Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαρτίου 2004 η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής.


 

H Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη  είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που κατέλαβε το τρίτο στην ιεραρχία αξίωμα του κράτους. 

Η κ. Μπενάκη έλαβε 163 ψήφους, ενώ 136 βουλευτές ψήφισαν λευκό και ένας άκυρο.

Την υποψηφιότητα της κ. Μπενάκη στήριξαν και οι 163 από τους 165 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (οι κ. Γ.Βουλγαράκης και Α.Παπαληγούρας θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης), παραμερίζοντας τις όποιες πικρίες και δυσαρέσκειες έχουν δημιουργηθεί επειδή δεν συμπεριελήφθησαν στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κλίμα συγκίνησης, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης παρέδωσε το γραφείο του στη νεοεκλεγείσα πρόεδρο Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Ο βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα «ταχθεί δίπλα» στην κ. Μπενάκη, ώστε να προσφέρει «περισσότερα και σπουδαιότερα» από τον ίδιο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι «τη θέση του προέδρου της Βουλής καταλαμβάνει μια καταξιωμένη προσωπικότητα με υγιείς φιλοδοξίες για τον τόπο και το Κοινοβούλιο».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι τόσο οι βουλευτές όσο και οι εργαζόμενοι της Βουλής θα συμβάλλουν, ώστε το έργο της νέας προέδρου να τύχει «διεύρυνσης και εμβάθυνσης».

Η νέα πρόεδρος της Βουλής δήλωσε υπερήφανη για τη θέση που κατέλαβε, υποσχέθηκε «ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου», σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν» και δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο που έχει αρχίσει και ότι θα δώσει την προσωπική σφραγίδα της. >>>>>>>>

Στην ομιλία της κ. Μπενάκη κατεγράφη η πρόθεσή της να αντεπεξέλθει η Βουλή στις φυγόκεντρες εκείνες τάσεις μετάθεσης του κέντρου λήψης των αποφάσεων εκτός Κοινοβουλίου, είτε αυτές προέρχονται από την αποκέντρωση και διεθνοποίηση των θεσμών, είτε από εγγενείς αδυναμίες.

Έτσι, ειδική μνεία έκανε η νέα πρόεδρος της Βουλής, στην αποδυνάμωση των εθνικών Κοινοβουλίων στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδιαίτερα στην τελευταία φάση του εγχειρήματος της κατάστρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τον έντονο προβληματισμό ωστόσο, η κ. Μπενάκη διαπίστωσε ότι η εισαγωγή νέων θεσμών συνεννόησης ανάμεσα στα εθνικά Κοινοβούλια, «είναι ένα υγιές δείγμα για τις αντοχές και τις δυνάμεις άμυνας της δημοκρατίας».

Επισημαίνεται επίσης το απόσπασμα της ομιλίας της κ. Μπενάκη, όπου γίνεται λόγος για την ανάγκη να αναλάβει το Κοινοβούλιο «ενεργότερο εποπτικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους, αξιοποιώντας τους νέους συνταγματικούς θεσμούς -η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μπορεί π.χ. να συμβάλλει ουσιαστικότερα στο γενικό αίτημα διαφάνειας στο δημόσιο βίο και ιδίως στην παρακολούθηση του έργου των ανεξαρτήτων Αρχών, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της λειτουργίας των ΜΜΕ».

Τα τελευταία χρόνια πάντως, η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχει αναδειχθεί σε διαδικασία, την οποία, μέσω της μυστικής ψήφου, εκμεταλλεύονται οι βουλευτές για να στείλουν μηνύματα στη νέα κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει το Βήμα την Παρασκευή, σπανίως έχει αποφευχθεί το φαινόμενο των διαρροών, ενώ το 1996 δεν συγκεντρώθηκε καν η απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων και χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία για την επανεκλογή στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής του Απόστολου Κακλαμάνη.

Στην προσπάθεια να αποφευχθούν οι όποιες διαρροές αποδίδεται και η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να προτείνει για το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων θα ολοκληρωθεί το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: