Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

ΡΕΠΟΡΤΑΖ του Μάκη Κατσαΐτη στο blog του για τις αγωγές SLAPPs (Στρατηγικές αγωγές - για φίμωση! - κατά πολιτών που ασχολούνται με τα κοινά!!!)

 


Σε αρκετές μεγάλες χώρες του κόσμου με πρώτες τις Η.Π.Α. έχει ψηφιστεί αυστηρός Νόμος κατά των SLARPs στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα το σκέπτονται...

Στην Ελλάδα, έχουμε εναποθέσει τις τύχες μας, σε ευσυνείδητους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς Λειτουργούς, που ερμηνεύουν και εφαρμόζουν σωστά τους υπάρχοντες Νόμους…

STAM.DAM.D.

=============================================================================================================================================


Η μετάφραση στο πρώτο πανό 
->     ΝΤΡΟΠΉ σου ΕΥΡΩΠΗ


 https://sikam.wordpress.com/2023/07/14/slapps-

14 Ιουλίου, 2023 in Δημος ΕρμιονιδαςΡομα | Tags: Δ ΣφυρηςSLAPP Μηνυσεις κατα πολιτων | Σχολιάστε

H αναρτηση αυτη αφορα τον «ευαλωτο» δημοσιογραφο  Σταματη Δαμαλιτη και τις μηνυσεις που εχει δεχθει αλλα και εμενα που παλαιοτερα (τον Οκτωβρη του 2014 ) βρεθηκα κατηγορουμενος απο τον τοτε Δημαρχο Δ Σφυρη για δημοσιευση μου για τους Ρομα της επαρχιας που θεωρησε πως ηταν συκοφαντικη για τον ιδιο.

μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του συκοφάντη και λασπολόγου Γεράσιμου Κατσαϊτη, διαχειριστή του ιστολογίου με την ονομασία sikam.wordpress.com. >>>>>>>


Καταληξη αυτης της ιστοριας (και για να μην εκδικασθει η υποθεση) ηταν να υπογραψω  εγγραφη δηλωση πως δεν θεωρουσα τον τοτε Δημαρχο φασιστα πραγμα που ποτε δεν ειπα η ισχυριστηκα με την αναρτηση μου και  ποτε σε καμμια περιπτωση  δεν θεωρησα η υπαινιχθηκα  και να πληρωσω ανεργος οντας τοτε, 500 ευρω τα δικαστικα εξοδα . Αυτη ηταν η τιμωρια μου για την πολιτικη κριτικη μου στην διαχειριση του προβληματος Ρομα Ερμιονιδας απο την τοτε Δημοτικη αρχη.

https://sikam.files.wordpress.com/2022/10/in-the-moove.jpg?w=490&h=288

Αλλα η δραση μου τοτε σε σχεση με αυτο το προβλημα δεν περιοριζοταν μονο σε αρθρα σε αυτο το  ιστολογιο αλλα για χρονια και σε διαφορες ενεργειες για την βελτιωση των συνθηκων ζωης των συμπολιτων μας Ρομα στην Ερμιονιδα οχι μονο σε προσωπικο επιπεδο αλλα και σε συνεργασια με τοπικους φορεις και εκπροσωπους.(τροφιμα , ρουχα , εμβολια για τα παιδια παπουτσια κλπ) .Η μηνυση εναντιον μου λοιπον , ειχε σαν στοχο την ποινικοποιηση αυτης της δρασης το σταματημα αλλα και την απομονωση αλλων συμπολιτων απο το να συμμετεχουν σε τετοιες δρασεις μεσα απο την δικη μου «τιμωρια».

Ηταν η ΔΗΣΥΕΡ Δ Σφυρης που εγκαινιασε για πρωτη φορα στην Ερμιονιδα  σαν ΠΟΛΙΤΙΚΗ πρακτικη το να φερει στα δικαστηρια με  διαφορα προσχηματα και μηνυσεις παρα πολλους ανθρωπους που της εκαναν πολιτικη κριτικη . Δυστυχως αυτη τη πρακτικη συνεχισε η ΔΥΝΕΡ εναντιον του Σταματη Δαμαλιτη. Δυστυχως γιατι πολλοι ανθρωποι ακριβως επειδη ηλπιζαν σε μια αλλη πρακτικη , αλλο υφος , απο πλευρας εξουσιας ψηφισαν στον Β Γυρο των Δημοτικων εκλογων τον κ Γεωργοπουλο απεναντι στον Δ Σφυρη.

https://sikam.files.wordpress.com/2022/10/2016-03-03-11.01.12.jpg?w=490&h=368

ΧΙΟΣ

Εν μέρει δεκτή έκανε το Τριμελές Πρωτοδικείο Χίου την αγωγή SLAPP που κατέθεσε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νησιού, με την οποία ζητούσε 100.000 ευρώ από την ιστοσελίδα astraparis.gr, για σειρά εμπεριστατωμένων ρεπορτάζ σχετικά που τις ενέργειές της.Η ανωτέρω δικαστική απόφαση κάνει έστω και εν μέρει δεκτή μια αγωγή SLAPP, που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα και πλήττουν καίρια και ανεπανόρθωτα το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Χρησιμοποιούνται δε οι αγωγές SLAPP κατά κόρον από τους έχοντες θέσεις εξουσίας, δημόσιας ή ιδιωτικής κατά κύριο λόγο οικονομικής, προκειμένου να φιμώσουν  τους δημοσιογράφους υπό την απειλή της οικονομικής τους εξόντωσης.

ΚΡΗΤΗ

Στην ερώτηση που είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται σε αγωγή του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη κατά της περιφερειακής εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ και κατά του δημοσιογράφου και διευθυντή σύνταξης κ. Ψαρουλάκη, με την οποία απαιτεί αποζημίωση 300.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης την οποία ισχυρίζεται ότι υπέστη από δημοσιεύματα της εφημερίδας για πράξεις και παραλείψεις του ως κυβερνητικού στελέχους, καθώς και αποζημίωση 5.000 ευρώ για κάθε δημοσίευμα της εφημερίδας που θα αφορά τον ενάγοντα, επειδή –κατά τον κ. Αυγενάκη – μπορεί να τον διαβάλει στο εκλογικό σώμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.Παρά την πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη σχολιάζει ατομικές δικαστικές διαδικασίες στα κράτη μέλη, θέση που άλλωστε επαναλαμβάνεται και στην αρχή της απάντησης της Αντιπροέδρου Αξιών και Διαφάνειας, η Επίτροπος στη συνέχεια εκφράζει την ξεκάθαρη αποδοκιμασία της στην πρακτική των αγωγών SLAPP και στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα που περιγράφονται στη σχετική σύσταση, για την οποία επισημαίνει πως «εφαρμόζεται σε εγχώριες υποθέσεις και καλύπτει όλα τα είδη διαδικασιών».

ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, δια της προέδρου και του Β’ αντιπροέδρου, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ πραγματοποίησαν, χθες αργά το απόγευμα, συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις διαστάσεις που λαμβάνει στην Ελλάδα το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών κατά δημοσιογράφων.Η ΕΣΗΕΑ έχει γίνει αποδέκτης πολλών περιπτώσεων αγωγών SLAPPs προς τα μέλη της για δήθεν συκοφαντικά δημοσιεύματα. Επιπλέον, ειδικά στην Ελλάδα, η πτώχευση ή η διακοπή λειτουργίας πολλών μέσων ενημέρωσης την προηγούμενη δεκαετία και οι γνωστές καθυστερήσεις στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Έχουν αυξηθεί ανησυχητικά οι καταγγελίες που δέχεται το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει, με τις οποίες οι αντίδικοι αναζητούν τα επιδικασθέντα ποσά από τους δημοσιογράφους, καθώς τα μέσα και οι επιχειρήσεις που έχουν καταδικαστεί στην καταβολή αποζημίωσης, δεν υπάρχουν.

Ελ ντοραντο Γκολντ Aγωγή SLAPP

Υπενθυμίζεται ότι δικαστήριο αποδέχθηκε εν μέρει την αγωγή SLAPP του Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, κατά της ιστοσελίδας Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, επιδικάζοντας σε βάρος τους 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με καταδίκη.Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη δημοσίευσε σε ρεπορτάζ της την καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου για μεγαλοστέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός». Οι κατηγορίες αφορούσαν καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα την  ρύπανση των νερών της ανατολικής Χαλκιδικής.Ο όρος Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού (Slapp) αναφέρεται στις αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς, που εκφράζουν κριτική απέναντί τους, σχετικά με κάποιο ζήτημα κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος.

Ευρωπαικο Δικαστηριο

Επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αν και η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος στο άρθρο του «ήταν καυστική και περιείχε σοβαρή κριτική», «δεν θα μπορούσε συνολικά να θεωρηθεί ως μια κατάφωρη προσωπική επίθεση στο γυμνασιάρχη».Παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑΤο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφασή της παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αφορά στην «ελευθερία της έκφρασης» τόσο σε αυτή όσο και μια σειρά από άλλες υποθέσεις, «λόγω της αδυναμίας των εθνικών δικαστηρίων να εφαρμόσουν τη νομολογία σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και πως αυτή σταθμίζεται απέναντι στην προστασία της φήμης ενός ατόμου».Το Δικαστήριο κατέληξε επομένως στο συμπέρασμα ότι η ποινική καταδίκη του δημοσιογράφου αποτελούσε παρέμβαση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης που δεν ήταν «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία». Κατά συνέπεια, υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 10 της Σύμβασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με λίγα λόγια ότι η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του δημοσιογράφου.Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει στον προσφεύγοντα σημαντικού ύψους χρηματική αποζημίωση.

SLAPP

Η οδηγία της ΕΕ για την προστασία των δημοσιογράφων και των παρατηρητών δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές εισήλθε σε διοργανικές διαπραγματεύσεις (trilogue) την Τετάρτη (12 Ιουλίου) με βασικές διατάξεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έγκρισης του κειμένου με ευρεία πλειοψηφία.

Μια Στρατηγική Αγωγή κατά της Συμμετοχής του Κοινού (SLAPP) είναι μια υπόθεση που κινείται από έναν ισχυρό παράγοντα εναντίον ενός δημοσιογράφου, μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης ή ενός παρατηρητή δικαιωμάτων/ακτιβιστή για να αντλήσει το χρόνο και τους πόρους των εναγομένων, ώστε να φιμώσει το έργο τους και να αποφύγει το δημόσιο έλεγχο. Κάθε χρόνο δρομολογείται ένας αυξανόμενος αριθμός SLAPP εντός ΕΕ.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του κειμένου την Τρίτη – με 498 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 105 αποχές – η οδηγία έχει πλέον εισέλθει στην τελική ευθεία, τους λεγόμενους «τριμερείς»: διοργανικές διαπραγματεύσεις κατά τις οποίες το Ευρωκοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους για να συμφωνήσουν στην τελική μορφή του νόμου πριν αυτός τεθεί σε ισχύ.

Τα πιο επίμαχα σημεία περιλαμβάνουν τον ορισμό των «διασυνοριακών» υποθέσεων, βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της οδηγίας σε όλη την ΕΕ- την έννοια της πρόωρης απόρριψης «προφανώς παράνομων» αγωγών- και τη δυνατότητα του εναγομένου να διεκδικήσει αποζημίωση.

Διαχείριση της απροθυμίας του Συμβουλίου

«Βλέπουμε μια έντονη απροθυμία εκ μέρους των κρατών μελών», δήλωσε ο εισηγητής του νόμου στο Κοινοβούλιο, ο κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Tiemo Wölken, σε συνέντευξή του στη EURACTIV, σε μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη κριτική της κοινής θέσης του Συμβουλίου.

Οι ενώσεις δημοσιογράφωνμάλιστα, έχουν ήδη επικρίνει τη θέση του Συμβουλίου για την αποδυνάμωση βασικών στοιχείων του σχεδίου νόμου, γεγονός που θα περιόριζε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του.

Η εθνική νομοθεσία για τις Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού (SLAPPs) στα κράτη μέλη διαφέρει επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό, ενώ βασικός στόχος της οδηγίας είναι η εναρμόνιση των εθνικών προσεγγίσεων. «Θέλουμε να έχουμε ενιαία νομική προστασία», δήλωσε ο Wölken.

Μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάλεσαν το Συμβούλιο να «ξεπεράσει την απροθυμία του και να αποδεχθεί τις διαδικαστικές εγγυήσεις για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και τη φίμωσή τους».

«Για εμάς, ξεκινάμε από την αφετηρία ότι το Συμβούλιο πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια.

«Κάθε υπουργός που κάθεται γύρω από αυτό το τραπέζι και θα διαπραγματευτεί μαζί μας αυτό το κείμενο πρέπει να μπορεί με το χέρι στην καρδιά να πει ότι έκανα ό,τι μπορούσα για να προστατεύσω τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μου και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Βασικά επίμαχα πεδία

Ο Wölken δήλωσε στη EURACTIV πριν από τις διαπραγματεύσεις ότι θα είναι «πολύ, πολύ στενές, με πολύ εντατικές συζητήσεις», τονίζοντας ότι θεωρεί τη θέση του Συμβουλίου «πολύ αδύναμη».

«Θα εξετάσουμε τρεις θεματικούς τομείς στους οποίους θέλουμε πραγματικά να επεκταθούμε», συνέχισε, υπογραμμίζοντας τη διεύρυνση του ορισμού του «διασυνοριακού», την πρόσβαση σε οικονομική αποζημίωση και την υποστήριξη του εναγομένου μέσω της δημιουργίας «υπηρεσιών μιας στάσης» στις οποίες οι στόχοι των SLAPPs θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νομικές και ψυχολογικές υπηρεσίες.

«Στο τέλος της ημέρας, [ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι] να έχουμε ένα καλό πεδίο εφαρμογής, δηλαδή να ορίσουμε τη διασυνοριακή αναφορά με λογικό τρόπο και να μπορούμε πραγματικά να προσφέρουμε υποστήριξη στα θύματα και να λάβουμε μια πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις υποθέσεις της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Wölken.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος είναι να καταλήξουμε σε αυτό το θέμα στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν επίσης ένα καλό σημάδι πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές ότι εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνουμε για άλλη μια φορά σαφές ότι είμαστε πραγματικά με το μέρος των ασθενέστερων σε αυτό το σημείο».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: