Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Ερμιονίδας η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Ματωμένος γάμος» του Φεδερίκου Γκαρθία Λόρκα.

Από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας 
και τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης.

Συνδιοργανωτής η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας, 
Πολιτισμού και Αθλητισμού Κρανιδίου «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»

Από το προσωπικό μας αρχείο - Ιούνιος 2010
Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ



Φεδερίκος Γκαρθία - Λόρκας
Σάββατο της 26ης Ιουνίου 2010 η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Ματωμένος γάμος» πιστεύουμε πως θα αποτελέσει σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα   της Ερμιονίδας.
Aκόμα ελπίζουμε, ότι είναι ένας καλός προάγγελος της συνένωσης των Δήμων της.

Αυτές οι σκέψεις στροβιλίζανε στο μυαλό μας παρακολουθώντας χθες το βράδυ την παράσταση και ακόμα, εάν η αείμνηστη Έλλη Λαμπέτη παρακολουθούσε από ψηλά… την Γιούλα Καραμπέλα να ερμηνεύει το ρόλο της μάνας, θα ζήλευε κρυφά και θα την χειροκροτούσε! 

Όπως επίσης ο Κάρολος Κουν την σκηνοθεσία του Δημήτρη Σίδερη 
και ο Μάνος Χατζηδάκης την μουσική διδασκαλία και ενορχήστρωση του μαέστρου Τάκη Μανιάτη.



Δεν θα πούμε περισσότερα διότι δεν είμαστε ειδικοί. Απλώς τα συναισθήματα  μάς παρότρυναν να εκφράσουμε αυτά τα λόγια - καρδιάς, που κανείς δεν μπορεί να τα παρεξηγήσει.


Πάντως -και κλείνουμε το εισαγωγικό μας σημείωμα με τούτο. Την παράσταση και τους συντελεστές της δεν τους χωράνε τα ιστορικά και γεωγραφικά όρια της Ερμιονίδας!!!


Την εκδήλωση προλόγισε η ψυχή θα λέγαμε της θεατρική ομάδας Δημήτρης Σίδερης ο οποίος μας είπε μεταξύ άλλων:[…] Θέλω να σας πω μια μικρή αναδρομή γι’ αυτό το έργο το οποίο ήταν απωθημένο με ένα όνειρο ζωής που κράτησε 28 χρόνια. 



Πρωτοξεκίνησε σαν προσπάθεια από τον Μορφωτικό Σύλλογο με την θεατρική ομάδα, έμεινε στη μέση και ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά πιστεύω σε μια τέτοια μορφή ολοκληρωμένη, που πραγματικά το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους μας. Χωρίς τη συνεργασία των δύο συλλόγων και ειδικότερα με τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης το έργο αυτό δεν θα είχε τη μορφή αυτή που θα δείτε σήμερα. Θέλω να πω ακόμα πως σήμερα λειτουργούμε και λίγο πειραματικά. Δύο Σύλλογοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα συνεχίσουμε την διαδικασία και σε άλλες παραγωγές γιατί το αποτέλεσμα μας έχει δικαιώσει. Θα ήταν όμως παράλειψη και θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τη συμβολή του Τάκη του Μανιάτη για την υπέροχη δουλειά που έκανε…



Το έργο αυτό στην Ελλάδα έχει παρουσιαστεί το 1948 και είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκοσμίου θεατρικού θεματολογίου και στην Ελλάδα έχει γνωρίσει πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα έργο που μιλάει στην ψυχή του Έλληνα, μιλάει σε όλους τους λαούς γύρω από τη Μεσόγειο. Γιατί πραγματεύεται το θέμα του έρωτα, του θανάτου, των δυνάμεων που είναι πάνω από εμάς και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε, γι’ αυτό και είναι διαχρονικό. Και πρέπει να πω, πως το έργο αυτό ανεβαίνει στην αρχική του μορφή δεν είναι μετάφραση, είναι απόδοση…



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης κ. Χρήστος Δάγκλης ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με την εξής φράση: «Κυρίες και κύριοι καλωσορίσατε στην Ερμιονίδα του πολιτισμού». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσέγγισης των δύο συλλόγων, στην αγωνία που είχαν για το αποτέλεσμα του δύσκολου αυτού εγχειρήματος, κάλεσε όλο τον κόσμο της Ερμιονίδας να αγκαλιάσει ο καθένας με το δικό του τρόπο την προσπάθεια των δύο συλλόγων και ευχαρίστησε όσους μέχρι τώρα τους έχουν συμπαρασταθεί.

Κατόπιν μικρό χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής οποίος και αυτός αναφέρθηκε στο βάρος που σήκωσαν όλοι οι συντελεστές της παράστασης και αυτός ο ίδιος, όχι μόνο σαν δήμαρχος και σαν πρόεδρος της επιχείρησης στο πως θα βοηθήσουνε αυτή την προσπάθεια που αν θέλετε στηρίζει τον πολιτισμό και κάνει μεγάλα βήματα και γρήγορα στο κομμάτι αυτό του θεάτρου. 
Ευχαρίστησε και αυτός όλους αυτούς που φαίνονται και δεν φαίνονται – όπως είπε- για το ανέβασμα αυτής της παράστασης. Ακόμα μας είπε ο δήμαρχος, πως σήμερα του  δίνεται η ευκαιρία να μας  πει πως υλοποιείται μια υπόσχεση που είχε δώσει να έχει ο Θεατρικός όμιλος δικό του στέκι και όχι μόνο ο όμιλος, αλλά όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την Τέχνη και είναι αυτό το Σχολείο Συγγρού.


Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση : ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ
Μουσική : ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
Μουσική Διδασκαλία - Ενορχήστρωση : ΤΑΚΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Υποκριτική Διδασκαλία : ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΝΑΣ
Σκηνοθεσία : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη : ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΓΕΝΕΡΑΛΛΗ
Φωτισμοί : ΙΩΝ ΞΥΠΟΛΙΑΣ

ΔΙΑΝΟΜΗ

Μάνα: ΓΙΟΥΛΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ
Νύφη: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΥΜΗ

Πεθερά: ΑΡΓΥΡΩ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΥ - ΜΕΞΗ
Γυναίκα του Λεονάρδο: ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΩΤΗ
Δούλα: ΕΛΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ
Γειτόνισσες: ΕΛΕΝΗ ΝΤΑΚΟΥ, ΝΑΝΤΙΑ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΥ
Κορίτσια: ΤΖΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΑ
Λεονάρδο: ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΑΒΕΛΟΣ
Γαμπρός: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πατέρας της νύφης: ΕΥΘΥΜΗΣ ΤΟΥΤΟΥΤΖΗΣ
Φεγγάρι: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Θάνατος ( σα ζητιάνα ): ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΓΕΝΕΡΑΛΗ
Ξυλοκόποι: ΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΛΗΣ (ΚΟΥΤΣΟΥΠΗΣ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΗΣ
Παλληκάρια: ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: