Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνουν σήμερα οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μετά την ιστορική απόφαση με την οποία έριξε η αυλαία η σημαντικότερη δίκη στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση.
Το δικαστήριο αποφάσισε να μην δώσει αναστολή έκτισης ποινής σε κανέναν από όσους ανήκουν στο διευθυντήριο, όλοι τους στον στενό πυρήνα του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου, καθώς και στους περισσότερους πρώην βουλευτές.
Στιγμές συγκίνησης επικράτησαν μέσα και έξω από το Εφετείο, ενώ με ικανοποίηση υποδέχθηκε την απόφαση το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου
► Όλα όσα έγιναν σήμερα στο Εφετείο μέσα από το live της Efsyn.gr .
Στη φυλακή το διευθυντήριο και άλλοι 38 Μετά την απόφαση στη φυλακή οδηγούνται ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δηλαδή όλο το Πολιτικό Συμβούλιο της Χρυσής Αυγής.
Εκτός φυλακής, ωστόσο, θα μείνουν: οι Ελένη Ζαρούλια, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, και Μιχαήλ Αρβανίτης. Στους τέσσερις τελευταίους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Σε βάρος τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και εγγυοδοσία 20.000 ευρώ έκαστος
Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους δόθηκε αναστολή δόθηκε στους Γ. Σκάλκο και Γ. Δήμου (καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση), στους Θ. Μαρία και Κ. Παπαδόπουλο (καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών), στους Κ. Αντωνακόπουλο και Ι. Καστρινό (καταδικάστηκαν για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) και τέλος στον Αρ. Δασκαλάκη (καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).
►Δείτε παρακάτω αναλυτικά όσους οδηγούνται στη φυλακή και τις ποινές τους
Ποιοι έχουν ήδη παραδοθεί Στη ΓΑΔΑ βρίσκονται ήδη οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Καζαντζόγλου.
Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Ηλίας Κασιδιάρης, που τελευταία στιγμή… θυμήθηκε να εμφανιστεί και να ζητήσει να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση μαζί του ο Δημήτριος Βαρτζόπουλος, τον οποίο υπέδειξε ως το πρόσωπο που είχε επικοινωνία με τον χρυσαυγίτη και τον οποίο χαρακτήρισε «εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά», παραδόθηκε στο ΑΤ Πικερμίου.
Στο ΑΤ Νίκαιας παραδόθηκαν οι Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Κατζαντζόγλου.
Στη Ραφήνα παραδόθηκαν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής, ενώ στο ΑΤ Κέρκυρας παραδόθηκε ο Κομιανός.
Στις αρχές έχουν επίσης παραδοθεί ο Τσακανίκας, ο οποίος προσήλθε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας ΝΑ Αττικής και ο Αναδιώτης, ο οποίος εμφανίστηκε στο ΑΤ Δραπετσώνας.
Στο μεταξύ στη διεύθυνση Μεταγωγών κρατούνται ήδη όσοι ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα την ώρα της ανακοίνωσης. Ανάμεσα σε αυτούς ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο μοναδικός πρώην βουλευτής που ήταν παρών στο φινάλε της δίκης.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο σπίτι του παρέμενε ο Γιώργος Ρουπακιάς.
Πλέον αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές 17 άτομα, αφού για την σύλληψή τους απαιτούνταν το απόσπασμα απόφασης του δικαστηρίου, κάτι το οποίο εκδόθηκε μετά τις 4 το απόγευμα.
Άγνωστο είναι επίσης μέχρι αυτή την ώρα οι φυλακές στις οποίες θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Η μάνα σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Από τη σημερινή ημέρα δεν θα μπορούσε να λείπει η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου που δεν έλειψε ούτε μια μέρα από το δικαστήριο στη μακρόχρονη δίκη.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης την χειροκροτούσαν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής σε μια πολύ συγκινητική στιγμή και εκείνη τους ευχαριστούσε έναν προς έναν για τον αγώνα τους στη δίκη.
Έξω από τη δικαστική αίθουσα δεκάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, υποδέχθηκαν επίσης με χειροκροτήματα την απόφαση, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ φώναζαν «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί».
Οι δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής «Ημέρα νίκης και ημέρα δικαίωσης» χαρακτήρισε την 22η Οκτωβρίου και ο Θανάσης Καμπαγιάννης , σε δηλώσεις έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Είναι μια μέρα που μπορεί να κλαίμε, αλλά κλαίμε από τη χαρά μας. Είναι μέρα δικαίωσης. Στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και οι αντιφασιστικές που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ Εμπάρακ και του Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν ή ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κουμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματο τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές της τάξης τους, συνδικαλιστές και κομμουνιστές» είπε ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, σχολιάζοντας αιχμηρά «σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούν να πανηγυρίζουν όψιμα εκείνοι που από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύπλευρα τη ναζιστική οργάνωση».
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Καμπαγιάννης είπε «εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη και ζητάμε να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανικούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».
Για την Μάγδα Φύσσα, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, συγκινημένος, δήλωσε «απέναντι στην Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον και αυτό το χρέος θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτή την οικογένεια και τους εντολείς μας και στο Εφετείο προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση».
Επαναλαμβάνοντας το αίτημα που είχε ήδη διατυπώσει ο συνάδελφος του Κώστας Παπαδάκης, και ο Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «τα θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και έχουν το δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για όσα πέρασαν. Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία να αντιμετωπιστεί αυτό το αίτημά τους».
Κλείνοντας, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων αφιέρωσε τη νίκη «στους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή», σημειώνοντας, «Εάν δεν το είχαν κάνει, η ιστορία αυτού του τόπου θα ήταν διαφορετική».
«Η 22η Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία σαν μια ημέρα δικαιοσύνης. Είναι η ημέρα που τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5.5 χρόνια και 2 ημέρες και μετά από 465 συνεδριάσεις. Το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης, ανάλογα και δίκαια, σύμφωνα με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, σύμφωνα με την επικινδυνότητα των δραστών, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 κατηγορούμενους ενόχους για εγκληματική οργάνωση» δήλωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έβαλε οριστική ταφόπετρα», συμπληρώνοντας, «η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και της προσπάθειας παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορούμενους και φυσικά δεν μάσησε τις παιδιάστικες δικαιολογίες».
«Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο συνήγορος, ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των θυμάτων και των οικογενειών τους, για την οποία ήταν αναρμόδιο το ποινικό δικαστήριο που μόλις ολοκληρώθηκε, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. «Θυμίζουμε ότι υπάρχει μια σοβαρή ακόμα εκκρεμότητα την οποία το δικαστήριο αυτό δεν ήταν αρμόδιο να λύσει, γιατί είναι πλέον η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειές τους με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από την ανάγκη μιας νέας χρονοβόρας και πολυδάπανης προσφυγής στα αστικά δικαστήρια» επισήμανε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, καταλήγοντας «αυτό περιμένουμε να κάνουν ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δείχνοντας τη συνέπεια τους στις αντιφασιστικές διακηρύξεις τους πλέον στην πράξη».
«Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τους εγκληματίες Χρυσαυγίτες αποτελεί το επιστέγασμα ενός επίπονου και χρονοβόρου αγώνα πεντέμισι ετών κατά τον οποίο αποδείχθηκε με συντριπτικά στοιχεία τόσο η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής όσο και τα εγκλήματα στα οποία που η εφαρμογή της ιδεολογίας αυτής οδηγεί» αναφέρουν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ .
5,5 χρόνια, 466 συνεδριάσεις Την ιστορική απόφαση εξέδωσε η Έδρα του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πρόεδρος η Μαρία Λεπενιώτη και εφέτες οι Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος. Η Μαρία Βάρκα αναπληρώτρια πρόεδρος, ο Δημήτρης Ανέστης αναπληρωτής δικαστής. Εισαγγελέας η Αδαμαντία Οικονόμου και αναπληρωτής εισαγγελέας ο Στέλιος Κωσταρέλλος.
Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 και η σημερινή ήταν η 466η συνεδρίαση.
Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και οι ποινές τους
Υπόθεση Φύσσα
Ι. Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Αναδιώτης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ε. Καλαρίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Πατέλης: 10 έτη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Ρουπακιάς: Ισόβια κάθειρξη και 14 έτη, κατόπιν συγχώνευσης.
Σ. Σαντοριναίος: 2 έτη φυλάκιση και 2000 ευρώ.
Γ. Σταμπέλος: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ.Χ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη.
Λ. Τσαλίκης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Αθ. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ν. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Χρυσαφίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Υπόθεση Αλιεργατών
Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Μ. Ευγενικός: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Αν. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Υπόθεση ΠΑΜΕ
Α. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Χατζηδάκης: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
Ν. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη
Α. Γρέγος: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ζησιμόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ηλιόπουλος: 7 έτη κάθειρξη
Ν. Κούζηλος: 7 έτη κάθειρξη
Δ. Λιακόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Ν. Μίχος: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Μπαρμπαρούσης: 6 έτη κάθειρξη
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη κάθειρξη
Β. Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 3.400 ευρώ χρηματική ποινή, κατόπιν συγχώνευσης.
Β. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη
Χ. Στεργιόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Α. Στράτος: 6 έτη κάθειρξη
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Ν. Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Η. Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Ι. Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Η. Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Α. Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη.
Γ. Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Χ. Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου