Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Δεν είμαι μόνο εγώ - > και ο Μάκης Κατσαΐτης με πολιτική άποψη στο blog του...

...με αφορμή τις δηλώσεις του πρωην Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή ...


Εχω γραψει πολλες φορες για τις πολιτικες μου διαφωνιες με τον πρωην Δημαρχο και τον πολιτικο χωρο που εξεφρασε σε τοπικο επιπεδο για πολλα χρονια. Οπως επισης εχω γραψει πως ο κ Καμιζης ηταν ο μονος Δημαρχος κατα τη γνωμη μου που ειχε ολοκληρωμενη πολιτικη αποψη για την διαχειριση των τοπικων προβληματων.Την δικια του αποψη προσπαθησε να ακολουθησει ο Δ Σφυρης χωρις ομως την συγκροτηση του δημιουργου της.

Ο κ Καμιζης ειναι πολιτικο ον. Εχει βαλει την ιστορικη σφραγγιδα του στην Ερμιονιδα. 

Δεν ηταν απλα οσο ηταν Δημαρχος, ενας διαχειριστης της εξουσιας, ηταν διαμορφωτης, δημιουργος νεων καταστασεων.

Δεν ηταν απλα ενας Δημαρχος. Ηταν και ειναι πολυ περισσοτερο απο αυτο.Και σαν τετοιο πρεπει να τον αντιμετωπισουμε. Με σεβασμο αλλα και κριτικη σκεψη πανω στην πολιτικη  αποψη του και στο πως εφαρμοστηκε. Που ειναι σφαιρικη  αποψη (με αντιφασεις παντως και αυτο δεν ειναι κακο) απο τον πολιτισμο (μουσειο, λαογραφικο κεντρο, Φραγχθι, χορευτικο κλπ) και την καπιταλιστικη ιδιωτικη οικονομικη αναπτυξη (μαρινες αεροδρομια κλπ) μεχρι την δημοκρατικη εκφραση των πολιτων την αυτενεργεια τους σε δρασεις και παρεμβασεις . Αποψη για τα εθνικα θεματα (Κρανιδιωτης)και την ΕΕ , αλλα και για τον τοπικο πατριωτισμο και ιστορια (Ρεπουλης ,1821 και γεγονοτα της επαναστασης, Παπαρσενης, αλλα οχι εθνικη αντισταση και γεγονοτα που ακολουθησαν) οπως  και την σχεση πολιτικης και εκκλησιας (που τουλαχιστον εγω δεν την βρισκω «εκσυγχρονιστικη»). Ειχε αποψη για το νερο (Αναβαλος , φραγμα Τζερτζελιας μια η περισσοτερες αφαλατωσεις) και την διαχειριση των απορριμματων (εκει μας τα μπερδεψε λιγακι αν ηθελε κεντρικη διαχειριση η οχι) για το Κεντρο Υγειας, για την εκπαιδευση σε τοπικο επιπεδο. >>>>>

Ο κ Καμιζης ηταν σε τοπικο επιπεδο ο πολιτικος εκφραστης του εκσυγχρονιστικου δεξιου σοσιαλδημοκρατικου ΠΑΣΟΚ απο τον Σημιτη και μετα .Με ολα οσα  εφερε στην χωρα αυτο το νεο ΠΑΣΟΚ μετα τον «αριστερο» Αντρεα της μεταπολιτευσης. Το ΠΑΣΟΚ του κ Καμιζη σαν πολιτικος χωρος , το ΠΑΣΟΚ του Σημιτη , δεν εφερε αριστερες τομες και ρηξεις στον Ελληνικο καπιταλισμο δεν ανοιξε τον δρομο προς μια σοσιαλιστικη Ελλαδα , οπως φιλοδοξουσε το ΠΑΣΟΚ της πρωτης περιοδου. Το αντιθετο κινηθηκε σε αλλη κατευθυνση και εκει ειναι ακομα . Ηταν το ΠΑΣΟΚ του χρηματιστηριου, του Τσουκατου της Ζημενς, του Ευρω, και των Ολυμπιακων αγωνων. Ηταν το ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξουσε να φερει  την χωρα στο τραπεζι των ευρωπαικων κεντρικων καπιταλίστικων δυναμεων και τελικα ανοιξε το δρομο (μαζι με τις κυβερνησεις της ΝΔ που ακολουθησαν και σε συγκυβερνηση με αυτην )να φτασουμε προτελευταιοι πριν την Βουλγαρια βυθισμενοι σε μια οικονομικη κατοχη μεχρι το 2060.

Σταματω εδω και αντιγραφω απο το ιστολογιο του δυο  αρθρα με 15+ διαπιστωσεις προτασεις και εργα για την διαχειριση του νερου (χωρις φωτογραφιες) αξια μελετης . Οι θεσεις του κ Καμιζη μπορουν να γινουν η βαση η αφετηρια για μια δημοσια συζητηση τι νερο θελουμε στην ανυδρη Ερμιονιδα , για ποιες χρησεις και πως θα το αποκτησουμε. Και το σημαντικωτερο δεν ειναι θεωρητικες θεσεις μονο. Εφαρμοστηκαν στο πεδιο στην πραξη και αρα μπορουμε να διδαχθουμε και να διορθωσουμε οποια σημεια χρειαζονται διορθωση συμπληρωση εμβαθυνση .

Αναρτηση 1η   ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ

Με τον καλλίτερο τρόπο πιστεύω ότι τιμήσαμε την χθες στα Δίδυμα την παγκόσμια ημέρα για το νερό που έχει ορισθεί από την UNESCO η 22 Μαρτίου κάθε χρόνο, με συζήτηση δηλαδή για ένα απο τα ύψιστα αγαθά τής Ζωής όπως είναι το νερό και η διαχείρισή του. Αυτές οι συναντήσεις Διαβούλευσης που έχουμε εδώ και αρκετό καιρό εγκαινιάσει και συνεχίζουμε, σε μικρούς χώρους κοινωνικής συνάθροισης όπως είναι τα καφενεία, προσφέρουν την δυνατότητα άμεσης συμμετοχής και ουσιαστικής επικοινωνίας που είναι βασικές προϋποθέσεις του Δημοκρατικού προγραμματισμού από τη μια αλλά και διαδικασίες ενεργοποίησης των δημοτών ,όλων μας δηλαδή από την άλλη.

Τιμώντας παράλληλα και την ημέρα μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε περιληπτικά για τα πεπραγμένα μας στο τομέα της ύδρευσης και της διαχείρισης του νερού γενικότερα τόσο στα Δίδυμα όσο και σε ολόκληρο τον Δήμο ,αλλά και να ακούσουμε με προσοχή τις απόψεις των παρευρισκομένων συνδημοτών μας που πράγματι υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες.

Αναφερθήκαμε στα έργα και στις δράσεις της περιόδου 1999-2006 βάσει ενός συνολικού σχεδίου για τη διαχείριση του νερού στο δήμο μας, περιγράψαμε όσο μπορούσαμε περιληπτικά το σχέδιο μας αλλά και τις αρχές και τις θέσεις μας στις οποίες στηρίχτηκε αυτό το σχέδιο.
Κεντρική θέση κατείχε και εξακολουθεί να κατέχει για τη χάραξη και τη συνέχιση της πολίτικης μας,η εμπειρική και επιστημονική διαπίστωση ότι η Ερμιονιδα ολόκληρη ιστορικά υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μια λείψυδρη περιοχή και ότι το καλής ποιότητας νερό θα βρίσκεται πάντοτε σε ανεπάρκεια και έλλειψη. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγο αφενός μεν της μεγάλης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδος αλλά και λόγο του γεγονότος ότι παρά τη μείωση του αγροτικού τομέα επικρατήσαν τα τελευταία χρόνια καλλιέργειες ιδιαίτερα υδροβορες, όπως αυτή της κρητικής ελιάς.
Η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος ανάπτυξης και ζωής για ολόκληρη την επαρχία μας, θέση μας ήταν και είναι, ότι απαιτεί συνδυασμένη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων αλλά συγχρόνως και εφαρμογή των νόμων που διέπουν την ανόρυξη τη λειτουργία των γεωτρήσεων καθώς και τη χρήση νερού.
Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι οι θέσεις μας όπως υπήρχαν εμπλουτίστηκαν(και μετά τη συζήτηση),συμπληρωθήκαν ή τροποποιήθηκαν ως εξής:

1.Το νερό είναι υπέρτατο κοινωνικό αγαθό και η διαχείριση του δεν πρέπει να υπαγορεύεται από εμπορικές σχέσεις και συνήθειες.

2.Στην ευρύτερη περιοχή μας είναι φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια και χρειάζεται προστασία και σεβασμό στη χρήση του.

3.Η υφαρμύρωση των υπόγειων υδροφορέων και η εναλάτωση των εδαφών απειλούν πλέον ευθέως την παραπέρα ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την ιδία τη ζωή.

4.Η διαταραχή του υδατικού ισοζυγίου που συνεχώς επιδεινώνεται πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

5.6.Η ανόρυξη και λειτουργία των γεωτρήσεων θα πρέπει να υπακούει στους υπάρχοντες νόμους και κανονισμούς και να ελέγχεται αυστηρά.

6.Η χρήση επίσης του νερού κι η αλλαγή της χρήσης του θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

7.Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σπαταλά αυτό το πολύτιμο φυσικό και κοινωνικό αγαθό κι όλοι μας πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι στη διαχείριση του.

8.Η συγκέντρωση και αξιοποίηση του νερού της βροχής από επιφάνειες που μπορούν να συγκεντρώσουν ποσότητες νερού είναι από τις πρώτες πρακτικές και συνήθειες που πρέπει να εγκατασταθούν , με τις απαραίτητες βέβαια τεχνικές υποδομές σε κάθε σπίτι.

9.Η καθυστέρηση των επιφανειακών απορροών με κατάλληλα αλλά απλά τεχνικά έργα όπως παλαιότερα(πεζούλια, μικρά φράγματα)εντάσσεται κι αυτή μέσα στις κατευθύνσεις που πρέπει να διέπουν τη διαχείριση του νερού.

10.Η κατασκευή φράγματος στην περιοχή Τζερτζελιάς Διδύμων την οποία είχαμε προτείνει πρέπει να υλοποιηθεί και να ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα Πελοποννήσου (η μελέτη ήδη έχει ολοκληρωθεί).

11.Η επιδοτούμενη μεταφορά πόσιμου νερού με πλοίο την οποία είχαμε ξεκινήσει από τις πηγές Λέρνης ή από άλλη πηγή στην Κοιλάδα και στη συνέχεια στο Κρανίδι και στο Πόρτο Χέλι, πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί.(τα τεχνικά έργα και όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν).

12.Η αφαλάτωση θαλασσινού νερού δεν πρέπει να επιδιωχθεί πριν τουλάχιστον να εξαντληθεί η υλοποίηση όλων των προηγούμενων μέτρων διότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια περιοχή σαν τη δική μας με κλειστούς και αβαθείς κόλπους.(αλλαγή θέσης της παράταξης μας)

13.Η ανάπτυξη της περιοχής μας θα πρέπει να προσανατολιστεί σε λιγότερο υδροβορες δραστηριότητες τόσο στη τουριστική ανάπτυξη όσο και στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η πράσινη ανάπτυξη με χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενεργείας πρέπει να είναι στις επιδιώξεις μας.

14.Το ενδιαφέρον μας για την επέκταση του Αναβαλου με υπόγειο ή υποθαλάσσιο αγωγό θα πρέπει να παραμείνει αμείωτο και να ενισχυθεί, παρά τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

15.Όλα τα παραπάνω δεν αρκεί να παραμείνουν ωραίες ιδέες και ευχολόγια αλλά θα πρέπει με τη συμμετοχή των δημοτών να αποτελούν στόχους έμπρακτα και καθημερινά διεκδικήσιμους σε όλους τους τομείς της δημοτικής δράσης, αλλά ιδιαίτερα σε αυτόν της διαχείρισης του νερού, όλοι πρέπει να κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που παράγουμε κι όχι από τα λόγια που λέμε. Η δημοτική μας παράταξη όταν είχε την ευθύνη των δημοτικών μας πραγμάτων πιστεύουμε ότι ανταποκρίθηκε έμπρακτα με έργα και πρωτοβουλίες στις ανάγκες μιας συνετής και αποτελεσματικής διαχείρισης.

(Το διαγράμμα αναπαριστά τις ποιοτικές μεταβολές του νερού ύδρευσης Κρανιδίου και Κοιλάδας κατά την περίοδο 2001-2009 ,περιεκτικότητα σε χλωριούχα)


Τέλος λόγο της σοβαρότητας του θέματος της διαχείρισης του νερού, αλλά και του ενδιαφέροντος που προκαλεί μεταξύ των δημοτών μας αυτό το θέμα της δεύτερης θεματικής διαβούλευσης και της συζήτησης, πρόθεση μας είναι να το μεταφέρουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας .

Αναρτηση 2η

Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες λύσεις (Γεωτρήσεις , μεταφορά πόσιμου νερού με πλοίο) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας, ταυτόχρονα επεδίωξα μακροπρόθεσμες περισσότερο βιώσιμες λύσεις, προκαλώντας την σύνταξη Τεχνικών Μελετών από τους αρμόδιους φορείς για την κατασκευή Λιμνοδεξαμενής στην Τζερτζελιά Διδύμων , μεταφορά νερού από τις πηγές του Αναβάλου στην Ερμιονίδα και τροποποίηση της μελέτης για Αφαλάτωση σε τρία σημεία ( Κοιλάδα, Βερβερόντα Ερμιόνη) που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση του αειμνήστου Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αντώνη Ματσίγγου και του Υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη με τους οποίους με συνέδεε προσωπική φιλία. Δυστυχώς δεν υπήρξε η συνέχεια που έπρεπε να υπάρξει. Τελευταία πληροφορήθηκα ότι επίκειται βάσει της μελέτης που πραγματοποιήθηκε, η δημοπράτηση του μεγάλου έργου της κατασκευής του δικτύου για την μεταφορά νερού από τις πηγές του Αναβάλου

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: