Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Η επαναστατική σημαία των Σπετσών - > Σαν Σήμερα 26 Μαρτίου 1821

 Πολυσήματη  η σημασία του ιστορικού συμβόλου!!! ... 



 Η άγκυρα συμβολίζει την ελπίδα, ο σταυρός την πίστη και το δόρυ την πυγμή να 'πατούν' την ημισέληνο.

Στην άγκυρα ήταν τυλιγμένο ένα φίδι ως σύμβολο της δύναμης του ελληνικού έθνους, του οποίου τη γλώσσα τσιμπούσε μια κουκουβάγια, που δήλωνε τη φρόνηση με την οποία έπρεπε να διεξαχθεί ο Αγώνας.

Σαν Σήμερα 26 Μαρτίου 1821 - > Οι πρόκριτοι Πάνου και Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες, 

ο Σισίνης στη Γαστούνη και ο Βιλαέτης στον Πύργο. 

Την περίοδο 1821-1832, οι Σπέτσες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Οι Σπετσιώτες πρώτοι ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης την 2η και 3η (Κυριακή του Λαζάρου) Απριλίου του 1821, με μεγάλη τελετή και κανονιοβολισμούς. Κατά τον σύγχρονο της Επανάστασης Ομηρίδη Σκυλίτση, αυτό έγινε στις 26 Μαρτίου. Ο σπετσιωτικός στόλος, αποτελούμενος από εμπορικά πλοία σπετσιωτών, πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ναυμαχιών, όπως της Αρμάτας, καθώς και σε αποκλεισμούς οχυρών, συγκεκριμένα του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς. Την περίοδο αυτή κάνουν την εμφάνισή τους ηρωικά ονόματα όπως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ανδρέας Μιαούλης, Χατζηγιάννης Μέξης και Κοσμάς Μπαρμπάτσης, ονόματα τα οποία σήμερα κατέχουν υψηλή θέση στην Ελληνική Ιστορία. 

Ο Παναγιώτης Μπότασης ήταν προύχοντας των Σπετσών, με ενεργό πολιτικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, στις 15 Ιανουαρίου 1820, από τον επίσκοπο Μεθώνης Γρηγόριο που παρεπιδημούσε στις Σπέτσες και πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό των Σπετσών στις 26 Μαρτίου 1821. 

Πήγε μάλιστα στη γειτονική Ύδρα με τον Γεώργιο Πάνου και τον Αναστάση Κολανδρούτσο για να πείσουν τους Υδραίους προκρίτους να συμμετάσχουν στην Επανάσταση.

Ο Γεώργιος Πάνου ήταν πλοίαρχος από τις Σπέτσες, με αξιόλογη δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Τον Φεβρουάριο του 1821, όντας στην προοδευτική μερίδα των Σπετσών, τάχθηκε υπέρ της έναρξης της Επανάστασης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παπαφλέσσα, ενώ αντίθετα ο φλογερός καλόγερος δεν μπόρεσε να πείσει τη συντηρητική μερίδα των Σπετσών, της οποίας ηγείτο η οικογένεια Μέξη. 

Οι Σπέτσες υπό τον Πάνου ήταν το πρώτο από τα νησιά του Αργοσαρωνικού που κήρυξαν την Επανάσταση στις 3 Απριλίου 1821. 

Αργότερα επικεφαλής μοίρας από σπετσιώτικα πλοία συμμετείχε στην πολιορκία της Μονεμβασίας και συνέβαλε αποφασιστικά στην παράδοση του φρουρίου στις 21 Ιουλίου του ίδιου χρόνου.

Πηγή διαδίκτυο

Επιμέλεια - παρουσίαση 

STAM. DAM.D.

Δεν υπάρχουν σχόλια: