Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Άλλες εποχές με άλλα ήθη και διαφορετική κοινωνική κουλτούρα!!...

 -> Έτσι προχωρούσαν οι νέες γενιές, με  αυτά τα ιδανικά, που  απεμπολήσαμε!...

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Φωτογραφίες στο συρτάρι από το αρχείο της Βιβής Σκούρτη





Ήταν μήνας Μάης και με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των Αγγλικών Πατρινέλη και τη συναίνεση των καθηγητών του Γυμνασίου Κρανιδίου στο οποίο φοιτούσαμε, αποφασίστηκε να βαπτίσουμε ένα νεογέννητο μωρό.

Δεν ξέρω αν επρόκειτο για κάποιο Πρόγραμμα από αυτά που σήμερα ονομάζουμε Εκπαιδευτικά, αλλά οι καθηγήτριές μας σκέφτηκαν το σχολείο μας να τελέσει το μυστήριο της βάπτισης, βαπτίζοντας ένα μωρό φτωχής οικογένειας. Μας ανέθεσαν λοιπόν να ψάξουμε στα χωριά μας.

Επιστρέφοντας από το σχολείο και στη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού κουβέντιασα με τη μητέρα μου το θέμα κι εκείνη αμέσως θυμήθηκε ότι πρόσφατα είχε γεννήσει το δεύτερο κοριτσάκι της η συμμαθήτριά της Κική Κοκκοβίλη. Με ένα τηλεφώνημα είχαμε τη συγκατάθεσή της και τη μεγάλη της χαρά, αφού δεν είχε τάξει σε κάποιον την κουμπαριά.

Το ανακοίνωσα στο σχολείο, μαζέψαμε όλα τα τμήματα χρήματα, αγοράστηκαν τα βαπτιστικά, οι λαμπάδες, τα μαρτυρικά, ο χρυσός σταυρός κ.λ.π. μπήκαν όλα τα ονόματα των μαθητών σε κλήρους και σύμφωνα με τον παπά θα έπρεπε να είμαστε το ανώτερο πέντε οι νονές.

Η τελετή έγινε στον Ταξιάρχη με καλεσμένους όλους τους μαθητές. Οι γονείς της μικρούλας ήσαν περιχαρείς, αλλά και όλοι εμείς που εκτός από τη χαρά της τελετής του μυστηρίου γευτήκαμε και τους χειροποίητους κουραμπιέδες με το φρέσκο μυρωδάτο βούτυρο και το καβουρδισμένο  αμύγδαλο από τα χέρια της μητέρας Κικής και της αδελφής της Ευγενίας Κοτταρά, που ήταν και γειτόνισσες αχώριστες, αγαπημένες, υποστηρικτικές ως το τέλος τους.

            Εμείς οι μαθητριούλες του έτους 1967 δώσαμε μύρα κι ευωδιά στην νεοφώτιστη Κατερίνα Κοκκοβίλη και εγώ στέλνω φρέσκες ευχές της φιλιότσας μου, να είναι πάντα καλά, γερή κι ευτυχισμένη.

Παραθέτω μία αναμνηστική φωτογραφία από τη βάπτιση στο προαύλιο της εκκλησίας και μία έξω από το σπίτι της οικογένειας.

 Βιβή Σκούρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: