Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Ομιλία του Γιάννη Μαργέτα στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου στην Ερμιόνη.

Κάθε ομιλία του στις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου κι’ ένας Σταθμός !! … 


Σεβαστοί πατέρες, Φίλες και Φίλοι καλησπέρα σας,

Ερμιόνη του μύθου και του ονείρου, 

Ερμιόνη της αρχαιότητας, του Τρωικού πολέμου, της Σαλαμίνας και των Πλαταιών, 

Ερμιόνη της νεότερης Ιστορίας, της προσφοράς στον Αγώνα για ελευθερία και πολιτειακή συγκρότηση, 

Ερμιόνη της Εθνοσυνέλευσης και των Συνταγμάτων του Αγώνα, 

Ερμιόνη του τουρισμού, του εμπορίου, της ναυτιλίας, της μουσικής, του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Πόλη που γέννησε αρχαίους μουσικούς και ποιητές, σπουδαίους ήρωες της Επανάστασης. Πόσα μπορεί να πει κάποιος για το παρελθόν αυτής της πόλης και πού να πρωτοσταθεί!

Αυτό το ένδοξο παρελθόν, η αδιάκοπη ιστορική συνέχεια και δυναμική συμμετοχή σε όλα τα σημαντικά γεγονότα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και έχουν διαμορφώσει την κουλτούρα και την καλαισθησία των κατοίκων της.

Τον Ιανουάριο του 1827 έγιναν οι προκαταρτικές συνεδριάσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης η οποία θα ολοκληρωθεί στην Τροιζίνα με την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Είναι η εθνοσυνέλευση, όπου θα διακηρυχθεί για πρώτη φορά η εθνική βούληση για ένα πολίτευμα εμπνευσμένο από δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες, βασισμένο στην αρχή της «λαϊκής κυριαρχίας».

«Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος.» «Πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού» διαβάζουμε στο άρθρο 5. Η ρητή αυτή διακήρυξη θα επαναληφθεί κατ΄ ουσίαν σε όλα τα Ελληνικά συντάγματα μετά το 1864.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση και η λειτουργία της Τ.Α συνιστά ουσιαστική εκδήλωση της «λαϊκής κυριαρχίας» στις κρίσιμες εκφάνσεις του δημόσιου και κοινωνικού βίου μας, αφού η Τ.Α αποτελεί βασικό θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος, γιατί είναι ο θεσμός που διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, των υποθέσεων, δηλαδή, που αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις και στα χωριά και στην ποιότητα της ζωής τους.

Έχουμε, λοιπόν, κάθε δικαίωμα  να αισθανόμαστε υπερηφάνεια για όσα σημαντικά ιστορικά γεγονότα συνέβησαν στον τόπο μας, να αντλούμε έμπνευση από αυτά και δύναμη για διαρκή προσφορά.

Από την Ερμιόνη σήμερα δηλώνουμε εμφατικά. Το 2027 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη.

Με τη δική σας εντολή,

Ολόκληρη η χρονιά θα είναι αφιερωμένη σε αυτό το σπουδαίο γεγονός.

Γιατί η εθνοσυνέλευση εξέπεμψε το μεγάλο Εθνικό μήνυμα της Ενότητας και της ομοψυχίας όλων των Ελλήνων για τη συνέχιση του αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας μας και σηματοδότησε τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους. Ένα μήνυμα διαχρονικό.

Τα μηνύματα των πληρεξουσίων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης μας εμπνέουν και θα μας εμπνέουν. Η ιστορία του Έθνους μας και του λαού μας έχει καταδείξει ότι τα μεγάλα

τα σημαντικά τα έχουμε επιτύχει ενωμένοι, ενώ ο διχασμός επέφερε επώδυνα πλήγματα ακόμη και στον εθνικό μας κορμό.

Φίλες και Φίλοι

Ο δήμος μας, έχει σπουδαίο παρελθόν και του αξίζει λαμπρό μέλλον. Είναι ένας δήμος με μεγάλη ποικιλομορφία και ενδιαφέρον. Κάθε πόλη, κωμόπολη και οικισμός έχει τις δικές του ομορφιές, τις δικές του ιδιαιτερότητες, τη δική του φυσιογνωμία, την οποία οφείλουμε να αναδείξουμε, να διατηρήσουμε και να εμπλουτίσουμε.

Αξίζουν πολλά στον τόπο μας και στους ανθρώπους μας.

Σήμερα από εδώ θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι με όλες μας τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε να γίνουν πράξη όλα όσα μας αξίζουν.

Ο Δήμος πρέπει να είναι φορέας δημιουργίας, καινοτομίας και προσφοράς στο Δημότη και τις ανάγκες του.

Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από έργα μεγάλα και οραματικά που θα αλλάξουν το αυτοδιοικητικό αποτύπωμα της περιοχής.

Όλα μπορούν να γίνουν και θα γίνουν με τη δύναμη των ανθρώπων μας, με τη δύναμη τη δική σας.

Προχωράμε όλοι μαζί, σταθερά, τολμηρά, μπροστά. Για να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Το βλέμμα πλέον βρίσκεται στην επόμενη μέρα βρίσκεται στο ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ.

================================================================


Διαβάστε τη συνέχεια >>>>>>

Ο αυτοδιοικητικός, ο Δήμαρχος, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Οφείλει να τους αφουγκράζεται, να προσπαθεί να δίνει λύσεις, να βελτιώνει την καθημερινότητά τους και την ποιότητα της ζωής τους. Ο Δήμαρχος οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με πνεύμα δικαίου. Να στέκεται υπεράνω χρωμάτων και κομμάτων, κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών και φυλετικών διαφορών. Να χτίζει γέφυρες κατανόησης, Αυτή είναι η άποψή μου, η βαθειά δημοκρατική μου πεποίθηση, αυτή είναι η βασική αρχή του συνδυασμού μας. Ο Δήμος χρειάζεται ευρύτερες συναινέσειςγιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, δεν αντιμετωπίζονται με προσωπικές στρατηγικές. Ενώσαμε και ενώνουμε πολίτες με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές διαδρομές.

Από την άλλη πλευρά, η στασιμότητα του Δήμου μας σε κρίσιμους τομείς, η αυταρχικότητα  δημοτικών αρχόντων, οι λανθασμένες ιεραρχήσεις αναγκών,  η προχειρότητα που επιδεικνύεται σε σοβαρά θέματα, το διαπιστωμένο έλλειμμα σε προτάσεις που θα φέρουν χρήματα στο Δήμο, ο διαχωρισμός πολιτών και αιρετών, σε ημέτερους και μ,η έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε αδιέξοδα.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να λειτουργούμε χωρίς πολιτικό πολιτισμό σε κάθε τομέα της πολιτικής ζωής και κυρίως της  τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα σ΄ ένα κόσμο που αλλάζει και «δις εις τον αυτόν ποταμόν, ου δύνασαι εμβαίην» και που το αρχαιοελληνικό «τα πάντα ρει» λαμβάνει διαστημική ταχύτητα,  η ευθύνη η δική μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο ανοικτό στη φωνή και τις ανάγκες του μέλλοντος.

Συνδημότισσες, συνδημότες,

Οι δημοτικές εκλογές του 2023, οι οποίες αγγίζουν τη σφαίρα του ενδιαφέροντός μας, καλούνται να αναδείξουν δημοτικές αρχές, οι οποίες θα οδηγήσουν τους Δήμους στην πενταετία μιας νέας εποχής. Οι Δήμοι καλούνται να αναλάβουν νέους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς ρόλου  που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προκλήσεις του 2030.

Προκλήσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές, κοινωνικές-ανθρωπιστικές, δημογραφικές που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία θα απαρτίζεται από ένα σύστημα αλληλένδετων δράσεων, με στόχο τη μακροχρόνια βελτίωση, εξέλιξη και ανάπτυξη. Οι νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 καλούνται να αναλάβουν πρωτεύοντα και αποφασιστικό ρόλο σε όλους αυτούς τους τομείς.

Ο δημότης και η δημότισσα ενδιαφέρονται για όλα όσα βελτιώνουν τις συνθήκες  καθημερινότητας της ζωής τους, της ζωής των παιδιών τους και των οικογενειών τους εν γένει.

Πιστεύω σε ένα μοντέλο δημοτικής διοίκησης που δεν θα αντιμετωπίζει μοιρολατρικά τις αποφάσεις της εκάστοτε νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, αλλά έχει άποψη και διάθεση και δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης κατά την περίοδο κυρίως της διαβούλευσης νομοσχεδίων που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, πριν γίνουν νόμος του κράτους, πριν επηρεάσουν τις ζωές μας!

Μαζί μπορούμε να πάμε τον τόπο μας, εκεί που δεν έχετε φανταστε.

Εμείς την κοινωνία την ενώνουμε δεν την  διχάζουμε. Όσοι δεν έχουν έργο να επιδείξουν μόνος δρόμος είναι ο διχασμός. Για μας οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας, για αυτούς σύμφωνα με δηλώσεις τους και κυρίως πρακτικές τους είναι πόλεμος και όσοι δεν είναι μαζί τους αναφέρονται από τους ίδιους και αντιμετωπίζονται ως εχθροί.

Πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση της παράταξής μας στην Ερμιόνη για το νερό δίπλα σε ξεχειλισμένους από σκουπίδια κάδους με αποπνικτικές οσμές. Οι Διοικούντες το Δήμο δεν ήξεραν την εκδήλωση; Την ήξεραν Ποιόν προσπάθησαν να υποβαθμίσουν; Την εκδήλωση; Μάλλον. Εμένα προσωπικά; Ίσως. Ποιον υποβάθμισαν όμως; Τους πολίτες της Ερμιόνης, τους πολίτες της Ερμιονίδας, αυτούς υποβάθμισαν. Πρέπει να τους αφήσουμε να συνεχίσουν για άλλα πέντε χρόνια να βυθίζουν την κοινωνία στο διχασμό;  Ασφαλώς όχι.

Στις 8 Οκτωβρίου είναι έτοιμη η απάντηση και το ξέρουν , το νιώθουν. Μες την αλαζονεία τους δεν μπορούσαν να το διανοηθούν. Τώρα όμως είναι ορατό και αναγκάζονται να το δουν και όσο το βλέπουν τόσο πέφτουν οι μάσκες. Πίστευαν ορισμένοι ότι όλο αυτό το τοξικό κλίμα που ζούμε είναι από την αυλή, από τους παρετρεχάμενους.

Για να ‘ρθουν τα εγκαίνια των γραφείων της «Δυνατής Ερμιονίδας» και να αντιληφθεί και ο τελευταίος πολίτης της Ερμιονίδας ότι όλος ο λαϊκισμός και όλη η τοξικότητα εκπέμπεται από τον ίδιο το Δήμαρχο

Εδώ λοιπόν, απόψε, στην ιστορική Ερμιόνη θα τα πούμε όλα για να τελειώνουμε με το παρελθόν μια και έξω, για να τελειώνουμε με μεθόδους που θέλουν να κρατάνε την κοινωνία εγκλωβισμένη, φοβισμένη και αιχμάλωτη. Ο ίδιος ο δήμαρχος, λοιπόν, δίνει τις εντολές, αυτός δίνει τη γραμμή, τώρα αν είναι δικές του ιδέες ή των υποβολέων του πρόβλημα του.

Τι μας είπε; Με χαρακτήρισε νεόκοπο υποψήφιο Δήμαρχο. Καλύτερα νεόκοπος, παρά να έχεις πρωτοβάλει για Δήμαρχος το 1998, να έχεις αποδοκιμαστεί από τους πολίτες παίρνοντας απίστευτα χαμηλό ποσοστό, το 2010 να μην καταφέρνεις να κάνεις ψηφοδέλτιο και να τρέπεσαι σε φυγή αφήνοντας τον κόσμο σου στην τύχη του, το 2014 να αποδοκιμάζεσαι ξανά. Τη θητεία σου 2019-2023 να έχεις αποτύχει οικτρά και να ραντίζεις με τοξικότητα και χυδαιότητα την κοινωνία, πασχίζοντας να εκλεγείς τον Οκτώβριο του 2023. Και ποιόν λες νεόκοπο; Έναν άνθρωπο που τρεις φορές ζήτησε σταυρό στον Καποδιστριακό Δήμο  Κρανιδίου και οι συμπολίτες μας τον αναδείκνυαν στην πρώτη θέση, που δεν επαναπαύτηκε ποτέ στο ρόλο του συμβούλου της αντιπολίτευσης, αλλά εκλεγόταν στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και έχει να επιδείξει  σημαντικότατο έργο αναγνωρισμένο και εκτός Ερμιονίδας. Έναν άνθρωπο που θήτευσε στην Οικονομική Επιτροπή της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε και με δικές του προτάσεις άλλαξε ο τρόπος που μοιράζονταν τα κρατικά χρήματα στους Δήμους πανελλαδικά και ευνοήθηκε ολόκληρη η Πελοπόννησος και βέβαια οι δήμοι οι δικοί μας Κρανιδίου τότε και Ερμιόνης απολαμβάνοντας επιδοτήσεις αυξημένες κατά 35%. Που η εισήγηση του σε πανελλήνιο συνέδριο για την συνταγματική αναθεώρηση σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση άφησε εποχή και λήφθηκε υπόψη στην κατεύθυνση της αναθεώρησης του συντάγματος. Που εδώ στον τότε δήμο Ερμιόνης καινοτόμησε και άνοιξε για πρώτη φορά τις αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών στην κοινωνία, δημιουργώντας τμήματα εκπαίδευσης ενηλίκων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που πολλοί από σας φοίτησαν και ξεκίνησαν την εξοικείωση με την τεχνολογία. Που το 2004 στο κλειστό της Ερμιόνης Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη τη δωρεά της αείμνηστης Μαριάννας Βαρδινογιάννη πραγματοποίησε  εκδήλωση από την Παραολυμπιακή Επιτροπή με πρωταθλητές άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τι άλλο είπε στο λαό της Ερμιόνης για μένα; Αφού δεν είχε τίποτα πολιτικό να καταλογίσει μας είπε το ανεκδιήγητο ότι από την Αγία Ερμιόνη δεν ξέρω να κατέβω στο λιμάνι. Πόσο ξένος είναι και πόσο ξένος παρέμεινε σ αυτόν τον τόπο! Να μάθει λοιπόν ότι εννιάχρονο παιδί ήμουν στα εγκαίνια της Αγίας  Ερμιόνης και είναι χαραγμένα ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Να μάθει ότι στην ηλικία αυτή περνούσα όλα τα καλοκαίρια στην βόρεια Ερμιόνη και θυμούνται  πολλοί από σας τα παιδικά μας παιχνίδια

Να του πω ότι ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης για εμάς ήταν από τα γυμνασιακά μας χρόνια, αφού σε όλη την Ερμιονίδα υπήρχε μόνο το 6τάξιο Γυμνάσιο Κρανιδίου και έτσι οι συμμαθητές μας προέρχονταν από όλη την Ερμιονίδα και δημιουργήθηκαν σχέσεις ζωής. Να  πω επίσης στον ίδιο και τους κολλητούς του και στα ψευδή και συκοφαντικά σχόλιά τους, ότι έχω περάσει αμέτρητες ώρες διαβάζοντας στις εξετάσεις με Ερμιονίτες συμμαθητές μου στα σπίτια τους. Να του θυμίσω επίσης ότι είχα επαγγελματικές σχέσεις επί δεκαετίες με όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της Ερμιόνης και από το 2011 έως το 2014, μετά τη συγχώνευση, το Καταστήματος της Ερμιόνης υπηρεσιακά υπαγόταν σε εμένα. Συκοφαντίες λοιπόν του τύπου ποιος γνωρίζει την Ερμιόνη όχι σε εμένα.

Τι άλλο είπε;  ότι τάχα δεν είμαι του καφενείου και της ταβέρνας. Αφού δεν έχει να παρουσιάσει έργο και αφού δεν έχει να προσάψει τίποτα στην παράταξή μας γελοιοποιείται με σχόλια που τα λέμε του καφενείου αλλά στην πραγματικότητα είναι άκρως συκοφαντικά και ψευδή. Έφτασε στο σημείο να ενοχοποιήσει δείχνοντας ασέβεια την από χρόνια ενασχόλησή μου με τη βυζαντινή μουσική και τη σχέση που έχω  με το αναλόγιο από παιδί.

Κατανοούμε τη θέση του. Να περνάει η τετραετία και να μην έχεις να επιδείξεις τίποτα. Τι κάνεις; Θολώνεις τα νερά. Με άλλα λόγια «παλιά μου τέχνη κόσκινο». Άδικος κόπος όμως γιατί δεν καταφέρνει να θολώσει  το βλέμμα των πολιτών. Γιατί ζει στη βρύση του τα νερό, ζει στην καθημερινότητά του το οδικό δίκτυο, ζει στην εργασία του τους αγροτικούς δρόμους, αλλά κυρίως ζει την καταχρηστική άσκηση της εξουσίας.

Ο λαός δίνει τη δύναμη να ασκήσουν οι αιρετοί δημόσια εξουσία για λογαριασμό του και επ ωφελεία του. Δεν δίνει τη δύναμη για να την χρησιμοποιείς ως ισχυρός πλέον εναντίον του αδύναμου πολίτη, με μηνύσεις, με συκοφαντίες, με στημένα σκηνικά, με παρεμβάσεις σε εργοδότες εναντίον εργαζομένων, με πειθαρχικές διώξεις εναντίον εργαζομένων στο δήμο που αγγίζουν τα όρια της αυθαιρεσίας.

Η άσκηση δημόσιας εξουσίας απαιτεί κυρίως αυτοσυγκράτηση.

Υπάρχει στους διοικούντες το δήμο αυτή την περίοδο; Όχι.

Γι αυτό πρέπει να απομακρυνθούν στις 8 Οκτωβρίου.

Τι θα κάνουμε εμείς αν μας δώσετε την εντολή; Θα παλέψουμε ισχυρά, θα δουλέψουμε σκληρά και όταν χρειαστεί και θα φωνάξουμε. Όχι όμως για να φοβίσουμε την κοινωνία και τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εμείς θα διεκδικούμε σθεναρά από την κεντρική εξουσία τα δίκαια αιτήματα του τόπου

μας και των συμπολιτών μας. Εμείς την πολιτική μας δύναμη δεν θα τη δείχνουμε στους πιο αδύναμους, θα την αντιπαρατάσσουμε με τους πιο ισχυρούς από εμάς. Οφείλουν οι διοικούντες από το νόμο να προβαίνουν σε απολογισμό ενώπιον των πολιτών. Έκαναν έναν απολογισμό και αυτός ήταν στημένος και παρωδία. Αντιθέτως, εμείς ως νέα παράταξη δεν έχουμε καμία υποχρέωση για κάτι τέτοιο και όμως κάνουμε απολογισμό των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει  σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, για το θέμα του χωροταξικού τους δασικούς χάρτες, την κτηνοτροφία, τις αγροτικές επιδοτήσεις, τα ελαιοτριβεία, την αλιεία και οι απολογισμοί θα είναι  διαρκείς. Θα είναι ετήσιοι, εξαμηνιαίοι, τριμηνιαίοι και ημερήσιοι. Γιατί μόνο έτσι θα πάει ο τόπος μας μπροστά.

Τι άλλο μου είπαν;  Ότι έχω διευθυντήριο. Τους ίδιους συμβούλους τους είχε δίπλα του; Τους είχε.

Απέτυχε να τους εμπνεύσει;  Ασφαλώς. Ποιος μιλάει λοιπόν, αυτός που με την ανασφάλεια που τον διακατέχει δεν αντέχει δίπλα του ισχυρές προσωπικότητες. Αντιθέτως, σε ό,τι με αφορά επιδιώκω να έχω δίπλα μου τους καλύτερους και να προσπαθώ να γίνονται όλο και καλύτεροι γιατί αυτούς έχει ανάγκη η κοινωνία και δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι δικές μας ανασφάλειες. Γιατί για να εμπνεύσεις τέτοια γερά μυαλά χρειάζονται πολλά, Χρειάζεται να μην είσαι ανασφαλής, χρειάζεται να έχεις αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να εμπιστεύεσαι τους άλλους. Όσο για το διευθυντήριο, τους ενημερώνω ότι δεν θα περνάει το δικό μου, αλλά θα περνάει το σωστό, χωρίς ψευτοεγωϊσμούς. Όποιου η πρόταση είναι η καλύτερη, αυτή θα περνάει αυτή θα υιοθετείται και θα την τρέχω με όλες μου τις δυνάμεις. Το ξέρουν, το ζουν οι συνεργάτες μου, ότι εκπροσωπώ ένα καινούργιο τρόπο διοίκησης, ότι λειτουργώ ως πρώτος μεταξύ ίσων και πιστεύω ακράδαντα ότι ο πρώτος είναι για να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις όταν χρειάζεται, αναλαμβάνοντας όμως και τις αντίστοιχες ευθύνες για να φύγει ο τόπος μας μπροστά.

Έζησα από κοντά τα τελευταία δυόμιση χρόνια τα τεκταινόμενα στην Κοινότητα Ερμιόνης. Ξεφεύγουν από τα όρια και τη σκέψη του νομοθέτη τα όσα συνέβησαν. Δήμαρχος ευθέως εναντίον Προέδρου, αλλά κυρίως εναντίον της ίδιας της Κοινότητας. Προσπάθειες για de facto ανατροπή της εκφρασμένης λαϊκής βούλησης. Το πέτυχαν; Όχι.

Φίλες και φίλοι,

Αναδεικνύουμε τις αρχαιότητές μας, δημιουργούμε ψηφιακή πλατφόρμα πολιτισμού. Στην πλατφόρμα αυτή θα αναπτυχθεί μια σειρά από εφαρμογές για τον πολιτισμό της Ερμιονίδας, όπως το ψηφιακό Μουσείο Αρχαιολογικών χώρων Ερμιονίδας, με  απεικόνιση αρχαιολογικών χώρων και σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων, εικονική ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία, ψηφιακό μουσείο, κέντρο μελετών για την τοπική ιστορία (π.χ Μητροπολίτες Ερμιονίδας ή πολιτικοί πχ Ρέπουλης κ.α), ψηφιακός διαδραστικός χάρτης, όπου θα αποτυπώνονται οι κύριες ιστορικές αρχαιολογικές διαδρομές για περιήγηση.

Παράγουμε πολιτισμό, στηρίζουμε όσους θέλουν και μπορούν να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, μαθαίνουμε και απολαμβάνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά την οποία αναδεικνύουμε συστηματικά. Σήμανση μέσω ψηφιακής αποτύπωσης φωτογραφικού υλικού, με στόχο την ανάδειξη θεματικών και πολιτιστικών διαδρομών, καθώς και σημείων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η ιστορία του Δήμου στα κινητά κατοίκων κι επισκεπτών. Το φως του πολιτισμού θα εκπέμπεται από κάθε γωνιά της Ερμιονίδας! Προτεραιότητα στην άμεση ψηφιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών της Ερμιονίδας που βρίσκονται είτε στα Μουσεία της Αργοναυπλίας, είτε κλεισμένα σε αποθήκες στο Δήμο μας, με ταυτόχρονη αποτύπωση της αρχικής τους μορφής, ώστε να προβάλλονται με κάθε ευκαιρία. Τα παλαιολιθικά  ευρήματα στο Σπήλαιο Φράγθι, οι αρχαιολογικοί θησαυροί διαφόρων εποχών της Ομηρικής Ερμιόνης, τα ευρήματα  των αλιέων  στο Πόρτο χέλι, θα ψηφιοποιηθούν για να τα γνωρίσουν άμεσα κάτοικοι και επισκέπτες, μέχρι οι θησαυροί μας αυτοί να βρουν τη θέση που τους αξίζει. Αναβάθμιση Βιβλιοθηκών, με νέο προσωπικό και εξοπλισμό, με ταυτόχρονη ενίσχυση του εθελοντισμού, ώστε να μετατραπούν σε κοιτίδες πολιτισμού. Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο τον Ιερό ναό των Ταξιαρχών διαιρεμένο και ατελή. Με ατέλειωτες δικαιολογίες και με τα χρόνια να περνούν. Να  συντηρείς την αγωνία και την προσδοκία και να περνούν τέσσερα χρόνια χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Να επισκέπτεται το χώρο Υπουργός, να δηλώνει την πρόθεση να βοηθήσει και την   επόμενη ημέρα να μην τρέχεις σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρεις την άκρη αλλά να περιμένεις μοιρολατρικά. Να στο λύσει ποιος; Να τρέξει ποιός, Αν εσύ δεν το βάλεις προσωπικό σου στοίχημα και δεν είναι στην καθημερινότητά σου, στη σκέψη σου, δεν θα τελειώσει ποτέ.

Γιορτάζουμε, σήμερα, την παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Φέτος, το θέμα είναι « Πράσινος τουρισμός και πράσινες επενδύσεις» Πρόκειται για ένα θέμα με ρητή αναφορά στον άνθρωπο, τον πλανήτη και την ευημερία. Ως κοινωνία καλούμαστε να απαντήσουμε σε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις. Εποχικότητα, γεωγραφική διαφοροποίηση, παγκόσμιος ανταγωνισμός, βιωσιμότητα, τεχνολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός καθώς και κρίσεις και απρόβλεπτα γεγονότα.

Φίλες και φίλοι,

Η Πολιτική μας στο Δήμο θα εστιάζεται σε δύο πυλώνες

ΠΥΛΩΝΑΣ Α` Ανθρώπινος Δήμος

·         Οικονομική  ανάπτυξη

·         Προώθηση & ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και αγορών

·         Αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων & της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

·         Δράσεις στήριξης της τοπικής αγοράς

·         Δράσεις και προγράμματα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων

·         Σύνδεση με Ερευνητικά & Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

·         Απασχόληση/Επαγγελματική Κατάρτιση

·         Δράσεις και προγράμματα εύρεσης εργασίας στον κοινωνικό και στον ιδιωτικό τομέα, (ηλεκτρονικές πλατφόρμες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κ.α)

·         Δωρεάν εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης

·         Προγράμματα εκπαίδευσης ψηφιακής δεξιότητας (άνεργοι, δημοτικοί υπάλληλοι, τρίτη ηλικία κλπ)

·         Αστικός Σχεδιασμός/Δομημένο Περιβάλλον

·         Ανάπλαση δομημένου περιβάλλοντος, (διατήρηση ιστορικών κτιρίων, ανακαινίσεις δημοτικών κτιρίων, δημοτικές αγορές, πεζόδρομοι κλπ)

·         Έργα χώρων αναψυχής, άθλησης & πολιτισμού /Παιδικές Χαρές/Αθλητικά Κέντρα/Δημοτικές βιβλιοθήκες/Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης/Μουσεία

·         Έργα βιοκλιματικής ανάπλασης

·         Σημάνσεις Κοινωνική Αλληλεγγύη & Συνοχή

·         Έργα Κοινωνικών Υποδομών και Δικτύων, (παιδικοί & βρεφονηπιακοί σταθμοί, κέντρα σίτισης & φιλοξενίας απόρων, κέντρα ανοιχτής προστασίας κλπ)

·         Εφαρμογές προγραμμάτων και δράσεις Κοινωνικής Μέριμνας.

·         Συστήματα πρόνοιας /παρακολούθησης για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων πολιτών

·         Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς/δημοτικό καταφύγια αδέσποτων ζώων/δημοτικά κτηνιατρεία

·         Έργα & δράσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση και διατήρηση της εικόνας ενός καθαρού Δήμου. Αφορά το σύνολο των δράσεων, έργων και προγραμμάτων που σχετίζονται με την καθαριότητα των Πόλεων

·         Παιδεία

·         Προγράμματα Παιδείας

·         Έργα Αναβάθμισης Σχολείων

·         Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά του σχολικού εκφοβισμού, κτλ

·         Δια Βίου Μάθηση Ενηλίκων

·         .Πολιτική Προστασία & Ασφάλεια

·         Συστήματα Έγκαιρης προειδοποίησης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης/φυσικές καταστροφές

·         Πρόληψη, παρακολούθηση, και προστασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης/ φυσικές καταστροφές

·         Συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης για τις καιρικές συνθήκες γιατί ο Δήμος μας είναι και αγροτικός και αλιευτικός

·         Εθελοντισμός

·         Μέριμνα για την ασφάλεια & προστασία της περιουσίας και της ζωής των πολιτών

·         Πολιτιστική/Τουριστική/Αθλητική Ανάπτυξη

·         Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων  (εκθέσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο, κλπ)

·         Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων

·         Σχεδιασμός & υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού/αθλητικές διοργανώσεις

·         City Branding – Προγράμματα και δράσεις για τη καθιέρωση Πόλης/ σε τουριστική/πολιτιστική κλπ

·         Χρήση Ψηφιακής Τεχνολογίας για την ανάδειξη και προβολή σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος (applications, ψηφιακοί χάρτες κ.α)

·         8Α.6 3D Virtual Tours μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων κ.α

·         Διασφάλιση Υγείας

·         Προάσπιση και πρόληψη της υγείας των δημοτών/

·         Καμπάνιες/Ενημερώσεις/Αιμοδοσία/Κινητές μονάδες πρόληψης.

·         Δημιουργία, εξοπλισμός, λειτουργία, αναβάθμιση του Ιατρείου

·         Προγράμματα συμβουλευτικής και υποστήριξης ,(ψυχική υγεία, οικογενειακός προγραμματισμός, ηλικιωμένοι, φροντιστές ασθενών, διατροφή κλπ)

·         Υποδομές

·         Έργα οδοποιίας

·         Έργα για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής του πρωτογενή τομέα

·         (αρδευτικά, φράγματα κ

·         Εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων

·         ΠΥΛΩΝΑΣ Β` “Βιώσιμος Δήμος».

·         Βιώσιμη Κινητικότητα/Μεταφορές

·         Έξυπνα συστήματα βιώσιμης κινητικότητας (στάσεις ΚΤΕΛ, , έξυπνες διαβάσεις ΑΜΕΑ, προσβασιμότητα)

·         Ενέργεια

·         Ηλεκτροφωτισμός  / δρόμοι κλπ

·         Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και αποδοτικότητας κτιρίων, (σχολεία, δημοτικά κτίρια, αθλητικές υποδομές, κλπ)

·         Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

·         Αντλιοστάσια

·         Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

·         Το σύνολο των έργων για τη μετάβαση ενός Δήμου από την παραδοσιακή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, (εξυπηρέτηση δημοτών, επισκεπτών & επιχειρήσεων, ηλεκτρονικές πληρωμές, διακίνηση εγγράφων & ηλεκτρονικής υπογραφής, ηλεκτρονική τιμολόγηση

·         Ψηφιακές Υποδομές/Τεχνολογία/Καινοτομία

·         Αστικές ψηφιακές πλατφόρμες «έξυπνης πόλης», (καινοτόμες mobile εφαρμογές, οδηγοί τοπικής αγοράς, ψηφιακοί χάρτες, έξυπνες λύσεις κλπ)

·         Έξυπνες πινακίδες ενημέρωσης, δημοτικά περίπτερα πληροφοριών, έξυπνα παγκάκια κλπ.

·         Ανάπτυξη ψηφιακού διδύμου

·         Χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (AI & ML)

·         Στερεά & Υγρά απόβλητα

·         Τεχνολογίες αποκομιδής αποβλήτων, διακίνηση και μεταφορά

·         Ανακύκλωση & επαναχρησιμοποίηση, έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης

·         Έξυπνα συστήματα διαχείρισης κάδων απορριμμάτων & στόλων μεταφοράς

·         Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επιβράβευση των δημοτών και των επιχειρήσεων.

·         Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων /Πόροι

·         Έξυπνα συστήματα μέτρησης ποιότητας πόσιμου νερού

·         Έξυπνα συστήματα παρακολούθησης διαρροών νερού στο δίκτυο ύδρευσης

·         Αφαλάτωση

·         Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή

·         Πράσινο – Δράσεις που αφορούν το σύνολο των έργων, δράσεων, παρεμβάσεων & και καινοτομιών με σκοπό την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος , (πράσινοι κόμβοι, πάρκα τσέπης, δράσεις φύτευσης, προστασία και αναβάθμιση αστικού πρασίνο

·         Έργα και καινοτομίες για βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον κτήρια

·         Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δημοτών και επιχειρήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος

Όπως γνωρίζετε, έχει εκδοθεί το πρόγραμμα της παράταξής μας το οποίο εκτός από την ηλεκτρονική δημοσιοποίησή του είναι στη διάθεσή σας και σε έντυπη μορφή. Το τοπικό πρόγραμμα που αφορά την Ερμιόνη θα παρουσιαστεί στην κεντρική μας ομιλία την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στην τελευταία προεκλογική μας ομιλία, που θα γίνει εδώ, στο λιμάνι της Ερμιόνης, για να οριστικοποιηθεί το μήνυμα της νίκης που έρχεται!

Πάμε λοιπόν όλοι μαζί,

Όλη η κοινωνία μαζί,

Όλοι οι πολίτες μαζί,

Όλοι οι επαγγελματίες μαζί,

Όλοι οι κάτοικοι μαζί,

Πάμε όλοι μαζί,

Να βελτιώσουμε αυτά που καθημερινά μας πονάνε,

Να ξεκινάμε τη μέρα με χαμόγελο,

Να έχουμε ευτυχισμένους πολίτες,

Ευτυχισμένους κατοίκους,

Πάμε όλοι μαζί να αφήσουμε πίσω μας ότι παρακμιακό μας πλήγωσε και μας πληγώνει.

Να εμπνεύσουμε και πάλι τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά.

Να είναι ο πολίτης στο επίκεντρο του Δήμου.

Ενός Δήμου με κοινωνικό πρόσωπο.

 Πάμε όλοι μαζί για το βήμα στο μέλλον.

Πάμε όλοι μαζί για το βήμα στο αύριο.

Για την Ερμιόνη και την Ερμιονίδα της καρδιάς μας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: