Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Ο Γιάννης Σπετσιώτης γράφει για το βιβλίο του Δημήτρη Θ. Τουτουτζή - «Η πειρατεία ανά τους αιώνες»

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα το βιβλίο του φίλου και συμμαθητή Δημήτρη, Πλοιάρχου Ε.Ν., με τίτλο: «Η πειρατεία ανά τους αιώνες».

Μια εργασία ιδιαίτερα απαιτητική, που για την ολοκλήρωσή της θα χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς αλλά και καταγραφή εμπειριών και βιωμάτων του συγγραφέα/ ταξιδευτή σε θάλασσες… αφιλόξενες.

Γι’ αυτό, δικαιολογημένα, θαρρώ, το θέμα της πειρατείας «και η εξάπλωσή της σε όλη τη θαλάσσια έκταση της υδρογείου», κίνησε το ενδιαφέρον του και μάς το περιέγραψε λεπτομερώς, με σαφήνεια παρακολουθώντας συνάμα την ιστορική του εξέλιξη.

Θα μπορούσα να τον αποκαλέσω έναν έμπειρο πειρατομελετητή ή πειρατολόγο. Προσθέτω, μόνο, επειδή πάντα μου αρέσει να αναφέρομαι σε γεγονότα της τοπικής ιστορίας  ότι πειρατικές επιδρομές κατά της Ερμιόνης έκανε ο Λάμπρος Κατσώνης με τους Αλβανούς ατάκτους οι οποίοι επιβαίνοντες στο καταδρομικό «Μαγγιόρ Λάμπρου», καταλήστευαν την πόλη.

Σαν σε όνειρο όλοι έχουμε φανταστεί πειρατές, ληστές της θάλασσας, με το ένα μάτι καλυμμένο, ανύσταχτους πάνω στην κουβέρτα ποντοπόρων πλοίων να επιχειρούν ληστρικές επιδρομές. Άγρυπνο πάντα το μάτι των αδίστακτων αρχηγών που μόνο η θωριά τους, η όψη, το χρώμα, το βλέμμα και η στολή τους προξενούσαν τρόμο.

Έχουμε φανταστεί ιστορίες και έχουμε πλέξει σενάρια ως παιδιά που μας έχουν κρατήσει ξάγρυπνους νύχτες και νύχτες σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε λογής «κακών».

Πολλές όμορφες και κατατοπιστικές οι εικόνες του βιβλίου ζωντανεύουν  το αφηγηματικό κείμενο, βοηθώντας τον αναγνώστη στην κατανόησή του.

Ευχαριστώ τον Δημήτρη που είχε την καλοσύνη και την ευγένεια να ευχαριστήσει την Τζένη κι εμένα για τη μικρή βοήθεια που του προσφέραμε, κυρίως σε θέματα διεκπεραιωτικά, που αφορούσαν την εκτύπωση του βιβλίου.

Δημήτρη, να έχεις υγεία και διάθεση για… νέα ταξίδια!

Γιάννης Μιχ. Σπετσιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: