Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Όχι η Ερμιόνη μας δεν είναι αυτή που αγαπήσαμε και ερωτευτήκαμε!! …

… Ούτε μοιάζουμε με τους προγόνους μας, που εμπνέουν μέχρι και στις μέρες μας σεβασμό με το έργο και τις πράξεις τους, στην τοπική τους πατρίδα… 

 -> Άραγε τις πταίει;;; … S.D.D. 

==============================================================================================================================

Εμείς οι …Νεοερμιονίτες



του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Έχουν περάσει περισσότερο από 10 χρόνια που ο Μητροπολιτικός μας Ιερός Ναός των Ταξιαρχών έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και παρουσιάζει τουλάχιστον κατά το ήμισυ φαινόμενα ερημοποίησης.


Όνειδος και αίσχος μετά από τόσα χρόνια η σημερινή του κατάσταση για τη Μητρόπολη, την Τοπική Εκκλησιαστική Αρχή, την Πολιτεία, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Υπεύθυνη Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, την κοινωνία της Ερμιόνης. 

Κανένα ενδιαφέρον, καμιά ντροπή! Έχουμε εγκαταλείψει στη μοίρα του τον ιστορικό μας ναό, καύχημα τόσων γενεών, αφήνοντας στη μέση τις εργασίες συντήρησής του.

Άραγε έχουμε σκεφθεί εμείς οι Νεορμιονίτες τι σχέση μπορεί να έχουμε με τους συμπολίτες που έζησαν και έδρασαν τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα; Εκείνους που διαφύλαξαν τα δύο διδακτήρια της πόλης μας (Καποδιστριακό και Συγγρού) από τους πλειστηριασμούς που είχαν δρομολογηθεί, προκειμένου να βρεθούν οικονομικοί πόροι, προσφέροντας οι ίδιοι μέρος των χρημάτων που χρειάζονταν για την αποπεράτωση του «νέου» διδακτηρίου;

Θεωρώ πως όχι μόνο δεν τους μοιάζουμε αλλά και δεν σεβαστήκαμε τις επιλογές τους. Γι’ αυτό αδιαφορήσαμε, όταν η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία εντελώς αυθαίρετα ξήλωσε την αναθηματική πλάκα από την ανατολική είσοδο του ναού και την τοποθέτησε στη δυτική αφήνοντας «τον τύπον των ήλων» χαίνουσα πληγή στο σώμα της τοπικής μας ιστορίας.

Μήπως, όμως, έχουμε σκεφτεί εμείς οι Νεοερμιονίτες τι σχέση μπορεί να έχουμε με τους ηρωικούς προγόνους μας της Επανάστασης του 1821; Εκείνοι, με μπροστάρηδες τους δημογέροντές τους Λογοθέτη Ράδο και Αναγνώστη Χατζησταύρου, όταν η πατρίδα ζήτησε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων, πλήρωσαν με δικά τους χρήματα τον πρώτο και τον δεύτερο μισθό των στρατιωτών του Γιάννη Μήτσα κατά το έτος 1825.

Ή μήπως έχουμε καμιά σχέση με τους κατοίκους της Ερμιόνης των Βυζαντινών χρόνων που οικοδόμησαν την παλαιοχριστιανική Βασιλική που βρίσκεται δίπλα στο Κοινοτικό κατάστημα (Παλαιό Δημοτικό Σχολείο) και είναι μέχρι σήμερα παρατημένη;

Τέλος, ποια, άραγε, σχέση μπορεί να έχουμε εμείς οι Νεοερμιονίτες με τους αρχαίους Έλληνες και κατά συνέπεια με τους αρχαίους Ερμιονείς που σέβονταν τους θεούς και τα ιερά τους, τιμούσαν τους ήρωες και υπάκουαν στους νόμους; Ρίξτε μια ματιά στην κατάντια του Ι.Ν. των Ταξιαρχών που κλείνει μέσα του σπουδαία γεγονότα όχι μόνο της τοπικής μας ιστορίας αλλά και της ιστορίας του έθνους μας και θα το διαπιστώσετε! Και αν αυτό δεν σας αρκεί κοιτάξτε το Ηρώο μας… Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: