Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Αναδημοσίευση από το αρχείο μας -Τα εγκαίνια της εκκλησίας των Ινδών «Σιχ» στην Ερμιονίδα....


Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα «Αργολίδα»
 ημέρα Τετάρτη 6 Μαΐου 2004 

«Εμείς Χριστό αυτοί Νάνακ»

Θρησκευτικό κέντρο η Ερμιονίδα των Ινδών «Σιχ» 
 που ζουν στην Ελλάδα.

Σε κέντρο τόπου λατρείας της θρησκευτικής τους πίστης έχει γίνει η Ερμιονίδα για τους Ινδούς «Σιχ» που ζουν στην Ελλάδα, αφού εδώ επέλεξαν να κτίσουν τον πρώτο Ι. Ναό τους για να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.


Έτσι πέρυσι σε περιοχή λίγα χιλιόμετρα Βορειανατολικά της  πόλης του Κρανιδίου σε αγρόκτημα που έχει αγοράσει η θρησκευτική τους κοινότητα, έθεσαν τα θεμέλια για την κατασκευή της πρώτης τους  εκκλησίας σε ελλαδικό χώρο όπως μας πληροφορούν οι ίδιοι. Φέτος το κτίριο που άρχισε να κατασκευάζεται και είναι αρκετά μεγάλο, βρίσκεται στο στάδιο της μπετοκατασκευής, με στεγασμένο το ισόγειο και τον πρώτο όροφο. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε νε τον εγκαινιάσουν  την πρωτομαγιά και να εορτάσουν πανηγυρικά   θα λέγαμε την εορτή τους που θα αναφέρουμε παρακάτω, καθώς τα προηγούμενα χρόνια φτιάχνανε την εκκλησία τους με πρόχειρες σκηνές σε κτήματα που τους παραχωρούσαν  για τις εορτές τους, οι εργοδότες τους στην περιοχή.




«Σιχ  θρησκευτική αίρεση» 
Λίγα λόγια γι’ αυτό το θρήσκευμα – από τη βιβλιοθήκη μας. - «Σιχ»-θρησκευτική αίρεση και πολεμική αδελφότητα της κεντροδυτικής Ινδίας, που ιδρύθηκε , με σκοπό  να συμφιλιώσει τον ισλαμισμό και τον ινδουισμό, από τον Νάνακ (1496-1538) Οι εννέα διάδοχοί του Νάνακ πήραν το όνομα γκουρού (διδάσκαλοι) και συνέταξαν το Άντι- Γκράντ  τη βίβλο.

Η εορταστική εκδήλωση
Από ενωρίς το πρωί της πρωτομαγιάς πολλοί Ινδοί Σιχ κατέφθαναν με πούλμαν, ΙΧ αυτοκίνητα και άλλα μέσα στον τόπο λατρείας τους απ’ όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το Λονδίνο Ιεροκήρυκες και οι αφίξεις συνεχιζόντουσαν. Την ημέρα αυτή γιόρταζαν τα εγκαίνια της πρώτης τους εκκλησίας στην Ελλάδα και τη γέννηση του 5ου κατά σειρά γκουρού, του Άτζεντεβ. 
Την ώρα της επισκέψεώς μας είχαν αρχίσει οι τελετουργίες τους, ωστόσο η εικόνα ήταν όμοια όπως και στις δικές  μας θρησκευτικές εορτές και πανηγύρια. – Ξεχώριζες τους πολύ πιστούς που με ευλάβεια παρακολουθούσαν την ιεροτελεστία τους μέσα και έξω από την εκκλησία και άλλους που περιφερόντουσαν άσκοπα. 
Δεν λείπανε όπως και σε εμάς,  οι μικροέμποροι με τους πάγκους τους και την πραμάτεια τους. 
Παρ’ όλα αυτά ο χώρος ήταν σημαιοστολισμένος και με αυτά τα πολύχρωμα σαρίκια τους δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα πολύ  ιδιαίτερα εορταστική. 


Μέσα στην εκκλησία τους δεν μπορούσες να εισέλθεις χωρίς να βγάλεις τα παπούτσια σου και αντίθετα με εμάς, να έχεις καλυμμένο το κεφάλι σου. 

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ , αναγκαστήκαμε να συμμορφωθούμε με τους θρησκευτικούς τους κανόνες. 
Και εκεί στην Τράπεζα του δικού  τους μυστηρίου, υπήρχε ένα ειδικό κιβώτιο που φυλάσσεται το Άντι Γκραντ (Βίβλος) και τα χρήματα έπεφταν αθρόα από τους προσκυνητές, όπως μας εξήγησαν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. 
Έξω από την εκκλησία μια μεγάλη τραπεζαρία με δικά τους εδέσματα περίμενε τους πιστούς μετά το τέλος των τελετουργιών. Αυστηρά την ημέρα αυτή απαγορεύεται το κρέας και το ποτό, πλην χυμών.


Κουβεντιάζοντας με τους ιεροκήρυκές τους  μας είπαν - 
«το ταξίδι μας αυτό από το Λονδίνο σκοπό έχει εκτός των εορταστικών εκδηλώσεων να μεταφέρουμε και το μήνυμα στους αδερφούς μας για αγάπη και ειρήνη σε όλους τους λαούς της Γης, να σεβόμαστε την πίστη και τις θρησκείες των συνανθρώπων μας και ότι ο θεός για όλους μας, είναι ένας και μοναδικός»....
Φώτο - ρεπορτάζ 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ  ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Δεν υπάρχουν σχόλια: