Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Ήθη και έθιμα της Ερμιονίδας...


 (από το προσωπικό μας αρχείο - 2010)

Μάϊος στο Κρανίδι-Λαογραφία 

Την Πρωτομαγιά βγαίναμε έξω, μαζεύανε τον " Μάη", μ' αυγά κόκκινα και κουλούρια, που τα ΄χανε από τη Λαμπρή. Μαζεύανε λουλούδια, τα βάζανε απέξω απ' την πόρτα και του Αη Γιαννιού της Ψώρας (24 Ιουνίου) τα καίγανε. Και σταυρό κάνανε, και στεφάνια, και σκέτο τον" Μάη" κάνανε, μια ανθοδέσμη δηλαδή. Μέσα στον " Μάη" βάζανε σκόρδο, ένα κομμάτι ελιά, σπαρτό στάρι, κριθάρι και λουλούδια, παπαρούνες, διάφορα...
Εκεί στην εξοχή τρώγανε, διασκεδάζανε, χορεύανε, μαζεύανε λουλούδια και τα βάζανε στο κεφάλι, κάνανε ανθοδέσμες, τραγουδούσανε " Μάη, χρυσομάη, Μάη με δροσιές, Μάη χρυσομάη, μ' άσπρες φορεσιές.



Πασαλείβανε τα πρόβατα με μούργα στο πρόσωπο, για να μην τα χτυπάει ο γούδερος. Επειδή ο ήλιος είναι ζεστός, τα κάνει όλο βούλες και έχουν φαγούρα.

Η Αγία Μαύρα είν' η Παναγία. Και λένε να μη ζυμώνεις την ημέρα της γιορτής, στις Τρεις του μηνός, γιατί τα ψωμιά γίνονται μαύρα. Και ποια μέρα θα τύχει της Αγίας Μαύρας; Τετάρτη; 'Όλο τον χρόνο, την Τετάρτη δεν αρχίζουνε δουλειές! Δεν κόβουνε, ας πούμε ένα φόρεμα, δεν αρχίζουν ένα κέντημα, δεν παντρεύονται!

Του Αγίου Κωνσταντίνου, ήτανε μεγάλη γιορτή. Έχει εκκλησία δώθε Άγιο Κωνσταντίνο και την ημέρα της γιορτής πηγαίνανε όλος ο κόσμος στη λειτουργία. Κι αυτή την ημέρα βγάζανε παλιά τα χειμωνιάτικα και φορούσανε τα καλοκαιρινά, τα κοντομάνικα.

Της Μεσοπεντηκοστής πηγαίνανε στην εκκλησία, γονατίζανε τρεις φορές, τους περνούσε ο παππάς ευχή κι έλεγε για τις ψυχές.

Της Αναλήψεως, οι τσοπαναραίοι μοιράζανε γάλα στους γειτόνους και το βούτυρο που φτιάνανε κείνη την ημέρα, το φυλάγανε και το 'χανε σαν φάρμακο. Έβαζαν παντού αν έσπαγε πόδι, χέρι, για όλα γιατί ήτανε της Αναλήψεως. Και τη νύχτα καθόντουσαν ως το πρωί και περιμένανε να δουν τον Χριστό, που θ' ανέβαινε στους ουρανούς. Μια φορά, μια γριά, είδε λέει, μια λάμψη στον ουρανό κι ένα σταυρό. Άνοιγε, βλέπεις ο ουρανός εκείνος το βράδυ. Το Σάββατο πριν απ' την Πεντηκοστή ψέλνανε, διαβάζανε πολλά ονόματα πεθαμένων, πηγαίνανε στο νεκροταφείο, ψέλνανε τρισάγιο, γιατί θα μπαίνανε οι ψυχές στον Άδη.


Παραμονή της γιορτής  του Προφήτου Ηλία (19 Ιουλίου)
προσκυνήτριες ανεβαίνοντας το βουνό που  στην κορφή
είναι κτισμένο του ιστορικό εκκλησάκι..
.

Του Αγίου Πνεύματος πηγαίνανε ο κόσμος στον εσπερινό στην Αγία Τριάδα και μαζευόντουσαν πολλοί εκεί και πουλούσαν βερίκοκα, αγγούρια, παγωτά, ο Μανολάκης, ο μπάρμπα Γιώργης ο Καπέβης...

" Λαογραφικά από το Κρανίδι". Εκδόσεις Δήμου Κρανιδίου.

Για τη μεταφορά στο blog
Γιάννης Λακούτσης

Οι φωτογραφίες είναι του Σταμάτη Δαμαλίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: