Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Μια Ερμιονίτικη ιστορία για τον σφραγιδόλιθο από την Βιβή Σκούρτη

Σφραγιδόλιθος ονομάζεται συνήθως πολύτιμος λίθος μικρού σχήματος που φέρεται επάνω σε δακτυλίδι και μπορεί να χρησιμοποιείται και ως σφραγίδα.

Ο σφραγιδόλιθος έφερε κυρίως έγγλυφες, και σπάνια ανάγλυφες, παραστάσεις με σύμβολα ή γράμματα που χρησιμοποιούνταν για τη σφράγιση επιστολών ή διαταγμάτων.

Έναν τέτοιο σφραγιδόλιθο κατέχει ο συμπολίτης μας και φίλος Τάσος Σχοινάς, σπάνιο και πολύτιμο κειμήλιο της οικογένειας του παππού του Μαρμαρινού.

Ο Γιώργος Μαρμαρινός ήρθε από τον Μαρμαρά, το επίθετό του ήταν Τόδωρης και μετονομάστηκε σε Μαρμαρινός εξαιτίας της καταγωγής του.

Ο Γιώργος Μαρμαρινός παντρεύτηκε την Ερηνιώ  Βογανάτση που ήταν παππούς και γιαγιά των αδελφών Σταμάτη και  Γιώργου,  προπάππος και προγιαγιά του Γιάννη, του Αλέκου, της Ντίνας, του Κώστα. 

Ταξίδευε με πλοία ως καραβομαραγκός και φορούσε δαχτυλίδι σφραγιδόλιθο με εγχάρακτο το έτος 1734.

Η γιαγιά του Τάσου Σχοινά, η Αργυρώ Σχοινά που ήτανε το γένος Μαρμαρινού και αδελφή του Γιάννη Μαρμαρινού πατέρα του Σταμάτη και του Γιώργου χάρισε στον εγγονό της το δαχτυλίδι που το φοράει στο μικρό δάχτυλο του χεριού του με περισσό καμάρι και περηφάνια και το φυλάει, όπως μάς είπε, σαν τα μάτια του!

                                              



Δεν υπάρχουν σχόλια: