Παραθετω στο τελος τις 5+1 προεκλογικες θεσεις του Τσιπρα .Πραγματικα δεν βλεπω πως συνδεονται με τα θεματα που βαζει (αρχικα ) η κ Σκουρτη προς συζητηση στην Ερμιονιδα

Τι για παράδειγμα χρειάζεται να γίνει:

·       Για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα

·       Τι να γίνει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης

·       Τι για τη νέα γενιά, κ.λ.π.

Να ειμαι καθαρος.Η σημερινη κυβερνηση ειναι  ισως η χειροτερη στην ιστορια της χωρας. Ανικανη να διαχειρισθει την σημερινη κατασταση με πολιτικες εμμονες για αλλαγες και ιδιωτικοποιησεις που ηδη οι ανεπτυγμενες χωρες αναθεωρουν και απορριπτουν με στελεχη διευθαρμενα απο καθε αποψη πολιτικη οικονομικη ηθικη.Ειναι μια συντηρητικη κυβερνηση που σερνουν απο την μυτη οι ακροδεξιοι (πολυ ακροδεξιοι) υπουργοι της.Ο Μητσοτακης και η αυλη του πρεπει να φυγουν. Ακομα και αν ξαναβγουν οι συντηρητικοι μνημονιακοι στην κυβερνηση δεν μπορω να πιστεψω πως η ιστορικη παραταξη της δεξιας δεν εχει αξιολογα σοβαρα στελεχη να παρουν το τιμονι. Αλλο πραγμα η πολιτικη διαφωνια και αλλο ο Μητσοτακισμος.Ο οποιος σημειωστε στα βασικα συνεχισε τους νομους Τσιπρα (προς το χειροτερο και με πολυ διαφθορα ) . Ο Τσιπρας λοιπον μας καλει να ψηφισουμε τους αριστερους μνημονιακους (με ολιγον ΠΑΣΟΚ σε συνεργασια) για να συνεχισει οσα μνημονιακα ξεκινησε το 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσιπρα  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ. δεν θελει να ειναι αριστερο κομμα, δεν μπορει να ειναι .Οταν αναφερεται σε αυτο το κομμα  η κ Σκουρτη το αποκαλει «προοδευτικο». Μην σας ξεγελα το «ριζοσπαστικη αριστερα» στον τιτλο του ειναι απομειναρι αλλης εποχης. Η συντηρητικη παραταξη στην ιστορια της εχει παρει για διαφορους λογους προοδευτικες αποφασεις χωρις να ειναι αριστερα. Εχει βγαλει για λιγο την Ελλάδα απο το ΝΑΤΟ εχει διωξει τον Γλυξμπουργκ εχει νομιμοποιησει το ΚΚΕ , εχει ψηφισει νομους για συνταξεις κοινωνικη ασφαλιση, εχει κρατικοποιησει την Ολυμπιακη και  εργοστασια οταν τα βουλιαξαν οι ιδιοκτητες τους και αλλα μην σας κουραζω. Αλλο προοδευτικα μετρα αλλο αριστερα.

Τωρα οι οπαδοι του Τσιπρα θελουν «προοδευτικη διακυβερνηση».Τεινουν το χερι για ψηφους στη μεσαια ταξη που τοσο αδικησαν οπως λενε, οταν κυβερνησαν, οχι πως το ηθελαν κιολας , πιεσμενοι ηταν οι καημενοι απο την ΕΕ και το μνημονιο που υπεγραψαν προκειμενου να κατσουν στη καρεκλα. >>>>>>>

«Έχουμε μάθει και από τις δυσκολίες αλλά και από τα λάθη μας. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε και κυρίως γνωρίζουμε πως θα τις κερδίσουμε».Αναγνώρισε δε, πως «κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Δεν είχαμε όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα».

Οσοι «ρεαλιστες» πιστευετε στον καπιταλισμο με ανθρωπινο προσωπο ψηφιστε τον.Ειναι καλυτερος απο τον Μητσοτακη στην διαχειριση του μνημονιακου καθεστωτος υποταγης στην Γερμανια. Στην συνεργασια με το ΝΑΤΟ το Ισραηλ την Αμερικη τη Γερμανια. Ψηφιστε τον. Θα σας δωσει 800 ευρω μισθο.Οσοι θελετε 800 ευρω μισθο ψηφιστε τον.

Σε εσας απευθυνεται η κ Σκουρτη. Καντε διαλογο μαζι της επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης , αγροτες και νεολαιοι. Η κ Σκουρτη εκπροσωπει πλεον ενα κομμα αντιστοιχο του Σημιτικου εκσυγχρονιστικου φιλο Ευρωπαικου ΠΑΣΟΚ .

Και αναρωτιεμαι .Γιατι δεν πηγε στο δεξιο σοσιαλδημοκρατικο ΠΑΣΟΚ το 1995 να αναζητησει ρεαλιστικα μια διεξοδο στα τοτε αδιεξοδα που ειχε αφησει ο Μητσοτακισμος του πατερα του σημερινου πρωθυπουργου;(τοχει αυτη η οικογενεια να διαλυει τη χωρα). Γιατι εχασε τοσα χρονια παραμενοντας στην κομμουνιστικη αριστερα αρνουμενη να αποδεχθει τον μονοδρομο του αστικου δικομματισμου; Η κ Σκουρτη ειναι αξιολογος ανθρωπος που εχει προσφερει στην τοπικη κοινωνια ολη την ζωη της. Ομως με τις πολιτικες επιλογες της σημερα ειμαι καθετα αντιθετος. Και γνωμη μου ειναι πως βρισκονται σε αντιθεση με την προηγουμενη στρατευση μια ζωη στην αριστερα.Γιατι αριστερα δεν σημαινει καλη διαχειριση του καπιταλισμου. Δεν σημαινει οταν τα πραγματα γινονται δυσκολα για το συστημα να βαλουμε πλατη για να σωθουν. Δεν σημαινει λιγα ψιχουλα στην συνταξη και στον μισθο για να το βουλωσουμε και μετα να ερθει η επομμενη κυβερνηση να μας τα παρει πισω. Αλλο πραγμα ειναι η αριστερα. Αλλα ειπαμε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι αριστερο κομμα.

Σκουρτη

Από το βήμα του πρόσφατου 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία, ο πρόεδρος του κόμματός μας Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε 5+1 σημεία προγραμματικές δεσμεύσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση για μια Πολιτική Προοδευτική Κυβέρνηση, που έχει ανάγκη η χώρα μας και πρέπει να προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι προγραμματικές αυτές δεσμεύσεις αποτελούν τη βάση για να υπάρξει δικαιοσύνη παντού, σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Οι δεσμεύσεις αυτές χρειάζεται να γίνουν γνωστές στους πολίτες, να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος, να εμπλουτιστούν, να εξειδικευτούν, ώστε ο κάθε πολίτης να δει την επίλυση των δικών του προβλημάτων.

Καλώ λοιπόν τους πολίτες της περιοχής μας, να ξεκινήσει ένας διάλογος εξειδίκευσης των δεσμεύσεων αυτών για την Ερμιονίδα και την Αργολίδα.

Στον διάλογο αυτό να δούμε τι ακριβώς σημαίνει πρακτικά για την περιοχή μας η κάθε δέσμευση.

Τι για παράδειγμα χρειάζεται να γίνει:

·       Για τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα

·       Τι να γίνει για τους επιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης

·       Τι για τη νέα γενιά, κ.λ.π.

Από την πλευρά μου για κάθε δέσμευση από τις 5+1, θα καταθέσω κάποιες σκέψεις και σας καλώ για έναν εποικοδομητικό διάλογο, που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα συνολικό σχέδιο που θα αφορά την περιοχή μας και θα είναι υπόψη της Προοδευτικής Κυβέρνησης.

Οι 5+1 θεσεις του Τσιπρα

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ανέπτυξε τις 5 δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά, συν 1 για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

1)Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της…Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

2)Δεσμευόμαστε όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.

Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

3) Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.

4) Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.

5)Δεσμευόμαστε με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

Αυτές είναι οι πέντε άμεσες βασικές δεσμεύσεις που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε και μία μεσοπρόθεσμη που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.