Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Επετειακές εκδηλώσεις στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης εν όψει της εθνικής μας εορτής...

 - ο  εορτασμός  των 80 χρόνων της 28ης Οκτωβρίου 1940 

1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Η Κοινότητα Ερμιόνης με αίσθημα ιστορικής ευθύνης και πατριωτικού ενθουσιασμού, παρούσα όπως  ο θεσμικός της ρόλος επιτάσσει και προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει την ιστορική μνήμη στις επόμενες γενεές, όπως μας παραδόθηκε από τους προγόνους μας  τέλεσε τις επετειακές εκδηλώσεις των 80 χρόνων για την επέτειο του έπους της 28ης Οκτωβρίου 1940  και της εθνικής Αντίστασης 1941-1944 .

Τα πάντα τελέσθηκαν σύμφωνα με τις  οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών – Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου  – Αρχιερατικές οδηγίες και Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο πλαίσιο των  έκτακτων   μέτρων  που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας

Ευχαριστούμε τους Σεβαστούς Πατέρες και τους ιεροψάλτες για την τελετή της Δοξολογίας , την Δέηση στο Μνημείο Ηρώων  και την φωταγώγηση των ενοριών και της  εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ερμιονίδας  και τον Πρόεδρο του Ν.Π. Πολιτισμού και Παιδείας για την φωταγώγηση  των  κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου Ερμιόνης και της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης “Απόστολος Γκάτσος” καθώς και την κάλυψη  των δαπανών  της  ηχητικής κάλυψης  και των στεφάνων . όπως σε τέτοιες μέρες επιβάλλεται.

Επίσης  ευχαριστούμε το Μουσείο Παραδοσιακών Παιγνιδιών για τον σημαιοστολισμό και την φωταγώγηση του κτιρίου του.

Ευχαριστούμε το Λιμεναρχείο Ερμιόνης για την τήρηση της τάξης. Ευχαριστούμε  τους εκπαιδευτικούς και    μαθητές όσων σχολικών μονάδων τίμησαν τις εκδηλώσεις , με ιδιαίτερη επισήμανση στην αντιπροσωπεία των μαθητών του Γυμνασίου Ερμιόνης οι οποίοι παρά την απουσία εκπαιδευτικών και της Σημαίας του Σχολείου τους δανείστηκαν το Εθνικό μας Σύμβολο από παρακείμενη κατοικία και συμμετείχαν αξιοπρεπώς στην Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων

Επισημαίνουμε την υποχρέωση όλων μας που εκπροσωπούμε θεσμούς Νομικά Πρόσωπα, Σχολικές Μονάδες, Ιστορικά Μουσεία -Συλλόγους σε προσεχείς προσκλήσεις τέτοιων μεγάλων επετειακών και ιστορικών εκδηλώσεων να ευαισθητοποιούμεθα με ιδιαίτερη προσοχή ως προς τις φωταγωγήσεις,  σημαιοστολισμούς και καθαριότητα των κτιρίων που εκπροσωπούμε   και να ακολουθούμε το πρωτόκολλο των εκδηλώσεων που αρχίζει  από την ώρα έναρξης της Δοξολογίας και τελειώνει με υπόκρουση του  Εθνικού  Ύμνου …

Ακολουθεί η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από 

τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ιωσήφ Γανώση

Ελέγαμεν,    ακόμα έναν Μαραθώνα και μίαν Σαλαμίνα.

Ελέγαμεν,    ακόμα ένα εικοσιένα.

Αλλά ήρθες εσύ,    Μητέρα ημέρα,    όπου αγκάλιασες και ανύψωσες ολόκληρα τα πεπρωμένα του Έθνους εις τον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους,   εις τον υπέρτατόν τους ηθικόν,   ιστορικό ρυθμό.

Ω,   δικαίωση όλων των Ελληνικών αγώνων!

Ω,   ύψιστη στροφή μέσα στο χάος ολόκληρου του κόσμου!

Ω,   πανέλαμπρη του γένους μέρα της 28ης Οκτωβρίου.

Μ’αυτούς τους μεγαλειώδεις λόγους του σπουδαίου ποιητή μας Άγγελου Σικελιανού καλωσορίζουμε και μεις τη σημερινή δοξασμένη μέρα.

Σπάνια η παγκόσμια ιστορία καταγράφει στις σελίδες της παρόμοια μεγαλουργήματα. Αλλά όταν τα καταγράφει τα βγάζει από το πλαίσιο του χρόνου και τα παραδίδει στην αθανασία, γιατί ανήκουν σε άλλη κατηγορία γεγονότων και φαινομένων την κατηγορία των ιστορικών θαυμάτων. Με τέτοια δε ιστορικά θαύματα, σαν Γαλαξίας κατάσπαρτος με λαμπρά αστέρια είναι γεμάτη η Ιστορία της Πατρίδας μας.

Οι ποιητές και μουσικοί τα ύμνησαν στις ωδές τους οι λογοτέχνες και ζωγράφοι τα αποθανάτισαν στα έργα τους και η οικουμένη αντλεί τα διδάγματά της απ’ αυτά.

Σ’ εκείνα τα θαύματα συγκαταλέγεται και το έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940 που σήμερα οι Πανέλληνες με ανείπωτη χαρά και ενθουσιασμό πανηγυρίζουμε την επέτειο των 80 χρόνων.

Το έπος του 40 παρουσιάζεται ως συμπύκνωση μιας Ιστορίας τριών χιλιάδων χρόνων, αλλά με πλάτος μεγαλύτερο, με έκταση δυσανάλογη, με ένταση αυξημένη, με χρώμα ζωηρό και με τόνο ανάλογο με τη δύναμη του σεισμού του ηφαιστείου και του τυφώνα.

Την εποχή που οι τρομακτικές δυνάμεις του άξονα της Φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας αυλάκωσαν χωρίς καμία αντίσταση τις λεωφόρους της Ευρώπης.

Την εποχή που ισχυρότατοι στρατοί διαλύονταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο και τα οχυρά έπεφταν το ένα μετά το άλλο, από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης ακούστηκε βροντερά το πρώτο ΟΧΙ που παλλόταν από ηρωισμό και εθνική υπερηφάνεια στα χείλη όλων των Ελλήνων.

ΟΧΙ απάντησε ολόκληρο το έθνος με τη φωνή του Ιωάννη Μεταξά όταν ο δαίμονας της βίας έκρουσε τη θύρα της Ελλάδας ζητώντας την υποταγή της, ενώ μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Ιταλού Πρεσβευτή Γκράτσι κουρελιαζόταν το βδελυρό τελεσίγραφο της βίας και της ατιμίας.

Ήταν το πρώτο ΟΧΙ που αντιλαλούσε ως ηχώ κατά των κατακτητικών σχεδίων του άξονα και που διέσχισε τους σκοτεινούς ορίζοντες για να φωτίσει και να θερμάνει τις καρδιές των υποδουλωμένων λαών της Ευρώπης.

Τότε έμοιασε η χώρα σαν ένα τεράστιο σμήνος από μέλισσες, όπου στην εθνική κυψέλη η κάθε ελληνική ψυχή πονεμένη και ματωμένη, όμως γοργή και πειθαρχημένη, ήταν έτοιμη να προσφέρει το εύοσμο μέλι της νίκης και του θριάμβου.

Άκουγε την ώρα εκείνη ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα μέσα στο αίμα του τη βαθειά και βουερή φωνή της Ιστορίας που τον καλούσε να πράξει το καθήκον του και να γίνει ένας κρίκος της λαμπρής φάλαγγας των ηρώων και των ηρωίδων που ξεκινά από πολύ μακριά και δίνει νόημα στο χρόνο.

Τότε ολόκληρο το Έθνος άρπαξε τ’ άρματά του τα βροντερά και ακούστηκαν και αντιλάλησαν τα γλυκά και υπερήφανα τραγούδια του αποχαιρετισμού της φιλοπατρίας και της λεβεντιάς.

Έτσι άρχισε η θριαμβευτική πορεία των Ελλήνων και των Ελληνίδων του ’40 προς το καθήκον, το θάνατο και τη δόξα. Έτσι ενωμένο βρέθηκε το Έθνος όταν οι θείες σάλπιγγες του, οι βροντερές, πριν ακόμα ο ήλιος φωτίσει κήρυξαν την ημέρα των ημιθέων και των γιγάντων, την ημέρα των ελεύθερων ανθρώπων.

Στον αγώνα μας αυτόν τον τιτάνιο, τον απελπιστικά δυσανάλογο και παράτολμο, αποδείχθηκε περίτρανα, ότι το φρόνημα ενός λαού που έχει συνείδηση εκείνου που υπερασπίζεται μπορεί να μετατρέψει τη δυσμενή γι’αυτόν ανισότητα σε νικητήρια δύναμη, να επιβληθεί και να μεγαλουργήσει.

Με σκέπη και προστάτη την υπέρμαχο Στρατηγό ο στρατός κέρδισε λαμπρές νίκες στο Πόγραδετς, την Κόρυτσα, την Πρεμετή, το Αργυρόκαστρο.

Είναι η συνέχεια της Ιστορίας η οποία συμπληρώνεται με νέες σελίδες γραμμένες με αίμα και χρυσό. Νίκες που δίδασκαν και πληροφορούσαν τους λαούς της γης πως το δέντρο της ελευθερίας είναι αυτοφυές και ζει μόνο στην Ελλάδα. Για να ριζώσει όμως και να βγάλει καρπούς πρέπει να ποτιστεί με αίμα και να λιπανθεί με πτώματα.

Αλλά αν ο ελληνικός θρίαμβος οδοιπόρησε μέσα στην ομίχλη, στους πάγους και τα χιόνια, έξι μήνες αργότερα και για τρία χρόνια, έγραψε πάνω στους πυρακτωμένους και ατσαλένιους θώρακες των γερμανικών φαλάγγων το μύθο της καθολικής, ενωμένης αντίστασης των Ελλήνων.

Νέες μεγάλες ώρες! Ώρες θυσίας και υπέρτατου ηρωισμού και νίκης.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, αγαπητοί μου μαθητές,

Την ώρα τούτη που εμείς, οι απόγονοι τους, ελεύθεροι γιορτάζουμε την ελευθερία μας κατευθύνουμε τη σκέψη μας και την καρδιά μας σ’ όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στο μεγάλο θρίαμβο. Όλοι έπραξαν το καθήκον τους για μια ελεύθερη ανεξάρτητη Πατρίδα, καύχημα των εθνών, λαμπάδα των Βαλκανίων, φωτοδόχο πυρσό και μητέρα.

Αθάνατη Ελλάδα μας,

Τούτη τη λαμπρή σημερινή ημέρα κι ενώ του φθινοπώρου η πλάση σου στέλνει τα θυμιάματά της να ανταμωθούν με τους παιάνες, τα θούρια και τα εμβατήρια, εμείς άνδρες γυναίκες και παιδιά που ζούμε στα ιερά χώματα σου και μέσα μας ρέει το αίμα των προγόνων μας περίτρανα διαλαλούμε ένα περήφανο ΝΑΙ.

ΝΑΙ στην ενότητα, τη συνεργασία, τη συναίνεση, την ομαδικότητα, την αυτοσυγκράτηση, τη γνώση, την πρόοδο, την αξιοκρατία, την αριστεία.

ΝΑΙ στην εθνική υπερηφάνεια, την πατριωτική συνείδηση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισονομία, το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

ΝΑΙ στην ειρήνη του κόσμου και τον Πολιτισμό. Βροντοφωνάζοντας όμως και ένα πελώριο ΟΧΙ.

ΟΧΙ στην αυθαιρεσία, τις υβριστικές απειλές, τον εκφοβισμό στην τρομοκρατία, τον εθνικισμό, τη διχόνοια.

ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος, τις επονείδιστες συμμαχίες, την υποκρισία.

ΟΧΙ στον εξευτελισμό και την ταπείνωση της ανθρώπινης ζωής.

Σου δίνουμε το λόγο, την επίσημη τούτη ώρα δοξασμένη Πατρίδα μας, πως γι’ αυτά θα αγωνισθούμε και μαζί με τον ποιητή ψάλλουμε.

Δεν χάθηκες ποτέ

μα ούτε θα χαθείς

Κι αν έρθουν πάλι

Πέρσες και Λατίνοι

κάστρο δεν είσαι

για να πατηθείς

Είσαι το φως Ελλάδα

που δεν σβήνει!

Για να δείτε και να ακούσετε το βίντεο με το πανηγυρικό (ομιλία) της ημέρας από τον Πρόεδρο της Κοινότητας


Δεν υπάρχουν σχόλια: