Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Αναφορά μνήμης και τιμής στον Ήρωα του 21 Κρανιδιώτη παπά – Αρσένη Κρέστα εν όψει του τριήμερου ιστορικού εορτασμού του …



Επιστολή στο blog από τον πρώην Πρόεδρο της Δ. Κοινότητας Κρανιδίου Γιάννη Κοντοβράκη

‘Υστερα από την έκδοση του  Προεδρικού Διατάγματος υπ΄αριθμ 40/2022 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 104/Α/27-05-2022 με το οποίο καθιερώθηκε η πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου κάθε έτους ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για την Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, προς τιμήν του Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Κρέστα (Παπαρσένη), πραγματοποιείται ο πρώτος εορτασμός την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.

Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιδίου την περίοδο που λήφθηκε η υπ΄αριθμό 16/2017 Απόφαση της Κοινότητας για την καθιέρωση της ιστορικής επετείου προς τιμήν του τοπικού μας ήρωα, στην οποία στηρίχτηκε η Απόφαση 211/2017 του

Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας και ύστερα από το αίσιο τέλος της πρωτοβουλίας μας θέλω να ευχαριστήσω:

Το Βουλευτή Αργολίδος κ Ανδριανό Γιάννη για την πίστη του στο αίτημά μας,

Τον αείμνηστο Δήμαρχο Ερμιονίδας Σφυρή Δημήτρη, που το ενστερνίστηκε άμεσα,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας,

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κρανιδίου.

Παραθέτω πιο κάτω το σκεπτικό- πρόταση που κατέθεσα στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κρανιδίου στις 27 Οκτωβρίου 2017 : «Πρόταση καθιέρωσης μιας Κυριακής ως επίσημης ιστορικής-τοπικής επετείου για τον οπλαρχηγό Αρσένιο Κρέστα Αρχιμανδρίτη ή Παπά-Αρσένη Κρέστα.>>>>

Στο Πάνθεο των Επαναστάσεων, που έκαναν οι διάφοροι λαοί στην ιστορική τους πορεία, η Ελληνική επανάσταση του 1821 κατέχει μια εξαιρετική θέση, γιατί στην ιστορία των ανθρωπίνων πράξεων δε βρίσκουμε τόσο ζωντανά παραδείγματα εθνικών αγώνων, όσο είναι ο Πανελλήνιος ξεσηκωμός του 1821 κατά των Οθωμανών κατακτητών. Όλα τα τμήματα της υπόδουλης ελληνικής γης δίνουν τους αγώνες τους στον βωμό για την ελευθερία της πατρίδας. Μια σπουδαία ηγετική και χαρισματική προσωπικότητα στην επαρχία του Κάτω Ναχαγιέ(Ερμιονίδας), που συνέβαλε τα μέγιστα στην οργάνωση και την προώθηση του Αγώνα της Παλιγγενεσίας στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αργολίδας είναι ο δυναμικότατος και ευλαβέστατος Κρανιδιώτης Ιερομόναχος παπα- Αρσένης Κρέστας, ένας κληρικός αγωνιστής, ενθουσιώδης ζηλωτής «υπέρ των πατρίων», ο οποίος έλαβε μέρος με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στην Ελληνική Επανάσταση. Εδίπλωσε την περίοδο εκείνη το ράσο και «ζώστηκε την σπάθη», αφού άφησε προσωρινά τη λόγχη της προσκομιδής και άδραξε τη λόγχη την πολεμική και ως στρατιώτης του Σωτήρα Χριστού έγινε σωτήρας και πρωταθλητής οπλαρχηγός της Πατρίδας.

Ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρέστας μυήθηκε αρχικά στη Φιλική Εταιρεία στις 26-11-1818 και, όπως αναφέρει ο Σπυρίδων Τρικούπης , μόλις εξερράγη η Επανάσταση , άφησε την υπηρεσία του ως Γραμματέας των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως με τις μεγάλες και φιλόδοξες προοπτικές και επανήλθε στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Κρανίδι και έγινε αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων της Ερμιονίδας στις 25-3-1821, ύστερα από το γενικό πολεμικό προσκλητήριο και την επιστράτευση των Κατωναχαϊτών. Στη συνέχεια και στις 4-4-1821 κατευθύνθηκε με το εκστρατευτικό σώμα προς το Ναύπλιο ,όπου έλαβε μέρος στην πολιορκία του.

Στις 25-4-1821 βρέθηκε προσωρινά έγκλειστος στη Μονή Κατακεκρυμμένης Άργους, πολιορκημένος από τις εχθρικές δυνάμεις και το βράδυ στις 29-4-1821 απεγκλωβίστηκε και σώθηκε με ορισμένους στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων με τους Τούρκους συνδέθηκε με τον Νικηταρά και από την 1-4-1822 μέχρι 15-4-1822 μαζί με άλλους Κατωναχαΐτες έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στη ανατολική Στερεά Ελλάδα. Τελικά, αγωνίσθηκε σθεναρά και έπεσε ηρωικά στις 27-11-1822 στην τοποθεσία Άγιος Σώστης στα Δερβενάκια.

Ο σπουδαίος μαχητής και αγωνιστής παπα- Αρσένης ενσαρκώνοντας το παράδειγμα του θαρραλέου, του αποφασιστικού, του απτόητου και γεναιόψυχου Έλληνα πατριώτη και κληρικού, θυσιάστηκε για την πατρίδα, γιατί αναζητούσε με θέρμη την τελική ανάκτηση της προγονικής γης και απαιτούσε την ελευθερία των

Ελλήνων. Για τούτο, οι συμπολίτες του κάθε χρόνο, τον μεγαλειώδη αυτό εθνικό πολέμαρχο τιμούν με τον δικό τους τρόπο.

Έχοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα ιστορικά δεδομένα προτείνω το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου να αποφασίσει και να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε να καθιερωθεί η πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου ως επίσημη ιστορική-τοπική επέτειος με πανηγυρικό εορτασμό στο Κρανίδι στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή, του ένθερμου πατριώτη και ηρωϊκού οπλαρχηγού Αρσένιου Κρέστα Αρχιμανδρίτη ή Παπά-Αρσένη Κρέστα.

Σήμερα, εποχή κρίσης των αξιών, θεωρούμε χρήσιμη, τη διατήρηση της ιστορικήςμνήμης γεγονότων-σταθμών της Τοπικής μας Ιστορίας και Προσώπων που αναζητούσαν με θέρμη την τελική ανάκτηση της προγονικής γης και απαιτούσαν την ελευθερία των Ελλήνων.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ενέχει και η καθιέρωση , της πρώτης Κυριακής του Δεκεμβρίου ως επίσημης ιστορικής-τοπικής επετείου με πανηγυρικό εορτασμό στο Κρανίδι, στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή, του ένθερμου πατριώτη και ηρωϊκού οπλαρχηγού Αρσένιου Κρέστα Αρχιμανδρίτη ή Παπά-Αρσένη Κρέστα .

Καλείται το Δημοτικό Κοινοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Γιάννης Β. Κοντοβράκης

Τέως Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: