Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

2012 - Απόκριες στο Κρανίδι με Λύριζα...

.
Γεφύρωσαν… τους παλιούς χρόνους με το έθιμο της «Λύριζας» τέτοιες μέρες στην κάτω πλατεία, με το θολό... σήμερα και έδωσαν μια εικόνα και ένα αίσθημα αισιοδοξίας τόσο αναγκαίο σε όλους μας, για τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε ως λαός και ως τοπική κοινωνία...
Διοργάνωση Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου - Δήμος Ερμιονίδας.
Οι πολίτες που βλέπουν τη ζωή με το καλό μάτι… και όχι με μιζέρια και σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, ήσαν και αυτή τη φορά όλοι εκεί και κατέκλυσαν την ιστορική πλατεία!! Γινήκαν μια αγκαλιά αφήσανε τα μίση και τις κακίες να τα πάρουν οι κακοί άνεμοι... και αδελφωμένοι διασκέδασαν σαν μικρά παιδιά και χόρεψαν ακόμα και, -πως το τρίβουν το πιπέρι...  (Φώτο -1 και 2)
Το καλύτερο ενσταντανέ της εκδήλωσης, αλλά και όλου  του γλεντιού που έκλεψε και σ' αυτή την μασκαράτα με το μπρίο του την παράσταση, ο αντιπρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης  ο ανεπανάληπτος (Τζόνης) ντυμένος αρχοντορεμπέτισσα (;) αλλά απ' ότι φαίνεται (από το βρακάκι της) σε δύσκολη περίοδο...






Και φυσικά με τη ματιά του ήρωα του 21 Παπαρσένη στραμμένη επάνω μας όπου στο χώρο αυτό είναι στημένη η προτομή του, που φαινότανε σαν να μας έλεγε,  -  εμείς πολεμήσαμε και σκοτωθήκαμε  για να ζείτε και να διασκεδάζετε εσείς ελεύθερα!!!



Αυτά και αλλά πολλά στη συνέχεια....
Προς το παρόν απολαύστε τις εικόνες.

ΣΤΑΜ.  ΔΑΜ.


.


Τραγούδι ο γνωστός σε όλους σας Ευτύχιος Χατζητοφής πλαισιωμένος από την καλλικέλαδη Ερμιονίτισσα Χριστίνα Ψαθά.
Μπουζούκια - ο βιρτουόζος οργανοπαίκτης Γιάννης Κοροντίνης με τον επίσης δεξιοτέχνη Γιώργο Λεβέντη. Μαθητές του μαέστρου μας Τάκη Μανιάτη
Στα πλήκτρα - ο Μαρίνος Λούμης
Τύμπανα – ο Γρηγόρης Καμπούρης
Ηλεκτρικό μπάσο – ο Δαμιανός Κουτούβαλης.
Ακουστική κιθάρα – Δημήτρης Κοντός

Ο δήμος μας από αυτή την ορχήστρα έχει γλιτώσει πάρα πολλά χρήματα. Γι’ αυτό το λόγο κ. δήμαρχε να τους προσέχετε γιατί είναι καλοί καλλιτέχνες, καλά παιδιά και κυρίως μαζί με το μαέστρο μας άνθρωποι της προσφοράς.
ΣΤΑΜ.  ΔΑΜ.

Θύμισες από τα παλιά χρόνια στο Κρανίδι τέτοιες μέρες, τότε που μύριζαν οι γειτονιές βασιλικό κι’ ασβέστη! και όχι μόνο…

.
Λύριζα...για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί...
>>>>>>>>>

Για μας η αναβίωση του εθίμου δεν αποτελεί απλά και μόνο μια μέρα διασκέδασης, αλλά είναι ταυτόχρονα μια σύνδεση με την παράδοση και τους προγόνους μας...

".....Τότε είχανε και τις Λύριζες. Όποιος είχε χώρο μπροστά στο σπίτι του, όχι μέσα στην αυλή έξω στο δρόμο. Σε μερικά μέρη έχει άπλα. Και εκεί, όποιος ήθελε κι ήτανε κοντά στο σπίτι του άνοιγε λύριζα. Γέμιζε με τραπέζια, καρέκλες κι ερχόταν πολύς κόσμος και τα όργανα, οι βιολιτζήδες, οι λαουτιέρηδες, και χορεύανε, τραγουδούσανε και τρώγανε και πίνανε.....

Πληρώνανε αυτόν πο' χε την λύριζα. Και τότες ήσανε πιο πολύ οι μασκαράδες. Άλλοι κάνανε τα ζώα. Άλλος τον γάιδαρο με το σαμάρι από πάνω. Κι ένας, θυμάμαι, γείτονας ήτανε, έκανε την καμήλα και φορούσε στο κεφάλι ένα πράγμα σαν το κεφάλι της γκαμήλας. Κι' χε ένα στόμα τόσο και το ανοιγόκλεινε και μεις φοβομαστον κι ερχομαστον κι κλεινομάστον εδώ πάνω. Τη γκαμήλα την έφτιαχνε ο μπαρμπα-Γιάννης ο Τραχιώτης. Άλλοι όμως ήσανε με φράγκικα, άλλοι με φουφούλες, κανονικά. Άλλοι, μεγάλοι άνθρωποι, ντυνόντουσαν βλάχζες (=βλαχούλες).
Τα παλικάρια ντυνόντουσαν απάχηδες πιο πολύ. Φορούσαν μπλε παντελόνι, που' χε στα πλάγια μια λουρίδα κόκκινη, από πάνω μέχρι κάτω, άσπρο πουκάμισο και στα μάτια μαύρη μάσκα. Στο λαιμό φορούσανε μαντήλι μεταξωτό. Αυτά τα μαντήλια τα φέρνανε οι σφουγγαράδες, οι ναυτικοί, από την Μπαρμπαριά. Κι όποιος θα ντυνότανε απάχης ή είχε ή ζητούσε δανεικό. Κι ήσανε ωραία μαντήλια, πολύχρωμα, με κρόσια. Και κοιτάζανε ποιος θα είχε το πιο ωραίο μαντήλι.
Ντόμινα, καραμάνια, δηλαδή φουφούλες, φέσι κόκκινο ό,τι βρίσκανε. Και οι κοπέλες τα ίδια. Εγώ μια φορά ντύθηκα με παντελόνια.
Κι άμα είχανε απλωμένα ρούχα που τα ΄χανε πλύνει για να στεγνώσουν, τα παίρνανε κι αυτά και μασκαρευόντουσαν. Γι' αυτό τέτοιες μέρες, οι γυναίκες δεν πολυαπλώνανε...."

Απόσπασμα από την αφήγηση μιας Κρανιδιώτισας στο βιβλίο Λαογραφικά που βρίσκεται στο Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών Κρανιδιωτών οι Λύρ(ι)ζες που πήραν το όνομά τους από το όργανο "λύρα" είναι ένα τοπικό Κρανιδιώτικο έθιμο που χρονολογείται από το 1900 και διατηρήθηκε μέχρι το 1960.
Οι Λύριζες γινόντουσαν σε τέσσερα σημεία του χωριού
α) Κάτω Πλατεία (η Λύριζα του Παπαντώνη),
β) Κοντά στο Δημαρχείο (η Λύριζα του Αλεξανδρή),
γ) Η Λύριζα του Μπεντή, δίπλα στο σπίτι του μέχρι τι 1953 και
δ) Η Λύριζα του Λαθούρη.

Η πρώτη Λύριζα περίπου το 1900 ξεκίνησε από την πλατεία δίπλα στο σπίτι του Μαυροειδή.
 Για μας η αναβίωση του εθίμου δεν αποτελεί απλά και μόνο μια μέρα διασκέδασης, αλλά είναι ταυτόχρονα μια σύνδεση με την παράδοση και τους προγόνους μας.
 Είναι μια ευκαιρία να βγούμε από την προσωπική απομόνωση, να νοιώσουμε ή να θυμηθούμε βιώματα, να χαλαρώσουμε και να νοιώσουμε αισιοδοξία.
Μια προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου έγινε το 1984 επί δημαρχείας Κυριάκου Στεφάνου κι είχε μεγάλη επιτυχία.

Φιλοδοξούμε και εμείς την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 13:30 να φορέσουμε όλοι μικροί και μεγάλοι τις αποκριάτικες στολές μας και να συναντηθούμε στην Κάτω Πλατεία Κρανιδίου όπου θα μας περιμένει ζωντανή μουσική από την ‘Ορχήστρα Ερμιονίδα’, άφθονο κρασί, φαγητό, χορός και παιχνίδια.
Την Λύριζα του 2012 συνδιοργανώνουν η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου, το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και οι εθελοντικές ομάδες του Δήμου Ερμιονίδας.

Απο το blog της εθελονιτκής ομάδας "Φροντίδα Οικισμών"


Δεν υπάρχουν σχόλια: