Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ιαματικά λουτρά Μεθάνων και Αιδηψού - ιαματική λουτροθεραπεία! ...





Γράφει η Βιβή Σκούρτη

Είναι γνωστό ότι η φωτογραφία αποτελεί πολιτιστικό αγαθό, ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, σημαντικό ντοκουμέντο και ότι μέσα από αυτήν ανακαλύπτεις πρόσωπα και ανθρώπινες ιστορίες.
Γνωρίζοντας λοιπόν τη σημασία της διαφύλαξης των παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών, διακατέχομαι  και από την «παθολογία» του συλλέκτη, που αποτελεί ένα ανώδυνο πάθος και εν τέλει ένα «ψώνιο» . Οι συντοπίτες μου εμπιστεύονται σε μένα το οικογενειακό τους φωτογραφικό αρχειακό υλικό που αποτελεί κειμήλιο-ντοκουμέντο από την καθημερινότητα της τότε Ερμιόνης. Με αυτές νοστιμίζω τα κείμενα με νοσταλγία, καθώς μέσα από αυτές καταγράφεται η κοινωνική και ιστορική διαδρομή της πόλης μας.

Οι εικόνες που παραθέτω στο άρθρο και που αποτελούν την αφορμή γραφής τούτου το κειμένου, αναδύουν το άρωμα και περιγράφουν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής•τα ρούχα, τα χτενίσματα, η στάση του σώματος, οι τόποι, οι χώροι.
Στα Μέθανα
Δυο τέτοιες φωτογραφίες έγιναν η αφορμή της γραφής του κειμένου, δοσμένες σ’ εμένα από την Καλλιόπη Γκάτσου, καρδιακή φίλη της μητέρας μου, μα και από ένα παρόμοιο άρθρο σε καλοκαιρινό τεύχος του ΣΑΡΟΝΙΚΜΑΓΚΑΖΙΝ.
Η ίδρυση της Ελληνικής Ακαδημίας ιατρικής ως αποτέλεσμα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής ιατρικής το 2015 στα Καμένα Βούρλα προώθησε την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους στον τοπικό και διεθνή χώρο, προβάλλοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών της πατρίδας μας σε συνδυασμό με το βιοκλίμα της, προσελκύοντας έτσι επισκέπτες υψηλής χρηματοδοτικής ικανότητας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και στην οικονομία της χώρας.
Οι θεραπευτικές δράσεις των θερμών ιαματικών λουτρών του γειτονικού μας νησιού των Μεθάνων είναι γνωστές και διαπιστωμένες από τους ειδικούς και αφορούν παθήσεις μυοσκελετικού, καρδιαγγειακού, δερματολογικού, γαστρεντερικού, κ.λ.π. συστήματος και οφείλονται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων του νερού.
Οι παρεχόμενες λουτροθεραπείες, λασποθεραπείες αφορούν ως επί το πλείστον τους ηλικιωμένους για θεραπεία, αποθεραπεία, πρόληψη ή και ευεξία.
Πολλοί άνθρωποι έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν ταξίδια στο νησί των Μεθάνων για λόγους υγείας  και σε συνδυασμό καλοκαιρινών διακοπών, με προορισμό το Κέντρα ιαματικής ιατρικής θαλασσοθεραπείας και ευεξίας.
Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι των Μεθάνων, αλλά και άλλων τόπων της πατρίδας μας αποτελούν αποκλειστικά την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και συνεισφέρουν στην οικονομία των τόπων ειδικά και γενικά της χώρας μας.
Η επίσκεψη και παραμονή στο νησί των Μεθάνων υπήρξε ο αγαπημένος θερινός προορισμός των Ελληνικών αστικών οικογενειών με σκοπό την ιαματική λουτροθεραπεία. Λουτροθεραπείες, λασποθεραπείες αφορούσαν τους ηλικιωμένους για θεραπεία, αποθεραπεία, πρόληψη ή και ευεξία.
Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι των Μεθάνων υπήρξαν αφορμή για ταξίδια για λόγους υγείας αλλά και σε συνδυασμό με διακοπές.  Το Κέντρο ιαματικής θαλασσοθερεπείας και ευεξίας των Μεθάνων υπήρξε  αγαπημένος θερινός προορισμός της Ερμιονίτισσας Μαριγούλας Γκάτσου-Κιοσέ, συζύγου συνταγματάρχου που απολάμβανε τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών. Μαζί της πάντα έπαιρνε την υιοθετημένη κόρη της Καλλιόπη και στη συνέχεια γυναίκα του ανιψιού της Δώρου Γκάτσου. Η κυρία Καλλιόπη μαζί με τις φωτογραφίες μού παραχώρησε και την παρακάτω αφήγηση:  «Τα πρώτα χρόνια πηγαίναμε στα Μέθανα, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ταξιδεύαμε με τα πλοία  «Νεράιδα» ή  «Καμέλια». Αργότερα βαρέθηκε τους ίδιους χώρους, λάτρευε τις αλλαγές και πηγαίναμε στην Αιδηψό. Οι διακοπές μας διαρκούσαν ένα μήνα. Στη Λουτρόπολη είχαν μπανιέρες με ιαματικό νερό. Η διάρκεια της ιαματικής λουτροθεραπείας διαρκούσε μισή ώρα περίπου, καθημερινά. 

Στα λουτρά της Αιδηψού
Όσο η θεία Μαριγούλα με τις υπόλοιπες φίλες της  έκαναν το μπάνιο τους ή τα απογεύματα ρέμβαζαν στα μπαλκόνια, εμείς  τα παιδιά είμαστε όλο βόλτες και παιχνίδι. Τα διαμερίσματα ήταν διώροφα και όσο παίζαμε κάτω στη θάλασσα, εκείνες μάς επέβλεπαν άγρυπνα από πάνω και φώναζαν κάθε τόσο, κυρίως όταν βάζαμε τα πόδια στη θάλασσα, γιατί όταν ερχόταν το καράβι έφερνε μεγάλο κυματισμό και ήταν για εμάς επικίνδυνο».
Μαζί με το λιτό κείμενό μου και τις καλοκαιρινές αναμνήσεις της Καλλιόπης Γκάτσου, παραθέτω στον αναγνώστη και τις εν λόγω φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: