Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Δημήτρης Καμιζής - στα ΙΣΙΑ για το πρωτογενές κοινωνικό κύτταρο διοίκησης και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων και προβλημάτων, δηλαδή των Κοινοτήτων....


Αν όχι ο πολύπειρος στα πολιτικά και δημοτικά δρώμενα Δημήτρης Καμιζής δεν κάνει  τέτοιες πολιτικές αναλύσεις, τότε ποιος άλλος ;; ...

Τώρα, οι Κρανιδιώτες ίσως καταλάβουν τι εννοούσε  ο Δημήτρης Καμιζής  με την υποψηφίοτητά του ως κοινοτικός σύμβουλος της Κοινότητας Κρανιδίου, που μερικοί πολιτικάντηδες τρόμαξαν και σχολίασαν ανάλογα με το πολιτικό ήθος και τη γνώση που κουβαλούν την κίνησή του αυτή... 
Κι' ακόμα, είναι νωρίς για τις συνέπειες της διαφορετικής τους επιλογής... 
Συγκριτικά στοιχεία υπάρχουν σε άλλη Κοινότητα του Δήμου αν τα βλέπουν. - Διαφορετικά...
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.   
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://kamizis.blogspot.com/2021/01/

Αφορμή για να επαναδημοσιοποιήσω αυτό το άρθρο σχετικά με τις διαχρονικές θέσεις μου για τις Κοινότητες, μου έδωσε η πρόσφατη κοινή συνάντηση των Κοινοτικών Συμβουλίων και ο σχετικός προβληματισμός των μελών τους. Τα βασικά κύτταρα που συγκροτούν τον Κοινωνικό Πολιτισμό μας είναι η Οικογένεια και η Κοινότητα, και τα δύο δέχονται ανελέητο πόλεμο τα τελευταία 30 χρόνια.


Φίλοι

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

«Καποδίστριας» «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης» έχουν κοινό παρανομαστή την παρεμπόδιση της άμεσης έκφρασης και συμμετοχής του πολίτη στην διαχείριση των υποθέσεων που τον αφορούν, μέσω της αδρανοποίησης των Κοινοτήτων και της ουσιαστικής τους κατάργησης.

Τα τελευταία 22 χρόνια ψηφίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τρείς νόμοι με περιεχόμενο την Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας όπως ονομάσθηκαν με τις κωδικές ονομασίες «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» Ν.2539 του 1997, «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» Ν.3852 του 2010 και τελευταία ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» Ν.4555 του 2018.

Κοινός παρονομαστής αυτών των μεταρρυθμίσεων, πέραν των πολλών προβληματικών διατάξεών τους, ιδιαίτερα των δύο πρώτων που έτυχαν μέχρι τώρα εφαρμογής, είναι η ουσιαστική κατάργηση του πρωτογενούς, αρχέγονου κοινωνικού κυττάρου διοίκησης και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων και προβλημάτων, δηλαδή των Κοινοτήτων. Αυτό βέβαια δεν έγινε καθόλου τυχαία ούτε έγινε μόνον στη χώρα μας, αλλά κατ' επιταγή της εφαρμοζόμενης τα τελευταία χρόνια επιχείρησης της λεγόμενης «Παγκοσμιοποίησης». Ένας από τους στόχους ,ίσως ο βασικότερος είναι η απομάκρυνση του πολίτη από το κέντρο λήψης των αποφάσεων που τον αφορούν, ο περιορισμός της ελεύθερης, αποτελεσματικής, δημοκρατικής έκφρασης και άμεσης διεκδίκησης. Έτσι οι απογοητευμένοι πολίτες, μην έχοντας την δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τύχες τους και να επηρεάζουν άμεσα την κοινωνική τους ζωή, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και καθίστανται ανενεργοί και ευκολοδιαχειρίσιμοι. 

Βέβαια και η ασάφεια των διατάξεων των νόμων αυτών σε πολλά άλλα σημεία καθώς και η σύγχυση με την οποία διατυπώνονται οδηγεί στην αναποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση, προς μεγαλύτερη απογοήτευση και αδράνεια των πολιτών και αυτό φαίνεται είναι το επιδιωκόμενο από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Προσωπικά αγαπητοί συμπολίτες με την ψήφο σας έτυχα της τιμής να διατελέσω δήμαρχος πρώτα του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου (1999-2007) και κατόπιν του Καλλικρατικού Δήμου Ερμιονίδας (2011-2014) από το ξεκίνημα της εφαρμογής των νέων τότε θεσμών, αντιμετωπίζοντας και εγώ και οι συνεργάτες μου αλλά και οι λιγοστοί υπάρχοντες δημοτικοί υπάλληλοι,, τεράστιες δυσκολίες. Ιδιαίτερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» κυρίως στους μικρούς υποστελεχωμένους Δήμους όπως είναι και ο δικός μας τα προβλήματα εφαρμογής ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τους μεγάλους Δήμους της Χώρας που διέθεταν οργανωμένες και πολυπληθείς υπηρεσίες και πριν από τις θεσμικές αυτές αλλαγές.

Σκοπός αυτής της παρέμβασής μου δεν είναι να αναφερθώ στις συγκεκριμένες δυσκολίες και τα εμπόδια αλλά ούτε και στην περιγραφή του σημαντικού έργου που επιτελέσαμε, άλλωστε αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και παρελθόντα . Σκοπός μου είναι εν όψει και της εφαρμογής πλέον στην πράξη του νέου νόμου «Κλεισθένης», που κατά την γνώμη μου η εφαρμογή του θα είναι δυσκολότερη και από αυτήν των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, να τονίσω αυτό το οποίο βαθειά και ακράδαντα πιστεύω ,ότι δηλαδή ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ είναι τα απαραίτητα εργαλεία για την πρόοδο μιας τοπικής κοινωνίας γιατί δυναμώνει την συνοχή της, καλλιεργεί τον πατριωτισμό και επιλύει άμεσα τα προβλήματα της. Η Εθελοντική Δράση και η Κινητοποίηση είναι το αντίδοτο στους κακούς νόμους ή στην κακή εφαρμογή τους .

Την κριτική μου στάση και την αντίθεσή μου διαχρονικά ιδιαίτερα στα σχέδια και τις εφαρμογές τους πού περιελάμβαναν την υποβάθμιση του θεσμού των Κοινοτήτων την εξέφρασα πάντοτε δημόσια προσπαθώντας να μεταστρέψω σχετικές αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης και να περιορίσω τουλάχιστον τις αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες από την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων. Το ίδιο έπραξα και με το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» και με σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και όταν ήμουν δήμαρχος και σαν ενεργός πολίτης.

Το ίδιο κάνω και σήμερα αγαπητοί συμπολίτες μπροστά στην εφαρμογή του νέου σχεδίου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», με έναρξη τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου. Με την εφαρμογή του νέου νόμου πιστεύω πως πέραν της σύγχυσης και της αναποτελεσματικότητας των νέων Δημοτικών Διοικήσεων που θα προκύψουν με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, προάγεται, αντί της σύνθεσης και της συνεργασίας που διαφημίζεται, η συναλλαγή και οι μεταγραφές δημοτικών συμβούλων από παράταξη σε παράταξη. Τέτοιες ρυθμίσεις δεν είναι διόλου δημοκρατικές, ενώ αντίθετα υπονομεύουν και τορπιλίζουν την ουσία και το περιεχόμενο της δημοκρατίας ανοίγοντας συγχρόνως νέες κερκόπορτες συναλλαγής.

Στο άλλο μεγάλο θέμα της λειτουργίας των κοινοτήτων, ο νέος θεσμός, αποδέχεται το περιεχόμενο των δύο προηγουμένων ρυθμίσεων, την ουσιαστική τους κατάργηση δηλαδή, τις διατηρεί κατ' όνομα μόνο, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, χωρίς διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια ενώ παράλληλα εισάγει με τις εκλογικές ρυθμίσεις που προβλέπει για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων και των Προέδρων τους, το σπέρμα του προσωπικού ανταγωνισμού και τις μετατρέπει με αυτό τον τρόπο σε συλλόγους και μάλιστα χωρίς καταστατικούς σκοπούς. Η δήθεν διαφημιζόμενη δυνατότητα ανεξαρτησίας των εκλογικών συνδυασμών στις Κοινότητες ως προς τις εκλογικές παρατάξεις των υποψηφίων δημάρχων είναι παραπλανητική και άνευ ουσίας αφού αυτό δεν εξασφαλίζει όπως υπονοεί την ανεξαρτησία , αυτοτέλεια και αυτενέργεια των Κοινοτήτων ως προς τους Δήμους, έστω και για τα μικρά τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας.

Αγαπητοί συνδημότες των κατ όνομα κοινοτήτων, μόνον ο λαός ,δηλαδή οι ίδιοι εμείς, μπορούμε να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο και αρμοδιότητες στα νεκρά γράμματα του Νόμου περί Δημοτικών Κοινοτήτων. Μόνον εμείς μπορούμε να ζωντανέψουμε τα νεκρά και αποστεωμένα Τοπικά και Κοινοτικά Συμβούλια του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ, συμμετέχοντας στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως εθελοντές μέσα σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, αδιαφορώντας για σταυρούς προτίμησης και αξιώματα, με ζωηρό πλην όμως ενδιαφέρον για την ζωή μας στις μικρές μας πατρίδες και σύμφωνα με την Ευαγγελική προτροπή:

«ός αν θέλη υμών γενέσθαι πρώτος, έσται πάντων δούλος.»

Για την Εθελοντική Αυτοδιοικητική Κίνηση Κρανιδίου

Δημήτρης Καμιζής

Πρώην δήμαρχος Δήμων Κρανιδίου και Ερμιονίδας


 

(Για να διαβάσετε καλύτερα το κείμενο , κάνετε αρ. κλικ πάνω του,μετά δεξ κλικ πάνω στην εικόνα και αρ. κλικ στην προβολή εικόνας, κατόπιν, μεγενθύνετε   με αρ. κλικ πάνω στο σταυρουδάκι )



 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: