Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ -> τιμής και μνήμης για τον τριήμερο εορτασμό του Ήρωά μας, με μια φώτο, που έχει όλα τα στοιχεία της αντρειοσύνης του-> ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!

 ΝΕΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ


Με αιφνιδίασε ευχάριστα η καλή μου φίλη Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή, φανατική συλλέκτρια ιστορικών τεκμηρίων και παραδοσιακών κειμηλίων, όταν μου έστειλε μια νέα, άγνωστη προσωπογραφία του Κρανιδιώτη ιερωμένου πολέμαρχου Αρσένιου Κρέστα, έργο αγνώστου ζωγράφου.

Την είχε βρει, όπως μου είπε, στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αρκετά χρόνια πριν και την είχε φυλαγμένη και ξεχασμένη, όπως συχνά συμβαίνει.

Σε αυτή απεικονίζεται ο Παπαρσένης με ύφος αγέρωχο και αποφασιστικό φορώντας πολεμική στολή, ζωσμένος τα όπλα και έχοντας περασμένο στον ώμο του το καριοφίλι.

Πραγματικά, μόλις είδα τη μοναδική αυτή απεικόνιση του ήρωα, θυμήθηκα το παρακάτω περιστατικό, που διασώθηκε από την τοπική μας παράδοση. Κάποιος Κρανιδιώτης βλέποντας τον Παπαρσένη, μετά το πέρας της Λειτουργίας στον ναό «Επιλόχεια της Θεοτόκου – Πάνω Παναγιά», χωρίς τα ράσα, να φορά την πολεμική του στολή, αναφώνησε με έκπληξη και θαυμασμό, προμηνύοντας τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν: Ντο πρίσσετε κόσμι! Δηλαδή θα καταστραφεί/θα διαλυθεί ο κόσμος!

Γιάννης Σπετσιώτης

------------------------------------------------------------------------------=--------------------------------------------------------------------------

Σημείωση του blog: Και εμάς μας εκπλήσσει και μας ξαφνιάζει γλυκά, ο αγαπητός συμπατριώτης και φίλος με αυτή την παθιασμένη έρευνά του, που κάθε φορά έχει να μας πει, - έτσι σεμνά - μέσα από τα ιστορικά και άλλα ντοκουμέντα πολλά που δεν γνωρίζουμε και  αφορούν, εμάς και τον τόπο μας ...  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ
Κι όμως η απεικόνιση αυτή φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα όχι μόνο γιατί μοιάζει περισσότερο με αυτήν της προσωπογραφίας που την εντόπισα στα "παλιά" του Δημαρχείου Κρανιδίου και την είχα αναρτήσει στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου όπου βρίσκεται ακόμα, αλλά και γιατί μοιάζει πολύ με τα χαρακτηριστικά των σημερινών απογόνων των Κρεστέων στο Κρανίδι και στο Πορτοχέλι οι οποίοι είναι όλοι ψηλοί λιγνοί και ξερακιανοί στην όψη! 
Οι απεικονίσεις που έχουν παρουσιαστεί να τον παρουσιάζουν στρογγυλοπρόσωπο και ευτραφή και μάλιστα την εποχή αυτή τότε το 1821, νομίζω απέχουν εντελώς από την πραγματικότητα. 

Όσον αφορά στον φίλο και συμπατριώτη Γιάννη Σπετσιώτη δεν νομίζω πλέον ότι μας εκπλήσσει διότι ασχολείται χρόνια τώρα συστηματικά με την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας και είναι πλέον σύνηθες να κοινωνούμε των αποτελεσμάτων της έρευνάς του. Τον θεωρώ τον πιο αξιόπιστο νεότερο ερευνητή της ιστορίας του τόπου μας. Μπράβο και πάλι Γιάννη!!!

  • Σταμάτης Δαμαλίτης
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ ο κ. Καμιζής - ο Δήμαρχός μας, ΄->'έτσι τον φωνάζω εγώ - πάντα είναι εκεί στ' αχνάρια της ιστορίας μας! Τον ευχαριστούμε, γιατί πρόσθεσε μια ακόμα ψηφίδα στο κάδρο της τοπικής μας ιστορίας. Και με την ευκαιρία να πω, πως όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία, δεν δικαιούται να συμμετέχει στο παρόν και στο μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: