Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Η δημοτική αρχή πληρώνει πρόστιμα και δικηγόρους για προσφυγές, επειδή παραβαίνει το ΝΟΜΟ (!) - περί ναυαγοσωστών, εγκαταστάσεων και εξοπλισμό αυτών, σε πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου! …

...Στην περίπτωσή μας, για τα πρόστιμα που της επέβαλε η Λιμενική αρχή για το λόγω, ότι δεν συμμορφώθηκε με τις κείμενες διατάξεις, για την προστασία των λουόμενων !!!

Φυσικά πρόστιμα και οι δικηγόροι πληρώνονται με χρήματα από το δημοτικό ταμείο! – Δηλαδή,  - αυτό των δημοτών…. 

Θα διαμαρτυρηθεί κάποιος δημότης,  γι’ αυτή τη χείριστη και κάκιστη διαχείριση και την ασέβεια προς το δημοτικό χρήμα, από τον κ. δήμαρχο και τους συνεργάτες του;;;

Τουλάχιστον, θα διαμαρτυρηθείτε εσείς οι υποψήφιοι των επικείμενων δημ. εκλογών που με τις φωτογραφίσεις σας καμαρώνετε στο διαδίκτυο, ή όλα αυτά είναι μόνο  υπόθεση δική  μας;;;; …  

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ


 






 =============================================================================================================================

Ναυαγοσώστες: Η αμέλεια των δήμων και τα πρόστιμα

Tags#: Δήμοι | Ναυαγοσώστες | Ναυαγοσώστες σε Πισίνα | Προεδρικό Διάταγμα | Πρόληψη | Χαλκιδική

 https://www.grtimes.ameleia-ton-dgr/



Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

08:15 | 30/06/2021

«Πυρά» της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας για αδιαφορία των δήμων για την ναυαγοσωστική κάλυψη της χώρας. «Είναι το λεγόμενο πανηγύρι των δήμων». Πανέτοιμη η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής προσφέροντας πλήρη πρόληψη στους λουόμενους.

Με την έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την ναυαγοσωστική κάλυψη που βρίσκεται ήδη σε ισχύει από την 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτέμβρη, αυστηροποιήθηκαν οι προδιαγραφές ασφάλειας των λουόμενων για τις πολυσύχναστες παραλίες, ενώ άλλαξαν και αρκετά πρωτόκολλα.

Πρώτον, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση «πύργων» ανά 400 μέτρα, μ’ έναν ναυαγοσώστη.

Πιο συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει παραλίες που συγκεντρώνουν περισσότερα από 300 άτομα, με τους δήμους να είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν ναυαγοσώστες με τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Μετά τα 1.000 μέτρα ξεκινάει εκ νέου εγκατάσταση και χαρακτηρίζεται ως νέα σύσταση. Κάθε ναυαγοσώστης έχει στη διάθεσή του ένα πλήρως φαρμακείο, αξίας 1.000 ευρώ για να παρέχει άμεσα τις πρώτες βοήθειες (Με απινιδωτή). Επίσης, στη διάθεση των εργαζομένων διατίθεται κι ένα μικρό σκάφος μήκους τριών μέτρων» σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκο Γιοβανίδη.

Δεύτερον, ο κάθε δήμος έχει την υποχρέωση από το Προεδρικό Διάταγμα να έχει στην κατοχή του ένα περιπολικό σκάφος πάνω από πέντε μέτρα, πλήρες εξοπλισμένο. Στο σκάφος, επιβαίνει ένας χειριστής κι ένας ναυαγοσώστης. Σε περίπτωση που συμβεί επείγον περιστατικό, το συγκεκριμένο πλήρωμα συνδράμει σε οποιαδήποτε παραλία του ζητηθεί στον δήμο.

Τρίτον, εφόσον μία παραλία έχει δύο «πύργους» τότε ο ναυαγοσώστης εκτός από τις δύο βάρκες, χρειάζεται κι ένα τζετ σκι, ενώ από τρεις «πύργους» και πάνω, προβλέπεται ένα τζετ σκι που το οδηγεί ακόμη ένας ναυαγοσώστης – συντονιστής, καθώς κι ένα ακόμη περιπολικό. >>>>

Ο Διευθυντής της ΕΝΑΚ εκφράζει στο GRTimes.gr τον προβληματισμό του για τους δήμους της χώρας και την αντιμετώπιση των ναυαγοσωστών από τους φορείς: «Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα τα έξοδα των δήμων για την ναυαγοσωστική κάλυψη αυξήθηκαν κατά οχτώ εκατομμύρια ευρώ, από τα 12 που ήταν πριν την νέα έκδοση». Σύμφωνα με τον κ. Γιοβανίδη τα 8 εκατομμύρια καλύφθηκαν από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία επιπλέον χορηγία εκατομμυρίων ευρώ προς τους δήμους της χώρας «από το πουθενά». «Η ΚΕΔΕ δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία να ισχυριστεί ότι τους πρόσθεσε η κυβέρνηση ακόμη ένα οικονομικό βάρος» τονίζεις ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας εκφράζει τη δυσαρέσκεια του, για την αργοπορία των δήμων ως προς την τακτοποίηση των απαραίτητων ενεργειών που χρειάζεται να κάνουν για να είναι οι παραλίες τους πλήρως εξοπλισμένες. «Ισχυρίζονται αδυναμία προσωπικού και αφήνουν τις παραλίες απροστάτευτες! Όμως, αυτό σταματάει πια. Διότι ο νομοθέτης οριοθέτησε πρόστιμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει καθεστώς δικαιολογίας» καταγγέλλει στο GRTimes.gr ο Ιωάννης Γιοβανίδης.

Με την μη τοποθέτηση ναυαγοσώστη σε πολυσύχναστες παραλίες, ο δήμος καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά. Το αρχικό πρόστιμο ξεκινάει από τα 2.000 ευρώ ανά πύργο και για κάθε φορά που περνάει μία εβδομάδα και δεν έχει τοποθετηθεί ναυαγοσώστης, το ποσό κάθε φορά διπλασιάζεται.

Πρότυπο στη χώρα την τωρινή στιγμή στους ναυαγοσωστικούς κύκλους είναι ο δήμος Θήρας στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καλύπτει όλο το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ η σχέση μεταξύ ναυαγοσωστών, δήμου και λιμεναρχείου είναι άριστη.

«Το βασικό μέλημα της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας είναι η πρόληψη πρώτα. Στόχος του ναυαγοσώστη είναι να σταματήσει την εξέλιξη ενός ατυχήματος εντός της θάλασσας πριν καν ξεκινήσει. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει κόστος, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει αυτά τα χρήματα προς τους πολίτες» υπερτονίζει ο κ. Γιοβανίδης.

Ο ίδιος, στη συνομιλία του με το GRTimes.gr σημειώνει, ότι οι δήμοι δεν έχουν κατανοήσει ότι δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, αλλά ανταποδοτικές. «Δεν έχουν καταλάβει ακόμη την υποχρέωση τους. Υπάρχει μία λάθος προσέγγιση, γιατί νομίζουν ότι είμαστε Baywatch. Είναι το λεγόμενο πανηγύρι των δήμων».

Τι γίνεται με τους Ναυαγοσώστες στις πισίνες

Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα ξεκαθάρισαν τα πράγματα και για τους ναυαγοσώστες που εργάζονται είτε σε ιδιωτικές είτε σε δημόσιες πισίνες. Υπήρξαν διευκρινίσεις για την άρτια εκπαίδευση του ναυαγοσώστη σε όλους τους χώρους, ενώ δόθηκε μία παράταση μέχρι τις 18 Ιουνίου του 2022 προς τα ξενοδοχειακά καταλύματα κατά βάση, για να οργανωθούν όσο καλύτερα γίνεται. «Τακτοποιείται ένα χρόνιο πρόβλημα που υπήρχε στον τουρισμό, με τους ναυαγοσώστες πισίνας. Μπαίνουν φαρμακεία, απινιδωτές και όλα τα απαραίτητα που θα έπρεπε να συντροφεύουν τη δουλειά μας. Διορθώνονται κενά που υπήρχαν πάρα πολλά χρόνια» προσθέτει η Διεύθυνση της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας.

Σε καταλύματα κάτω των 50 κλινών, εργαζόμενος του ξενοδοχείου θα μπορεί να έχει δίπλωμα ναυαγοσώστη και να εργάζεται και σε άλλο πόστο της πισίνας. Από 50 κλίνες και άνω, προβλέπεται κανονικά η θέση ναυαγοσώστη.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική με τις 96 «Γαλάζιες Σημαίες»

Σύμφωνα, με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά οι ανάγκες για τις πολυσύχναστες παραλίες του δήμου, έχουν καλυφθεί πλήρως. «Υπάρχουν παντού «πύργοι», ενώ έχει υπογραφεί τριετής σύμβαση από πέρσι». Η ίδια, τόνισε στο GRTimes.gr ότι οι δαπάνες για την ναυαγοσωστική κάλυψη της περιοχής φτάνουν τα 250.000 ευρώ.

Από τη μεριά της Σιθωνίας, ο δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας, δηλώνει ικανοποιημένος με την επιχορήγηση που προσφέρθηκε από την κυβέρνηση για την κάλυψη του κόστους. «Η κάλυψη της κυβέρνησης είναι γύρω στο 30% και με βάση την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει λόγω του κορωνοϊού, η κίνηση ήταν πολύ σωστή. Εμείς ως δήμος, έχουμε τοποθετήσει 12 «πύργους» με όλα τα απαραίτητα» δηλώνει ο δήμαρχος στο GRTimes.gr. Το κόστος για τις 12 θέσεις, εκτιμάει ο κ. Ντέμπλας ότι έφτασε τις 350.000 ευρώ, άρα 30.000 ευρώ ανά τοποθέτηση «πύργου».

Τον προβληματισμό του εξέφρασε στο GRTimes.gr o δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, αν και η χρηματοδότηση έδωσε μία ανάσα στον δήμο. «Πάρθηκε η χρηματοδότηση, αλλά οι απαιτήσεις από το νέο Προεδρικό Διάταγμα είναι τόσες πολλές που δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που μπορούν να καλύψουν οι δήμοι». Ο δήμος Νέας Προποντίδας έχει τοποθετήσεις 13 «πύργους», ενώ σε συνεργασία με το λιμεναρχείο και τοπικούς φορείς έχουν τοποθετηθεί σε 9 σημεία ράμπες ΑμεΑ.

Τέλος, το GRTimes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά μέτωπα της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: