Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Γράφει η Βιβή Σκούρτη

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά αποτελούν μορφές ενημέρωσης και σπουδαίο μέσο  μεγάλης αξίας για την πληροφόρηση και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

 Στην εποχή μας η έκδοσή τους βρίσκεται σε κρίση καθώς τα ημερήσια γίνονται εβδομαδιαία, τα εβδομαδιαία σε μηνιαία.

Κατά καιρούς, προκειμένου να γίνουν ελκυστικά και να αυξήσουν την αγοραστική τους κίνηση, οι εκδότες χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την προσφορά ως δώρου ποικίλων προϊόντων.

Η ενημέρωση λαμβάνει νέες μορφές και γρήγορες, με τη διαδικτυακή ανάγνωση -τη διαδικτυακή πληροφόρηση θα έλεγα εγώ-  γιατί περί αυτού πρόκειται να επιφέρει αλλαγές, αφού έχουν αναπτυχθεί διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές με σκοπό να προσελκύσουν νέους αναγνώστες.

Το διαδίκτυο διαθέτει τεράστιο όγκο πληροφορίας, αλλά απαιτεί ικανότητα διαχείρισης της χρήσιμης από την άχρηστη πληροφορία, καθώς το πληροφοριακό υλικό δεν είναι πάντα και αξιόπιστο.

Ξεφυλλίζω τις σελίδες παλιών περιοδικών και θυμάμαι όταν ερχόταν ο αθηναϊκός Τύπος με το μεσημβρινό αργοκίνητο πλοίο της γραμμής. 

ΦΩΤΟ -> στη μέση ο Αλέκος Γκογκος με τη συζηγό του και νεαρό βοηθο,
αριστερα και δεξιά, οι κόρες τους Κατίνα και Νίτσα

Η γιαγιά μου Παρασκευούλα, μας έστελνε στο πρακτορείο του Αλέκου Γκόγκου να της αγοράσουμε το Ντομινό, το Ρομάντζο, τη Βεντέτα. Καθόταν στο βορινό παράθυρο∙ αρχικά το ξεφύλλιζε και στη συνέχεια απολάμβανε τα άρθρα του, το «ρουφούσε».

       Το τέλος της έντυπης ενημέρωσης σημαίνει και το τέλος της ενημέρωσης;

Για εμένα η προμήθειά της εφημερίδας και η συστηματική της ανάγνωση, αποτελεί μια καθημερινή σχεδόν συνήθεια και ανάγκη.

 Προτιμώ την έντυπη μορφή, την αίσθηση του χαρτιού ως φυσική εμπειρία ανάγνωσης, αλλά και γιατί παρέχει αξιόπιστες ειδήσεις.

Εμπιστεύομαι την εφημερίδα και για την ποιότητα του περιεχομένου της, αλλά και γιατί προσφέρει ποικιλία θεμάτων όπως: συνεντεύξεις, ειδήσεις, αναλύσεις, σχόλια για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Στην πάροδο του χρόνου διαπιστώνεται η πτωτική πορεία στη διακίνησή της, τόσο με τις υπαρκτές οικονομικές δυσκολίες, όσο και στην προσέλκυση των αναγνωστών, αλλά και με τις αλλαγές όπως προ είπαμε, που έχουν επέλθει στον  τρόπο ζωής και στον ελεύθερο χρόνο.

Έτσι ο τομέας του ημερήσιου τύπου διέρχεται μεταστροφή, για να μην την ονομάσω καταστροφή, με επερχόμενο βαρύ πλήγμα και με αποτέλεσμα διακοπής της έντυπης έκδοσης ιστορικών εφημερίδων.

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης,  με την ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, αλλά όπως και να έχει ο γραπτός λόγος έχει διαχρονική αξία, η μυρωδιά του χαρτιού επίσης.

Με τη φωτογραφία που επισυνάπτω στο κείμενο, που ήταν και η αιτία της γραφής του, θέλω να θυμίσω στους συμπατριώτες μας τη συνεισφορά στην ενημέρωση του καταστήματος , εκείνου του παλιού καιρού, του Αλέκου Γκόγκου.

Στη φωτογραφία (11-11-1951) έξω από το κατάστημά του στο λιμάνι, με την ταμπέλα να γράφει «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: