Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Ταφόπλακα ο νέος εκλογικός Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

-> «θέλουν να γίνουν Τσάροι και να κάνουν τους δημάρχους  πρίγκηπες»!! ...

http://www.ermion.gr/o-neos-eklogikos-nomos-ke-o-rolos-ton-kinotiton/

 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021DK ERMIONIS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο νέος εκλογικός νόμος της Τ.Α. όπως κατατέθηκε στην επιτροπή της Βουλής στις 18 Μαρτίου 2021 έρχεται να γίνει για άλλη μια φορά ταφόπλακα των βασικών αρχών της αυτοδιαχείρισης και αυτοδιάθεσης των τοπικών μας κοινωνιών και κοινοτήτων.

Επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας και τις διαφωνίες μας όπως σε προηγούμενες δημοσιεύσεις είχαμε αναρτήσει στο site της Κοινότητάς μας και των τοπικών ιστολογίων.

Διαφωνίες που πλήθος νέων αυτοδιοικητικών στελεχών σε όλη την Ελλάδα καταθέτουν καθημερινώς και διαμαρτύρονται προς την κεντρική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο νέος εκλογικός νόμος με τα κάτωθι βασικά άρθρα

·         Ο Δήμαρχος εκλέγεται με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή

·         Καταργείται η απλή αναλογική και οι έδρες κατανέμονται με ενισχυμένη αναλογική, δηλαδή τα 2/3 των εδρών υπέρ του νικηφόρου ψηφοδελτίου

·         Μείωση των εκλεγμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων στο 25% περίπου. Στο Δήμο Ερμιονίδας το Δημοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 27 μέλη που είναι σήμερα σε 21 αύριο

·         Πρόεδρος της κάθε τοπικής Κοινότητας εκλέγεται αυτός που προέρχεται από το νικηφόρο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Δημάρχου και όχι ο πλειοψηφών και νικητής της κάθε τοπικής Κοινότητας

·         Η στελέχωση των ψηφοδελτίων έχει τη δυνατότητα να απαρτίζεται έως και 150% επιπλέον των εκλεγμένων εδρών, δηλαδή στο Δήμο Ερμιονίδας ένα πλήρες ψηφοδέλτιο δύναται να απαρτίζεται από 148 υποψηφίους όπου εκλέγονται 49 Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι

Λαμβάνοντας υπ’όψιν το νέο εκλογικό νόμο και τον εκλογικό νόμο του 2019 (Κλεισθένης) εαν προβούμε σε μια άσκηση εργασίας με τα δεδομένα του Δήμου Ερμιονίδας τότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε ουσιώδη συμπεράσματα και να καταλήξουμε σε μια τεκμηριωμένη άποψη για τη χρησιμότητα ή μη του νέου εκλογικού νόμου και της σκοπιμότητάς του.

·         Η έως τώρα κυβερνησιμότητα της εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ερμιονίδας που προέκυψε με το σύστημα της απλής αναλογικής και η δημοτική παράταξη του εκλεγμένου Δημάρχου, δεν έχει παρουσιάσει καμία ταλάντευση ή πρόβλημα συνοχής.

·         Ο Δήμαρχος εφαρμόζει το πρόγραμμά του και έως σήμερα όλες του οι προτάσεις έχουν εγκριθεί απ’την ολομέλεια του Δ.Σ. χωρίς υποχωρήσεις και διαφοροποιήσεις

·         Η νομοθεσία του 2019 κινούμενη στα όρια της αντισυνταγματικότητας για τις αρμοδιότητες και δυνατότητες της οικονομικής επιτροπής εμπλουτισμένη μάλιστα και με εν αναμονή της κυβερνητικής θητείας με ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες είναι το όχημα σταθερής και στιβαρής κυβερνησιμότητας εκ μέρους του Δημάρχου

·         Η οποιαδήποτε αρχική πολιτική ένταση και αντιδικία εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθημερινώς χαλαρώνει και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η δημαρχιακή παράταξη αναζητά πολλές φορές τον πολιτικό αντίλογο σε άλλες κατευθύνσεις για να διεξάγει το πολιτικό παιχνίδι.

·         Με την απλή αναλογική του ”Κλεισθένη” η σημερινή Δημοτική πλειοψηφία έχει 11 Δημοτικούς Συμβούλους στους 27 με 9 έμμισθες θέσεις εξουσίας.

Στην επόμενη δημαρχιακή πλειοψηφία θα έχει 13 στους 21 με 6 έμμισθες θέσεις λόγω και της κατάργησης 2 θέσεων Αντιδημάρχων και της προβλεπόμενης κατάργησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. 

Απ’ την τελευταία παράγραφο προκύπτει>>>

1) ότι στις δύο προηγούμενες θητείες του Δήμου Ερμιονίδας όπως όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε υπήρξε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων. Παράλληλα, λόγω της προϋπάρχουσας ενισχυμένης αναλογικής πάντα υπάρχει και υποσκάπτεται η εσωκομματική δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Δημάρχου με αφορμή την κατανομή των έμμισθων θέσεων εξουσίας.

Από την επομένη όσοι δεν αναλαμβάνουν τις συγκεκριμένες θέσεις στέκονται κριτικά έναντι του Δημάρχου και των συναδέλφων τους. Η ενισχυμένη λοιπόν αναλογική πολλαπλασιάζει τους δυσαρεστημένους οι οποίοι παρά τις προεκλογικές μας ”παρλαπίπες” θεωρούμε τον Δήμαρχο και το Δήμο γραφείο ευρέσεως εργασίας και κοινωνικής αποκατάστασης.

Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτών των καταστάσεων είναι να υπάρχει κατά την πορεία της θητείας έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση που εκτός των άλλων ανάγκασε τον μεν πρώτο Δήμαρχο του 2011-2014 να γυρίσει την πλάτη και να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή του τόπου, ο δε έτερος να συντριβεί στις εκλογές του 2019.

Ο σημερινός Δήμαρχος όπως όλοι μας γνωρίζουμε μεταξύ της πρώτης και δεύτερης Κυριακής της εκλογικής διαδικασίας όπως είθισται προσπάθησε και προχώρησε σε μια έντιμη πολιτική συμφωνία με το τρίτο ψηφοδέλτιο του κυρίου Λάμπρου.

Η συμφωνία αυτή αποτέλεσε την επίσημη και δημοσιευμένη στήριξη του κυρίου Λάμπρου αλλά και απέδωσε τη συντριπτική λαϊκή ετυμηγορία στο πρόσωπο του Δημάρχου την δεύτερη Κυριακή.

Η απλή αναλογική και οι αριθμοί της όμως ήταν αυτοί που εγγυήθηκαν και προκαθόρισαν ένα έντιμο πολιτικό συμβόλαιο. Ο αριθμός των εδρών ήταν η εγγύηση να πάρει σάρκα και οστά την επομένη των εκλογών. Διότι όπως λέει και ο λαός ”μετά την απομάκρυνση απ’το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”

Έτσι λοιπόν και ο Δήμαρχος προχώρησε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και της συνεργασίας προσφέροντας μάλιστα δύο οφίτσια εξουσίας στην παράταξη του κυρίου Λάμπρου.

Μιας συμφωνίας και συνεργασίας που μετά από 1,5 και πλέον χρόνο ο ίδιος ο Δήμαρχος εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια. Επίσης ο Δήμαρχος αρκετές φορές έχει επικαλεστεί την συντριπτική πολιτική νομιμοποίηση ορθώς και προφανώς λόγω του 60% περίπου του εκλογικού σώματος που τον ψήφισε στην υποχρεωτικά δεύτερη Κυριακή. Ενώ με το 43% εάν προσθέσουμε και ένα 25-30% της συνηθισμένης αποχής δε θα μπορούσε να επικαλείται την συντριπτική ετυμηγορία την οποία πολλές φορές κατά τη θητεία του χρειάζεται να την υπενθυμίζει.

·         Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και δικαιολογίες ότι η απλή αναλογική επέφερε σε αρκετούς Δήμους ακυβερνησία και δυσλειτουργία. Σίγουρα και πράγματι σε μερικούς Δήμους να δημιουργήθηκαν τέτοια φαινόμενα ή και να υφίστανται ακόμα. Αλλά πάντα συμβαίνει στην αρχή της εφαρμογής ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Σήμερα όμως πουθενά δε βλέπουμε να υπάρχει ακυβερνησία στους Δήμους, στην εκτέλεση των προϋπολογισμών τους ή παραιτήσεις Δημάρχων και Δημοτικών Αρχών. Όλα τα αρχικά προβλήματα έχουν ξεπεραστεί από τις δυνατότητες της οικονομικής επιτροπής όπως προαναφέραμε.

Για τις ενστάσεις ως προς την απλή αναλογική παραθέτονται ως παράδειγμα μερικοί Δήμοι όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο σημερινός Δήμαρχος έχει συντριπτικά πολύ λίγες έδρες στην ολομέλεια του Δ.Σ.

Θα θυμίσω όμως ότι και ο πρώην Δήμαρχος κύριος Μπουτάρης παρά τις μεγάλες πλειοψηφίες και παρά τη συντριπτική πλειονότητα των εδρών του στο Δ.Σ. κατά τη διαδρομή της θητείας του κατέληγε να έχει λόγω ανεξαρτητοποίησης δημοτικών του συμβούλων μειοψηφία στο Δ.Σ.

Το έργο του όμως και η παρουσία του στο Δήμο Θεσσαλονίκης κρίθηκε θετικότατο, πετυχημένο και ξεχωριστό.

Άλλη μια επικαλούμενη δικαιολογία είναι ότι όταν με 39-40% εκλέγουμε κεντρικές κυβερνήσεις που διοικούν τη χώρα. Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να διοικήσουμε τους Δήμους;

Ο παραλληλισμός είναι τελείως άτοπος. Διότι η κεντρική Κυβέρνηση η οποία ασκεί εθνική και εξωτερική πολιτική προβαίνει σε οικονομικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, εισηγείται συνταγματικές αναθεωρήσεις κλπ, χρειάζεται απαραίτητα τη ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ, η οποία δε μπορεί να είναι εύθραυστη  και ευάλωτη πίσω από οποιαδήποτε συμφέροντα και εκβιασμούς.

Όταν η κεντρική Κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη βάσει του Συντάγματος οδηγούμεθα σε νέες εκλογές. Όμως στην τοπική αυτοδιοίκηση ο χρόνος της δημαρχιακής θητείας τετραετία ή πενταετία είναι προκαθορισμένος και ουδέποτε η δημοτική πλειοψηφία εκπίπτει του αξιώματος αλλά εκτελεί τον ψηφισμένο προϋπολογισμό της.

·         Στη διάταξη για την στελέχωση των ψηφοδελτίων όπου στο Δήμο Ερμιονίδας των 29 Δημοτικών Συμβούλων και των 28 Κοινοτικών Συμβούλων χρειαζόμαστε για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο 148 υποψηφίους.

Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι πέρα των εν ενεργεία Δημάρχων και ίσως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι στατιστικά δύσκολο να απαρτιστούν άλλα ένα ή δύο ψηφοδέλτια ικανά που να έχουν παράσταση νίκης ή ενός ουσιαστικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η εκλογική μάχη εκ των πραγμάτων είναι άνιση, η ποιότητα των ψηφοδελτίων ανεπαρκής  χωρίς καμία παραταξιακή συνείδηση ή κεντρικό προσανατολισμό σε συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα. Αποτέλεσμα έχει την απαξίωση της συμμετοχής και πλουραλισμού στα δημοτικά δρώμενα και παγίωση μιας κάστας ανακυκλώσιμων αυτοδιοικητικών στελεχών.

Συμπεραίνουμε λοιπόν με την ενισχυμένη αναλογική, η κατανομή των 2/3 των εδρών στο νικηφόρο ψηφοδέλτιο πρέπει υποχρεωτικά να επικυρώνεται με το 50% +1 της δεύτερης Κυριακής. Εάν διεξάγουμε δημοτικές εκλογές με την κατανομή των εδρών της απλής αναλογικής το 50% +1 δεν είναι απαραίτητο.

·         Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπήρχε η πρόταση αλλά αποσύρθηκε στη διαβούλευση, πιθανώς να εισαχθεί καθ’ οδόν της κυβερνητικής θητείας σε μια νυχτερινή νομολογία όπως και τόσες άλλες, ότι πρώην Δήμαρχοι δύο θητειών μπορούν να στελεχώσουν ψηφοδέλτια ως Δημοτικοί Σύμβουλοι Επικρατείας (χωρίς σταυροδοσία).

Επίσης ο Δήμαρχος να μπορεί να ορίσει δύο Αντιδημάρχους από πολίτες με καλήν έξωθεν μαρτυρία και το απαραίτητο κοινωνικό κύρος στην περιοχή τους.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει και ανησυχεί για την αποκατάσταση όλων όσων αφού μετά από οκτώ χρόνια θητείας απέτυχαν στην επανεκλογή τους, να αποκατασταθούν ως ευδοκίμως συμμετέχοντες, αλλά και ύπαρξη λίστας αξιολόγησης κύρους των πολιτών όπως υπάρχει στα ελιτίστικα αθλήματα η λίστα αξιολόγησης (γκολφ, ιππασία κλπ).

Όσο για το νέο τρόπο εκλογής των Προέδρων και των τοπικών Κοινοτικών Συμβούλων αυτό απορρέει στο ότι οι περισσότεροι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι δυσφορούν για τη συνεργασία τους με τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Σκοπός του τρόπου εκλογής είναι η ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων. Έχοντας έναν Πρόεδρο σε κάθε τοπικό διαμέρισμα με ένα κινητό τηλέφωνο και μια σφραγίδα στην τσέπη να υπηρετεί απλά την Κοινότητα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι Πρόεδροι και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι  που εκλέγονται άμεσα από τους συμπολίτες τους με τις λιγοστές αρμοδιότητες, υπηρετούν ως ”μπακαλόγατοι” και κάνουν την λάντζα της καθημερινότητας. Λειτουργούν ως υποκαταστήματα μιας μεγάλης επιχείρησης η οποία μόνο κερδίζει από τις πωλήσεις τους. Ούτε εμποδίζουν την εφαρμογή του προγράμματος ούτε ζημιώνουν την εικόνα της δημαρχιακής οντότητας και της Δημοτικής Αρχής.

Όλα αυτά όσο μπορούμε να αναλύσουμε και να καταγράψουμε δυστυχώς έχουν ουσιαστικές και βαθιές παρεμβάσεις και προεκτάσεις με αυτοδιοικητικές και εθνικές συνέπειες από μια ακραία φιλελεύθερη πολιτική που αδιαφορεί για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια πολιτική η οποία απογοητεύει την κοινωνία και τους πολίτες για συμμετοχή, συνεργασία και κοινή προσπάθεια.

Η απλή αναλογική, η ανεξάρτητη εκλογή τοπικών συμβουλίων και η εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους και στις Κοινότητες είναι το κίνητρο συμμετοχής και ευαισθητοποίησης  άξιων και νέων στελεχών της κάθε τοπικής.

Το πνεύμα συνεργασίας που ορίζεται με την απλή αναλογική στις τοπικές και δημοτικές αρχές εμπεδώνεται και καλλιεργείται μέσα στους συγκεκριμένους θεσμούς. Γίνεται παραγωγικό εργαστήρι κοινωνικής και πολιτικής συνεργασίας των κοινωνικών ομάδων. Γίνεται εταιρική ευθύνη, τρόπος ζωής και πολιτικός πολιτισμός για τον τόπο μας. Διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και διαπερνά όλους τους πολίτες με μεγάλη χρηστική αξία στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Γίνονται εργαλείο παραγωγής πολιτικού προσωπικού και άσκησης δημόσιας διοίκησης για όλες τις κλίμακες εξουσίας.

Βασικός κανόνας της δημοκρατίας είναι ο πλουραλισμός θέσεων, απόψεων και ιδεών όπου ιστορικά η κάθε κοινωνία τις αναζητά στον αγώνα της για την πρόοδο μέσα από τη διακίνηση των ιδεών. Όλες οι νεωτεριστικές ιδέες προέρχονται στην αρχή από μειοψηφικές ομάδες που προτάσσονται σε κάποια δεδομένη στιγμή, στην πορεία σφυρηλατούνται, γίνονται κτήμα της προόδου και της ανάπτυξης. Προέρχονται στην αρχή από μειοψηφικές ομάδες και καταλήγουν κτήμα της πλειοψηφίας. Και αυτό η απλή αναλογική το προσφέρει δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής μειοψηφικών ομάδων στα κοινά. Τέλος, γίνεται κτήμα του λαού μας ο οποίος δυστυχώς στιγματίζεται ιστορικά για έλλειψη συνεργασίας, συνεννόησης και συμφιλίωσης.

Την οποιαδήποτε δυνατότητα προσφέρει το πλειοψηφικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία χρησιμότητα για την ανάδειξη ικανοτήτων και αξιοσύνης του εκάστοτε Δημάρχου. Η προσωπική γνώση και ο τρόπος για άσκηση της εξουσίας, ως και η διαχείριση του πολιτικού και οργανικού προσωπικού είναι αυτό που τον διακρίνει και τον κάνει ξεχωριστό και χρήσιμο.

Σήμερα και πριν και στο μέλλον αυτό είναι το ζητούμενο.

Η ελεύθερη αγορά το έχει σηματοδοτήσει εδώ και δεκαετίες. Οι αμοιβές του μάνατζερ ή CEO είναι πολύ υψηλότερες από κάθε άλλη υψηλόβαθμη επιστημονική, ερευνητική, νομοτεχνική, στελεχιακή θέση σε μια εταιρία.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση απ΄την κεντρική εξουσία απαξιώνει την ενασχόληση της από εκείνους τους πολίτες που πραγματικά θα ήθελαν και έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν με τα κοινά αλλά σε ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο.

Πολίτες με επιτυχημένη σταδιοδρομία στον επιστημονικό τους παραγωγικό τους και επιχειρηματικό τομέα.

Πολίτες που δε θα ήθελαν να γίνουν συνεχιστές μιας δημόσιας διοίκησης όπως έχει αποκρυσταλλωθεί στην κοινή γνώμη αλλά και στην επιτροπή ελέγχου της διαφθοράς ως ο πιο διεφθαρμένος τομέας της χώρας.

Πολίτες που θα ανησυχούσαν ουσιαστικότερα για την επόμενη μέρα της εκλογής τους παρά για τον τρόπο κατάκτησης της νίκης των εκλογών.

Πολίτες που θα τους ενδιέφερε να εισάγουν νέες τεχνολογίες στο Δήμο, νέα προγράμματα, οικονομικό προσανατολισμό και ανάπτυξη στην περιοχή, έρευνα, πράσινες και οικολογικές δράσεις, ανάδειξη της ιστορίας του τόπου και να δώσουν ταυτότητα στην περιοχή τους.

Πολίτες που το ενδιαφέρον τους δε θα ήταν να γίνουν απλοί εργοδηγοί και επόπτες προσωπικού στον τομέα της Αντιδημαρχίας τους, να φωτογραφίζονται δίπλα σε επουλώσεις λάκκων, καθαριότητες πλατειών, αλλαγή φωτιστικών λαμπτήρων, ασβεστοστρώσεων και Δημάρχους που να θεωρούν τον τίτλο τους ως κοινωνική κατάκτηση και οικογενειακό κειμήλιο. Πολίτες που πιστεύουν ότι η αλλαγή σελίδας για πρόοδο, ανάπτυξη και καλυτέρευση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών τους, δε γίνεται με την ανακύκλωση δοκιμασμένων μεθόδων και καταστάσεων αλλά και προσώπων του χθες, παρά με αλλαγή ουσιαστικής πολιτικής.

Για όλα τα ανωτέρω η απλή αναλογική για τις δημοτικές εκλογές και οι ανεξάρτητες τοπικές κοινότητες είναι ακρογωνιαίοι λίθοι για μια αλλαγή στη διαχείριση της αυτοδιοίκησης. Μια αυτοδιοίκηση που οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της είναι βασικοί πυλώνες στη λειτουργία της διοίκησης των τοπικών πληθυσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εμείς θέλουμε να αποκαλούμεθα ισότιμα μέλη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: