Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΓΕΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ της 01/6/2022.



ΘΕΜΑ: Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ) του Δήμου Ερμιονίδας.

Για το θέμα αυτό στην τοποθέτησή μου επεσήμανα τα παρακάτω:

Εκτός από τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Ε.Π.Σ «επί της αρχής», στο υπόμνημα με τα αιτήματα που θα υποβληθούν από το Δήμο Ερμιονίδας πρέπει να συμπεριληφθούν:

Η πρόταση που κατατέθηκε  και από τον παριστάμενο Βουλευτή Αργολίδας  κ. Ανδρέα  Πουλά, ότι δηλαδή θα πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον για μια τριετία η προθεσμία  για την εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις του Π.Δ. 24/5/1985 (ΦΕΚ 270 Δ/85) ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, και λήγει στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Έτσι  θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να εκδώσουν  οικοδομική άδεια, αφού με τις συνεχείς κρίσεις αποθαρρύνθηκαν μέχρι σήμερα να το πράξουν.

Η μη αναστολή της έκδοσης των οικοδομικών αδειών στην Ερμιονίδα, με αφορμή το Ε.Π.Σ., να ισχύει όχι μόνο κατά την περίοδο της εκπόνησης της μελέτης, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που θα προταθούν από τη μελέτη.

Διευκρίνισα  ότι στο Νομό Αργολίδος οι Δήμοι Ναυπλιέων και Επιδαύρου δεν περιλαμβάνονται σε κανένα από τα προγράμματα είτε Τ.Π.Σ(Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) είτε Ε.Π.Σ. (Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια). Επίσης  δεν υπάγεται στα Ε.Π Σ. ο Δήμος Άργους –Μυκηνών, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε, γιατί με βάσει το ΦΕΚ περιλαμβάνεται στους 128 Δήμους πανελλαδικά για τους οποίους θα εκπονηθούν Τ.Π.Σ.   Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ο μοναδικός στο Νομό Αργολίδας ο οποίος περιλαμβάνεται στους 7 Δήμους πανελλαδικά για τους οποίους θα εκπονηθούν Ε.Π.Σ.

Οι διαφορές μεταξύ Τ.Π.Σ (Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων) και Ε.Π.Σ ( Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων) είναι σημαντικές,  αφού τα Ε.Π.Σ είναι πολύ πιο αυστηρά και στο σχετικό νόμο οι περιοχές που εφαρμόζονται αναφέρονται ως «περιοχές επέμβασης» και εφαρμόζονται κυρίως, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο, «σε περίπτωση ταχείας ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου από την πολιτεία , λόγω κρίσιμων χωρικών προβλημάτων που επιβάλλουν την άμεση αντιμετώπιση ή την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια πολεοδομικού σχεδιασμού».

Έθεσα ερώτημα στο Δήμαρχο Ερμιονίδας , γιατί ο Δήμος μας δεν υπέβαλε αίτημα στο ΥΠ.ΕΝ κατόπιν της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/55357/1334/11.06.2020 (ΑΔΑ 90634653Π8-ΓΞΓ) Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων Τ.Π.Σ») προς τους Δήμους. Έτσι θα αποτρεπόταν η ένταξή μας στο Ε.Π.Σ. Η ερώτησή μου δεν απαντήθηκε.

Όσον αφορά  τις ενέργειες του Δήμου μας από δω και πέρα, εκτός από τη σύσταση της επιτροπής, πρέπει να επικεντρώσει και στις παραμέτρους τις οποίες θα λάβουν υπόψη οι μελετητές και θα επηρεάσουν καθοριστικά τις αποφάσεις τους. ->>>

Ένα από τα βασικά κριτήρια στη σύνταξη των μελετών για το Ε.Π.Σ είναι ο καθορισμός της φέρουσας ικανότητας της περιοχής.

Δεδομένου του υδάτινου προβλήματος (ύδρευση- άρδευση) στο Δήμο μας {υπόψη ότι η επάρκεια νερού είναι από τα βασικά κριτήρια προσδιορισμού της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής), κινδυνεύουμε η περιοχή μας να χαρακτηριστεί  ως οικιστικά κορεσμένη και μόνο εξ αιτίας του νερού. Έχουμε λοιπόν, πιο επιτακτικά από ποτέ, την ανάγκη για εξεύρεση άμεσα λύσεων για  το θέμα του νερού, αφού επηρεάζει εκτός των άλλων και το χωροταξικό- πολεοδομικό παρόν και  μέλλον της περιοχής μας.

Καθήκον της Επιτροπής είναι να εξηγήσει στους υπεύθυνους και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια,  με παράθεση στοιχείων, ώστε να κατανοήσουν  ότι στην Ερμιονίδα ο κλάδος της κτηματαγοράς και της οικοδομής , μαζί με τα επαγγέλματα που επηρεάζονται  έμμεσα, συνεισφέρουν  σε πολύ σημαντικό ποσοστό στα  εισοδήματα της περιοχής. Έτσι, οποιαδήποτε βίαιη μεταβολή που επηρεάζει τον κλάδο αυτό θα είχε δραματικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των πολιτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε στους κλάδους αυτούς η οικονομική κρίση από το 2010 και μετά.

Κρανίδι 01/06/2022

Γιάννης Μαργέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: