρώ που διατέθηκαν για τις πασχαλινές εκδηλώσεις έχουν διατεθεί από το Δήμο Ερμιονίδας συνολικά πάνω από 122.914,63 ευρώ για εκδηλώσεις.  >>>>   

Τραγούδι αφιερωμένο εξαιρετικά με αφορμές που μας δίνονται...

 Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια …


Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά, Μαρία Πενταγιώτισσα, ωρέ Πενταγιώτισσα και στο Χρισσό κριάρια, μωρή δασκαλοπούλα.

Και στης Μαρίας την ποδιά, Μαρία Πενταγιώτισσα, ωρέ Πενταγιώτισσα σφάζονται παληκάρια, μωρή δασκαλοπούλα.

Στα Σάλωνα πληγώθηκα, Μαρία Πενταγιώτισσα, ωρέ Πενταγιώτισσα και στο Χρυσό θα γειανω, μωρή δασκαλοπούλα.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Ρεπορτάζ, καθένα και ένας σταθμός, και ένας καημός(!) για την εθελοντική δημοσιογραφία μου.... -

Επιλογές από το προσωπικό μoυ αρχείο – 28 Αυγούστου 2013 ...

Με λαμπρότητα και Θεία Κατάνυξη ο εορτασμός του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο Κρανίδι Προστάτη της πόλης...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πλήθος πιστών  προσήλθαν στο Πανηγυρικό  Μεγάλο Εσπερινό στον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό, που στη συνέχεια ακολούθησε στην περιφορά της Ιερής Εικόνας στους δρόμους της πόλης, συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου. 

Βαθιά τα μηνύματα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ στο κήρυγμα της ημέρας με κύριο αυτό, - να ξεπεράσουμε όλοι μας το εγώ μας, πράγμα πολύ δύσκολο όπως τόνισε αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε. 
>>>>>>