Τριψήφιος ήταν και το Σάββατο 22/8 ο αριθμός των κρουσμάτων, που διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

– 264 νέα κρούσματα.

– τα 29 είναι «εισαγόμενα».

– Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.381 ενώ 31 άτομα είναι διασωληνωμένα.

– Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 240 θύματα συνολικά στη χώρα.

Στο «κόκκινο» είναι η Αθήνα με 91 κρούσματα αλλά και η Θεσσαλονίκη με 51.

Για την αναχαίτιση της πανδημίας, λαμβάνονται νέα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις, όπως ανώτατο όριο 50 ατόμων σε οποιαδήποτε δημόσια ή κοινωνική εκδήλωση και απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Στα γηροκομεία το επισκεπτήριο απαγορεύεται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο μόνος τρόπος για να έρθουν σε επαφή με τους αγαπημένους τους, είναι πίσω από μια τζαμαρία ή με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Όσοι εργαζόμενοι επιστρέφουν από άδεια είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού πριν αναλάβουν εργασία.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ηλικιωμένους που ζουν στις δομές, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Τουλάχιστον 20.000 ηλικιωμένοι ζουν στις 294 αδειοδοτημένες μονάδες φροντίδας στη χώρα, όπου εργάζονται περίπου 15.000 άνθρωποι και πάνω από 5.000 είναι οι τρόφιμοι στις 100 και πλέον Μη αδειοδοτημένες δομές, που απασχολούν περίπου 3.000 εργαζόμενους.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Τρόφιμοι 20.000

Αδειοδοτημένες δομές 294

Εργαζόμενοι 15.000

ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Τρόφιμοι 5.000

Μη αδειοδοτημένες δομές (πάνω από) 100

Εργαζόμενοι (έως) 3.000

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 8.760 τεστ σε 241 προνοιακές δομές και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα.

Θα ενισχυθεί η στελέχωση στις προνοιακές δομές της χώρας τόνισε κατά την επίσκεψή της στο Παράρτημα ΑμεΑ Ρεθύμνου η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, λέγοντας ότι: «Αυτό που καταφέραμε είναι για 6 μήνες αύξηση κατά 1/3 του προσωπικού και να μείνει για άλλους 6 μήνες το προσωπικό αυτό».

Νέα μέτρα για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Πλαφόν 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις και ρολά τα μεσάνυχτα για τα καταστήματα. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα για το επόμενο 10ημερο σε Πιερία, Πέλλα και Καρδίτσα.

Με ανησυχία βλέπουν τα νέα μέτρα οι επιχειρηματίες της περιοχής, που αναφέρουν πως: «Θα έχουμε μεγάλη πτώση, στο 50%. Τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν. Θα απολυθεί το 1/3 του κόσμου».

Σε αυξημένη υγειονομική επιτήρηση και η Καρδίτσα.

Σε όλες τις περιοχές που ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την τήρησή τους.

Σε μπαρ της Χαλκίδας επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες, λόγω συνωστισμού.

Μετά τον έλεγχο της Τουριστικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ήταν όρθιοι τουλάχιστον 30 πελάτες.

Η καλοκαιρινή διάθεση στην Μύκονο, καλά κρατεί και το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας εκτός από τους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους, την πρώτη βραδιά αντιμετωπίστηκε με σεβασμό από τους περισσότερους, με χαλαρότητα από κάποιους άλλους.

Με το που κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα, οι τουρίστες συγκεντρώνονται με ποτά στα χέρια, στο παλιό λιμάνι. Έως ότου κάνουν την εμφάνισή τους τα περιπολικά της αστυνομίας.

Με μόλις εννέα άτομα έγινε βάφτιση στο νησί. Γονείς, κουμπάροι και στενοί συγγενείς, προσήλθαν με μάσκες στην εκκλησία.

Στα σοκάκια του νησιού, οι αρχές έκαναν συστάσεις και έδιναν πρόστιμα στους παραβάτες. Οι περισσότεροι τουρίστες έδειξαν να συμφωνούν με την επιβολή του μέτρου.

Οι νεότερες ηλικίες δυσανασχετούν με την χρήση μάσκας, ειδικά στις παραλίες. Όσοι έρχονται στην παραλία φορούν την μάσκα ξεχνούν να τις ξαναβάλουν. Τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων στο νησί θα εντατικοποιηθούν.

 

O B. Kικίλιας

Στο θέμα του εμβολίου αναφέρθηκε με συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε η είδηση γέννησε ελπίδα αλλά και «Έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από κάποιους κυνικούς, τρολς του διαδικτύου και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ας μείνουν αυτοί πίσω από ένα πληκτρολόγιο στην παραγωγή και κατανάλωση των fake news. Εμείς συνεχίζουμε με σοβαρότητα, σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στην Επιστήμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο ΠΟΥ

Την πεποίθηση ότι η πανδημία θα τελειώσει το αργότερο σε 2 χρόνια από σήμερα εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους: «Ελπίζουμε ότι θα τελειώσουμε με την πανδημία σε λιγότερο από 2 χρόνια, ιδιαίτερα αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας με εθνική ενότητα, παγκόσμια σταθερότητα. Αυτό είναι το κλειδί. Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία στο μάξιμουμ και ελπίζοντας ότι θα έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία όπως το εμβόλιο, νομίζω πως θα τελειώσουμε σε πιο σύντομο χρόνο από ότι η γρίπη του 1918».

Τα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο φθάνουν τα 23 εκατομμύρια ενώ τα θύματα αγγίζουν τις 800.000.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Σόνια Φίλη, Μαρία Σταθοπούλου, Νόρα Μολυβιάτη, Μίνα Μαυρογιάννη, Κατερίνα Πολύζου

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: