Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ρεπορτάζ, θέσεις, απόψεις και δράσεις, από την εποχή που πιστέψαμε στο ιδεώδες της ιδέας του εθελοντισμού στο Δήμο μας ...

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011


Έτσι ξεκινήσαμε την μεγάλη ιδέα για εθελοντική δράση στο Δήμο μας.

Οι ανάγκες εκτός της εθελοντικής ιδέας ήσαν   ουσιαστικές  και πρακτικές, αφού λόγω "Καλλικρατικού δήμου" με τα προβλήματα που δημιουργούσε ο ανεπαρκής Νόμος, δεν μπορούσαμε μέχρι τον Απρίλιο μήνα του 2011 να συντάξουμε και να ψηφίσουμε Προυπολογισμό για να λειτουργήσει ο Δήμος μας!!! ....

Γίνετε εθελοντές στο Δήμο Ερμιονίδας.
.
Είναι τιμή μας...

Αν θέλουμε να δείξουμε τα ευγενικά μας αισθήματα!
Αν θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση των άλλων κοινωνιών!
Αν θέλουμε να μας καμαρώνουν τα παιδιά μας και να τους εμφυσήσουμε πολιτισμό!
Αν θέλουμε να δείξουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη στη φύση μας και σε ό,τι μας περιβάλλει και σε αλλά πολλά... ας γίνουμε όσοι πιο πολλοί  μπορούμε εθελοντές στο Δήμο μας!!!

Γιατί Δήμος είμαστε όλοι εμείς και ό,τι προσφέρουμε στο Δήμο μας ξαναγυρίζει πίσω σε εμάς και στους απογόνους μας…
Ποτέ δεν είναι αργά να βγούμε από το τέλμα που έχουμε περιέλθει. 

Και το πιο σπουδαίο, θα βοηθήσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας που πάσχουν από τη ψυχική νόσο της αλαζονείας, της φιλαυτίας, της πλεονεξίας και της απληστίας!!!

Γίνε και εσύ εθελοντής στο Δήμο μας, γιατί η σωτηρία της ψυχής,
 είναι πολύ μεγάλο πράγμα… 

 ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

.
Σε συνέντευξη στο blog για τα όνειρα που έχει και την γενικότερη ηλεκτρονική προβολή του Δήμου μας και των φορέων του. 
Κατ’ αρχή θα μας πει: «Τη Δευτέρα θα έχουμε ζωντανή μετάδοση του 4ου Δ.Σ. που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Λυκείου Κρανιδίου, με απεριόριστη πρόσβαση επισκεπτών- ακροατών μέσω του διαδικτύου. Και λέμε απεριόριστη με ό,τι αυτό σημαίνει στην ερμηνεία του όρου. Για εξοικονόμηση χρημάτων του Δήμου επιλέξαμε να υπάρξει αυτή τη δυνατότητα, προσθέτοντας μια μικρή διαφημισούλα η όποια θα βγαίνει κάθε λίγη ώρα στην οθόνη και την οποία θα κλείνει ο θεατής όταν του είναι ενοχλητική (και αυτό επιβάλλεται να το κάνει) για να μη πληρώσει ο Δήμος ούτε ένα ευρώ. Διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώναμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για αυτό το πρόγραμμα που μας δίνει αυτή την απεριόριστη δυνατότητα. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε συμπληρώσει παραπάνω από 1100 ώρες ζωντανής θέασης, και offline. Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα έχουμε 2-3 κάμερες για την καλύτερη κάλυψη του χώρου και μέσα στα σχέδιά μας είναι και για τοποθέτηση περιστροφικής κάμερας πάνω στο τραπέζι των συνεδριάσεων που θα στρέφεται προς κάθε ομιλητή και θα βγαίνει στην οθόνη το όνομά του και η θεματολογία. Φυσικά το κανάλι έχει πάρα πολλές δυνατότητες δεν είναι μόνο για τη ζωντανή μετάδοση του Δ.Σ. μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για την ευρύτερη κοινωνία του Δήμου μας»


Κατά τη συζήτηση που είχαμε σήμερα στη συνάντηση με την εθελοντική ομάδα επικοινωνίας στο δημαρχείο, εκτός των άλλων που συζητήσαμε ακούσαμε από τον Δ. Πάλλη να μας λέει πως « η δημοτική ιντερνετική ραδιοφωνία έρχεται». Τον ρωτήσαμε να μας πει με περισσότερα λόγια τι ήθελε να μας πει. «Για τη ραδιοφωνία έχουμε κάνει μια συζήτηση με τον κ. δήμαρχο ότι εκτός από αυτό το κανάλι που δημιουργήσαμε είναι στα όνειρά μας να δημιουργήσουμε και έναν δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό μέσω διαδικτύου. Και να κάνει όλα αυτά που γίνονται μέσω ραδιοφώνου.»

Έχω πολλά όνειρα για την ηλεκτρονική προβολή του Δήμου μας θα μας πει ο Δημήτρης Π. και αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα, αλλά θα προχωρήσουμε σιγά- σιγά και σταθερά διορθώνοντας παράλληλα τις όποιες ατέλειες που προκύπτουν αρχικά. Ωστόσο, θα ήθελα από κάθε συμπολίτη μου που γνωρίζει το αντικείμενο να έρθει στην ομάδα και αν δε μπορεί να έρθει ας μας βοηθήσει καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις και ιδέες.

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.

----------------------------------------------------------------------------
30/1/2011


Σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΓΕΛ. Κρανιδίου.


Ο δήμαρχος κ. Καμιζής μπροστά σε ένα κοινό που έδειχνε να διψάει να βγει από την κοινωνική εσωστρέφεια που μας έχουν οδηγήσει αυτοί που τα περασμένα χρόνια μας κυβερνούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μίλησε περίπου τρία τέταρτα της ώρας από στήθους και ανέπτυξε αυτό το πολυδιάστατο και πολύπτυχο θέμα της εθελοντικής προσφοράς.


Στο τέλος παρουσίασε τις 10 ειδικές δράσεις του εθελοντισμού που έχει οραματιστεί για το Δήμο Ερμιονίδας και που είναι φυσικά μια συνέχεια με επέκταση των όποιων προσπαθειών σε εθελοντική βάση έχουν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους χρόνους, στις τοπικές κοινωνίες της Ερμιονίδας.


Το έντυπο που αναρτούμε είναι αυτό που μπορεί κάθε δημότης να συμπληρώσει για να γίνει εθελοντής σε όποια ομάδα - 1-3 από τις αναφερόμενες ειδικές δράσεις - επιλέξει ότι μπορεί να προσφέρει τις καθαρές… εθελοντικές υπηρεσίες του και το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους.


.
H Εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδος
καλεί όσους επιθυμούν να ενταχθούν στις δραστηριότητες της ομάδας
να έρθουν σε επαφή με τον κ.Δημαρακη Θανάση
τηλ 694558392 η ηλεκτρονικά στο email:sirios@otenet.gr

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο Κρανιδίου στις 06/02/2011
όπου ο Δήμαρχος κ.Καμιζής έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις.

Οι επόμενες συναντήσεις του τομέα θα γίνουν στο Χώρο του πυροσβεστικού Κλιμάκιου Κρανιδιουτο Σαββάτο και Κυριακη 12 & 13 Φεβρουαρίου 2011 10:30 με σκοπό την απόφαση γιά τις δράσεις που θα υλοποιηθούν απο την ομάδα.

Παρακαλώ όσοι θα παραβρεθείται να με ενημερώσετε .
Στον ίδιο χώρο θα εχετε δυνατότητα να εγγραφείτε στην ομάδα.

Υπέυθυνος Συντονιστής
Δημαράκης Θανάσης


12/2/2011

.
Το πρωί - στις 11:00 συνάντηση της ομάδας
"Υγεία, Πρόνοια και Αλληλεγγύη" στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κρανιδίου

Το απόγευμα - στις 17:00 συνάντηση της ομάδας
"Πολιτισμός, Παιδεία και Αθλητισμός" στην αίθουσα του Ενιαίου Λυκείου Κρανιδίου.

Η ομάδα που θα συναντηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου όπως μας πληροφόρησαν αριθμεί 80 μέλη εθελοντές, γι’ αυτό το λόγο θα συνεδριάσουν εκεί.
Δεν πιστεύουμε να παρέμβει και να τους διώξει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Λυκείου και πρώην αντιδήμαρχος Κρανιδίου και δ.σ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντωνόπουλος Ιωάννης ο οποίος δήλωσε στο Δ.Σ. την περασμένη Τρίτη, ότι ποτέ δεν θα συναινέσει να δοθεί η αίθουσα του Λυκείου, για να συνεδριάζει εκεί το Δ.Σ. Δήμου Ερμιονίδας.


Θέμα που βρήκε να κάνει αντιπολίτευση ο κ. Σφυρής και οι αιρετοί της παράταξής του!

Παιδιά φρόνιμα!! Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα πως σας βλέπει όλους σας  το τρίτο μάτι και ότι λέτε και κάνετε στο Δ.Σ. δεν κρύβονται πλέον κάτω από το χαλί... αλλά την ίδια στιγμή τα βλέπουν και τα ακούνε πολλοί πολίτες και ψηφοφόροι σας;;...

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 




.
Σήμερα το απόγευμα - στις 17:00 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της ομάδας "Πολιτισμός, Παιδεία και Αθλητισμός" στην αίθουσα του Ενιαίου Λυκείου Κρανιδίου.



Γι’ αυτό ο εθελοντισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν δήμο (που είμαστε όλοι εμείς), πέρα από την παιδεία και τον πολιτισμό που δημιουργεί στους δημότες και για την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στο Δήμο. Φανταστείτε είπε ο κ. δήμαρχος για όλα αυτά που θα προσφέρεται εσείς οικονομικά πόσα χρήματα που δεν έχουμε άλλωστε χρειαζόμαστε, για να πληρώνουμε υπαλληλικό προσωπικό. Πιστεύω πως έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης, που με τα μάτια πλέον μπορούμε να επικοινωνούμε και να συνεννοούμεθα, εάν αυτός είναι ο κοινός σκοπός που μας συνδέει...

Στις κάμερες οι εθελοντές επικοινωνίας  
Δ. Πάλλης,  Β. Γεωργόπουλος και Θ. Δημαράκης

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στην καταγραφή των μελών της κάθε ομάδας και στη συνέχεια προτάθηκαν οι συντονιστές επικοινωνίας και προγραμματισμού δράσης.
Θεωρούμε πως το πρώτο βήμα της εθελοντικής οργάνωσης στο Δήμο μας  έγινε και  ο λαός της Ερμιονίδας ανταποκρίθηκε όσο είναι αυτό δυνατό, σύμφωνα με την κολτούρα και την παιδεία της τοπικής μας κοινωνίας.  Αυτό που μένει να δούμε ακόμα είναι, ο βαθμός  και το μέγεθος του αποτελέσματος. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε πόσο αγαπάμε αυτό τον τόπο που μας γέννησε και μάλιστα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που εμείς δημιουργήσαμε, με τον ατομισμό μας και την εθελοτυφλία μας για ίδιον όφελος…

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
27/2/2011
.
Άλλαξαν όψη το κεντρικό πάρκο με το σιντριβάνι και το μνημείο των Ηρώων στην παραλία.


Γεμάτος ενθουσιασμό και υπερηφάνεια  ο δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής βλέποντας αυτήν την εικόνα της δουλειάς που γινόταν από τους εθελοντές και με το ζήλο που εργαζόντουσαν θα πει: «Η πόλις  που οι πολίτες της είναι μπροστά από αυτήν,   δεν χρειάζεται δήμαρχο!!...»

Από τις 10.00 ώρα το πρωί σήμερα στο Πορτοχέλι προσήλθαν οι πρώτοι εθελοντές και συνεχώς προσέρχονταν και άλλοι.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε στους χώρους που είχε προγραμματιστεί να φροντίσουμε από τους εθελοντές μικρούς και μεγάλους ήταν πρωτόγνωρη και συγκινητική.

Ο καθένας με τη συμπεριφορά και την εργασία του  έδειχνε το καλό παράδειγμα στους άλλους  και χωρίς κανένας να συντονίζει τις εργασίες, δημιουργήθηκε μια αρμονία στη δράση και στις κινήσεις μας αξιοζήλευτη!

Παρασυρμένος από την  απρόσμενη εικόνα  που έβλεπαν τα μάτια μου, η μνήμη μου με ταξίδεψε στα παλιά, όταν οι ανθρώπινες κοινωνίες ήταν πιο ενωμένες και στο αποτέλεσμα κάθε συλλογικής προσπάθειας,
οι πρόγονοί μας συνήθιζαν να λένε τη λαϊκή ρήση
«ευλογημένα χέρια, καταραμένα στόματα»

Ευτυχώς αυτά τα στόματα σ’ αυτή τη συνάντηση, δεν ήταν μαζί μας…

Στις 3.30 ώρα απογευματινή καθίσαμε για λίγο να καμαρώσουμε το έργο μας, που ήταν μια εικόνα πολύ διαφορετική στους χώρους που φροντίσαμε και νοικοκυρέψαμε από αυτή της προηγούμενης και αυτό που αισθανθήκαμε ήταν και αμοιβή μας!! Πρέπει να σας πούμε, πως για εμάς ήταν μια πολύ μεγάλη άυλη αμοιβή…

Τώρα το λόγο μπορούν να τον πάρουν, «τα καταραμένα στόματα…»

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------


14/3/2011 

.
Σήμερα η παρέμβαση των «Ερμιονιδίστας»… για γενικό καθαρισμό και καλλωπισμό της Βόρειας παραλίας στην Ερμιόνη…


Με πολύ καλό καιρό, μια πραγματική ανοιξιάτικη ημέρα, αλλά με αντίξοες συνθήκες προσφοράς, συμμετοχής και κοινωνικής συνοχής θα λέγαμε από Ερμιονίτες, πραγματοποιήθηκε σήμερα ο προγραμματισμένος καθαρισμός και καλλωπισμός των κοινόχρηστων χώρων εδώ στην Ερμιόνη στην βόρεια παραλία της πόλης μας, με παρέμβαση της εθελοντικής ομάδας «Φροντίδα των Οικισμών του Δήμου Ερμιονίδας».


Οπωσδήποτε προς μεγάλη μας λύπη η συμμετοχή από συνδημότες μας μέλη της ομάδας από τις άλλες Κοινότητες του Δήμου ήταν λίγο μεγαλύτερη, από εμάς τους Ερμιονίτες. Ωστόσο το έργο που έγινε ήταν πολύ μεγάλο αναλογικά και η εικόνα των εθελοντών την ώρα της δράσης συγκινητική και παρήγορη.

Εδώ σήμερα όπως και στην άλλη παρέμβασή μας στο Πορτοχέλι πριν λίγες μέρες, δεν υπήρχαν δημοτικοί άρχοντες που έδιναν εντολές ως επιστάτες και απλοί δημότες εργάτες ή καθαριστές. Είμαστε μια ομάδα συμπαγής για ένα κοινό σκοπό. Όλοι στην πρώτη γραμμή! Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Ερμιονίδας Σταύρος Κούστας και της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης Π. Κολυμπάδης. Οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Ερμιόνης και Κρανιδίου Ιωαν. Κρητσωτάκης και Δήμητρα Μονά ο αντιπρόεδρος Ερμιόνης Ιω. Αραπάκης και ο κ.σ. Μιχ. Δρουγκάνης, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κρανιδίου Αγγ. Αλεβίζου, η εθελόντρια συντονίστρια της ομάδας Τέτα Μονά και ακολουθούν δημότες γυναίκες και άντρες και κάποια μικρά παιδιά απ’ όλη την Ερμιονίδα.
Οι χώροι που επιλέχθηκαν σήμερα να καθαριστούν και να καλλωπιστούν ήταν το μικρό πάρκο στην είσοδο της βόρειας παραλίας της Ερμιόνης, όπως επίσης αυτό βόρεια –ανατολικά από το μνημείο των Ηρώων πάνω στη χερσαία ζώνη του λιμένος, η παραλία στην βόρεια είσοδο του πευκοδασύλλιου στο Μπίστι και τέλος το πάρκο ανατολικά από τα τελευταία σπίτια του οικισμού της Ερμιόνης που το χωρίζει ο δρόμος από τον πευκώνα.
Όμως κανείς, ακόμα και ο πιο ευφάνταστος πολίτης, δεν μπορούσε να φανταστεί τι ακαθαρσία, αταξία και έλλειψη καλλωπισμού και φροντίδας υπήρχε σ’ αυτούς τους χώρους!! Αδιάψευστοι μάρτυρες τα πολλά αυτοκίνητα που γεμίζαμε ακόμα και πολύ μεγάλο φορτηγό ιδιώτη μάς προσφέρθηκε από τη Θερμησία μετά από το γενικό νοικοκυριό που κάναμε.
Και φυσικά δεν τελειώσαμε ούτε με αυτούς τους χώρους και πολύ περισσότερο με τη νότια παραλία, καθώς και μέσα στην πόλη. Ωστόσο, όπως ακούστηκε το άλλο Σάββατο σειρά έχει το Κρανίδι.

Θα κλείσουμε και αυτή την αναφορά μας με την ίδια φράση των προγόνων μας:
«Τα ευλογημένα χέρια και τα καταραμένα στόματα»…που χρησιμοποιήσαμε και στο ρεπορτάζ της εξόρμησής μας στο Πορτοχέλι.
Σήμερα ήσαν όλα εκεί... στους πιο πάνω χώρους της Ερμιόνης και τα ευλογημένα χέρια έκαναν τη δουλειά που ξέρουν να κάνουν και εθελοντικά αν χρειαστεί, καθώς και τα καταραμένα στόματα που πάντα κάνουν τη δική τους δουλειά…

Σ.Σ.  Επειδή η εθελοντική μας προσφορά σήμερα ήταν διαφορετική, το ρεπορτάζ μπορεί να έχει και ελλείψεις γιατί δεν κινιόμασταν  σε όλους τους χώρους της δράσης.
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

23/3/2011
.

«Οι Ερμιονιδίστας αντιμέτωποι με ανθρώπινες και περιβαλλοντικές ζούγκλες»…
>>>>>>>>>
Μάχη για να αποκτήσει πολιτισμένο χαρακτήρα η κεντρική πλατεία «Εμμανουήλ Ρέπουλη» στο Κρανίδι, εξ αιτίας της πολυετούς εγκατάλειψης από τη δημοτική αρχή, έδωσε σήμερα η εθελοντική ομάδα «Φροντίδα Οικισμών»






Όμοιες εικόνες αντιμετώπισαν οι εθελοντές σε συνεργασία με τις Κοινοτικές αρχές πριν τρείς εβδομάδες στο Πορτοχέλι, ενώ πολύ πιο χειρότερες εικόνες εγκατάλειψης και βρωμιάς το περασμένο Σάββατο στην Ερμιόνη.




 Σήμερα είμαστε περισσότεροι στο Κρανίδι από κάθε άλλη φορά, είχαμε και πολλά παιδιά ακομα και μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Και η φράση με το μήνυμα της ημέρας από χείλη Κρανιδιωτών: «Σήμερα και το περασμένο Σάββατο στην Ερμιόνη συμβαίνουν ιστορικά γεγονότα στο διάβα των χρόνων μεταξύ των δύο πόλεων. Κρανιδιώτες και Κρανδιώτισσες πηγαίνουν στην Ερμιόνη και κάνουν καθαρισμό, καλλωπισμό και γενικό νοικοκυριό στην πόλη τους και  Ερμιονίτες και Ερμιονίτισσες  για τον ίδιο σκοπό στο Κρανίδι!!!»

Έκδηλη η ικανοποίηση και η ευτυχία θα λέγαμε του ενσαρκωτή της εθελοντικής ιδέας σ’ αυτήν τη φάση, Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή.

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι περίεργοι... που μας επισκέφτηκαν, για να δουν το έργο μας!
Κι’ ακόμα, στις τρεις εξορμήσεις μας δεν είδαμε κανένα ενδιαφέρον από την αντιπολίτευση του Δήμου, τουλάχιστον έτσι για μια ηθική στήριξη και ικανοποίηση...

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μια ακόμη εξόρμηση στο ενεργητικό της ομάδας "Φροντίδα Οικισμών" του Δήμου Ερμιονίδας.

Σήμερα στο Κρανίδι και αύριο από ώρα 10 π.μ. στην νότια πλευρά της Ερμιόνης (από το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη μέχρι την άκρη των Μανδρακίων)

Οι σημερινοί τόποι δράσης της εθελοντικής ομάδας «Φροντίδα Οικισμών» ήσαν το πάρκο βορειοδυτικά του Σταθμού Πυροσβεστικής στο Κρανίδι και ο αύλιος χώρος του Κέντρου Υγείας.

Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε τα ίδια φαινόμενα όπως και στις προηγούμενες. Εγκατάλειψη και ασέβεια των κατοίκων προς τους κοινόχρηστους χώρους. Στο πάρκο δίπλα στον Σ.Π. συναντήσαμε εικόνα μιας μήνι χωματερής. Ό,τι καθάριζαν από τις αυλές τους κήπους και τα σπίτια τους τα πέταγαν εκεί.

Καλύτερα να μην τα αναφέρουμε λεπτομερώς. Θα σας δώσουμε μόνο μια εικόνα. Επικρατεί και εδώ, η λογική της λαϊκής ρήσης, «μακριά από μένα και όπου θέλει ας πάει...»  



Ωστόσο και σήμερα όπως και τις άλλες φορές παρόντες ο σκληρός πυρήνας δράσης της ομάδας, η οποία ανάλογα με την περίπτωση και τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε εθελοντής φρεσκάρεται και με καινούργια πρόσωπα, συν πλήν! 



 Ένα άλλο χαρακτηριστικό  που συναντάμε στο Κρανίδι όπως και στο Πορτοχέλι είναι τα αισθήματα φιλοξενίας που εκδηλώνονται με κεράσματα από τις νοικοκυρές και τους νοικοκυραίους της γειτονιάς που εργαζόμαστε. Σήμερα μια κυρία είχε φτιάξει για μάς μια ωραία τυρόπιτα και φυσικά δε λείπουν οι καφέδες και τα άλλα.
Ο ευαίσθητος παρατηρητής που παρακολουθεί από κοντά αυτές τις εξορμήσεις με τις δράσεις των εθελοντών θα διαπιστώσει, πως δημιουργείται ένα θερμό αίσθημα αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτί-μησης μεταξύ των εθελοντών, που διαρκώς διευρύνεται και είναι έκδηλη στα μάτια του καθενός η ικανοποίηση που τους δίνει η αλλαγή της εικόνας του χώρου τον οποίο επιμελούνται.
Το έργο τους είναι δημιουργικό και η σκέψη ότι αυτό είναι μια ανιδιοτελής προσφορά στο Δήμο τους ειδικά σε τούτους τους χαλεπούς που περνά η πατρίδα μας, αυτό τους πλημμυρίζει με μια ανείπωτη χαρά και ευτυχία.

Σήμερα δουλέψαμε 6 ώρες αδιάκοπα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα γεμίζαμε πάλι τόσα πολλά αυτοκίνητα από τον καθαρισμό των χόρτων τα κλαδέματα και άλλα, χώρια από αυτά που τα είχαν εναποθέσει οι συμπολίτες μας για να τα μαζέψουμε εμείς!! 

Αύριο έχει σειρά η νότια πλευρά της Ερμιόνης. Όσοι πιστοί… προσέλθετε!


ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


.
Με δύο λόγια μπορούμε να πούμε, πως συναντήσαμε εικόνα ( κυρίως οι εθελοντές από άλλες Κοινότητες γιατί εμείς τη γνωρίζαμε...) εγκατάλειψης των κοινόχρηστων χώρων μας, βρωμιά και δυσωδία!!! Υποφέραμε να βάλουμε μια τάξη και νοικοκυριό. Ευτυχώς, τουλάχιστον απαλλαχτήκαμε...



Kαι ακόμα, θέλαμε να γράψουμε σήμερα πολλά γι'  αυτό το ρεπορτάζ,  αλλά μια πίκρα θολώνει το μυαλό μας και τη σκέψη μας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και αυτή η πίκρα βγαίνει μέσα από τη  φράση της αχαριστίας και της απληστίας ενός συμπολίτη μας προς τον Αντιδήμαρχο Ερμιονίδας Σταύρο Κούστα, την ώρα που περνούσε με φορτωμένο το αυτοκίνητο του Δήμου μέχρι τον «ουρανό» με περικοκλάδες και άλλα πολλά φυτά αποψιλωμένα και κλαδεμένα από τους κήπους  καλών «οικοκυράδων»… της περιοχής και πεταμένα στην παραλία, όταν αυτός ο κύριος καθήμενος αραχτός με την μπάσα φωνή του, είπε: «Σταύρο θέλεις βοήθεια»;;….. 

Και εμείς του λέμε, -ναι ρε «μάγκα» θέλουμε βοήθεια, γιατί εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε εργολάβοι καθαριότητας του δήμου… Θα παραμείνουμε και στην υπόλοιπη ζωή μας εθελοντές, με ό,τι περικλείει ο όρος. Για την πατρίδα ρε γαμώτο και για κανένα δήμαρχο... ή κυβερνήτη... ή άλλο αφεντικό....



Με αυτά τα λίγα θα κλείσουμε αυτή την μαύρη παρένθεση… γιατί υπάρχουν και πολλές άλλες!!!
.
Ωστόσο θέλουμε από τη θέση αυτή να ευχαριστήσουμε τον μάγειρα της Ταβέρνας «Ο κάβος» Μάκη Μίζη για το κέρασμα που μας προσέφερε.
 ΣΤΑΜ.   ΔΑΜ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εθελοντισμός στην Ερμιονίδα είναι Κίνημα και αποδίδει καρπούς συνέχεια....
.
Από την Δ/ντρια του Γυμνασίου Ερμιόνης κα. Ασημίνα Ρομπότη λάβαμε την πιο κάτω ενημέρωση.

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2011 μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Ερμιόνης φύτεψαν πεύκα στο δασάκι απέναντι από το Γυμνάσιο και πικροδάφνες κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στη νότια είσοδο του Σχολείου.
Έδειχναν φανερά ενθουσιασμένοι από αυτή την εμπειρία. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν ένα είδος διαφορετικού μαθήματος.
Έμαθαν να φυτεύουν, κυρίως έμαθαν να προσφέρουν, να συνεργάζονται και ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την ομορφιά του τόπου μας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ήταν μια συνεργασία του Γυμνασίου Ερμιόνης με την Τοπική Κοινότητα Ερμιόνης.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



.
Μόλις την επομένη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων από εθελοντές του Δήμου Ερμιονίδας της υιοθεσίας των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων του δήμου μας, το ιστορικό δημοτικό πηγάδι «Καλογερικό» στην πρώτη βόρεια είσοδο της Ερμιόνης, δέχεται τη φροντίδα και το νοικοκυριό, του συμπατριώτη μας εθελοντή Σταμάτη Μερτύρη. (αείμνηστος σήμερα)

Το εν λόγω πηγάδι και ο γύρω χώρος που το περιβάλλει, ήταν έρμαιο της εγκατάλειψης, της απονιάς και της ασέβειας για την ιστορία του και όχι μόνο επί πολλά χρόνια, ανάλγητων δημοτικών αρχόντων!
Αν είχε στόμα θα μίλαγε….

ΥΓ. Το απόγευμα περνώντας από εκεί είδα τον ίδιο εθελοντή να συζητούν στο χώρο του πηγαδιού με ερμιονίτη  πολιτικό μηχανικό προφανώς για συμβουλές επισκευαστικών παρεμβάσεων στο μνημείο…
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.
Πρώτη μέρα παρέμβασης Ερμιονιτών της εθελοντικής ομάδας «Υιοθεσίας & Φροντίδας Μνημείων Ερμιονί-δας» και ο παραδοσιακός ιστορικός ανεμόμυλος των οπλαρχηγών του 21 Αδερφών Μητσαίων είδε άσπρη μέρα… Ασπρίστηκε το κτήριο και το τοιχίο του κυκλικού αύλιου χώρου και ξεχορταριάστηκε ο πέριξ χώρος.
Ωστόσο οι εργασίες θα συνεχιστούν με επισκευή της σκεπής καθώς η λαμαρίνα που την προστατεύει σε ορισμένο σημείο έχει ξηλώσει πριν χρόνια και με τον άνεμο κάνει εκκωφαντικούς θορύβους και λίγο –λίγο θα επεκταθεί το ξήλωμα.

Ακόμα στα σχέδια των εθελοντών είναι να τοποθετήσουν μια σταθερή ανέμη για λόγους αισθητικής και να μην έχει την ίδια τύχη με την περιστρεφόμενη που είχε κατασκευάσει και τοποθετήσει ο αρχισιδηρουργός... - δήμαρχος και μετά από δύο ήμερες με μια αύρα βρέθηκε εν τόπο χλοερό… δίπλα στον μύλο επί χρόνια και μετά την πήραν  αθίγγανοι (οικολόγοι κατά τον Βασιλάκη) για να καταλήξει στην χαλυβουργική...
-------------------------------------------------------------------------------------------------
.
Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

.

Τα ευλογημένα χέρια ήταν εκεί και προσφέρανε εθελοντικά αυτό που ξέρουν πολύ καλά… έλειπαν τα καταραμένα στόματα!!!

Φωτο- ρεπορτάζ
Σταμάτης Δαμαλίτης
.
Και αυτή τη φορά ο σκληρός πυρήνας της ομάδας οι αποκαλούμενοι συνειδητά θα λέγαμε από τους συμπολίτες τους «Ερμιονιδίστας» με μπροστάρηδες τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας των Διδύμων κ. Π. Σερέτη, την αντιδήμαρχο των βόρειων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου κα Παναγιώτα Σαμπάνη- Μπάρδη, την πρόεδρο της Δημοτικής κοινότητας Κρανιδίου κας Δήμητρα Μονά λαμπερό δείγμα κουλτούρας και δημοκρατικών αρχών που δε λείπει από καμία εξόρμηση δράσης της ομάδας, τον πρόεδρο του Πορτοχελίου κ. Κ. Κόκκαλη, μικρή αντιπροσωπία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Οι Διόσκουροι» δημότισσες- νοικοκυρές του χωριού και άλλοι, έδωσαν μια ξεχωριστή νότα αισιοδοξίας και ζωντάνιας στην ήσυχη κοινωνία του χωριού.

Το διαφορετικό στη σημερινή αποστολή από τις άλλες που έχουμε αναφερθεί – Πορτοχέλι- Κρανίδι – Ερμιόνη ήταν μια θετική έκπληξη, ό,τι οι χώροι που επιμεληθήκαμε ήταν τρία πανέμορφα μικρά πάρκα αριστερά και δεξιά από τον κεντρικό Ι. Ναό τα οποία δεν παρουσίαζαν σε καμία περίπτωση την εικόνα εγκατάλειψης που συναντήσαμε σε παρόμοιους κοινόχρηστος χώρους στις πιο πάνω τρείς κοινότητες. Έτσι η δουλειά μας ήταν πιο εύκολη από τις αλλες φορές και είχαμε το χρόνο και την άνεση να την κάνουμε όσο πιο σωστά μπορούσε να γίνει. 
Βέβαια η πρόσκληση της συντονίστριας της εθελοντικής ομάδας κας Τέτας Μονά (την έχουμε αναρτήσει) ήταν προς όλες τις κατευθύνσεις και τους τοπικούς παράγοντες της κοινότητας αλλά εις μάτην…

Π.χ. Από τον σύλλογο «Οι Διόσκουροι» από τα 32 μέλη του, έδωσαν το παρών τους με συμμετοχή στις εργασίες οι εξής: Απόστολος Οικονομόπουλος πρόεδρος, Χρήστος Βλάχος αντιπρόεδρος, Δορμπάρη Γεωργία, Γιώτα Παπαθανασίου, Αργύρης Μπάρδης, Κατερίνα Κουρτέση.

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν, αυτοί οι ωραίοι αξιοποιημένοι με αναπλάσεις κοινόχρηστοι χώροι, πως γλυτώσανε από τις άνομες ορέξεις και την απληστία των ιδιοκτητών, κάτι που δε συμβαίνει ιστορικά από ότι γνωρίζουμε π.χ. στην Ερμιόνη και στο Κρανίδι. Διασταυρωμένες πληροφορίες που πήραμε είναι οι εξής: Δυο κυρίες εκ Διδύμων που δουλεύαμε μαζί μάς είπαν πως αυτές οι αναπλάσεις έγιναν επί κοινοτάρχη κ. Μαλτέζου, αλλά και όλοι οι κοινοτάρχες δίνανε μάχες (!!) για τους κοινόχρηστους χώρους. Δεν χαρίζανε ούτε μια σπιθαμή γης. Η άλλη πλευρά μας είπε, πως ο οικισμός έχει κτιστεί σε μεγάλη έκταση που αν και αρκετοί ιδιώτες σφετερίστηκαν κοινόχρηστους χώρους τελικά έμειναν και αυτοί  για τους οποίους μιλάμε και έγιναν από την κοινότητα αυτές οι ωραίες αναπλάσεις.

Τελικά εγώ προσωπικά αισθάνθηκα ωραία σ’ αυτόν τον περιβάλλοντα χώρο και σ΄αυτό ήρθε να συμπληρώσει η φιλοξενία των τοπικών παραγόντων που συμμετείχαν σ’ αυτή την εκδήλωση με κεράσματα και άλλα, πολύ περισσότερο δε, από την γλυκιά έκπληξη των περαστικών κατοίκων για ότι βλέπανε, χωρίς βέβαια να συμμετέχουν.

Όμως, αυτό που  μένει σε αυτές τις εθελοντικές δραστηριότητες είναι, η θύμηση που σου γαληνεύει την ψυχή  και σε κάνει να αισθάνεσαι περήφανος π.χ. ότι το καπάκι του ιστορικού πηγαδιού μέσα στο χωριό (Φώτο) το έβαψα εγώ με δική μου πρωτοβουλία,  την έκδηλη ικανοποίηση μιας κυρίας που έβγαινε μέσα από τη ψυχή της την ώρα που ασβεστώναμε τους κορμούς των δέντρων μέσα στα πάρκα και στα πεζοδρόμια και άλλα πολλά, που νοερά μπορείτε να δημιουργήσετε στο νου σας....
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------
.

«φυτρώνει ο σπόρος» παρά τις αντίξοες συνθήκες…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από την ιστοσελίδα του δήμου
 Καθαρισμός της πόλης των Αλιέων

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κο Ιωάννη Παπαστεργίου για την εθελοντική του προσφορά σε χρόνο, υλικά και προσωπικό στις εργασίες καθαρισμού του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αλιέων στο Πορτοχέλι.
 Ο Αντιδήμαρχος
Ευάγγελος Γουζούασης
-----------------------------------------------------------------------------------------------
.



Οι εθελοντές της ομάδας «Φροντίδα Οικισμών» του Δήμου Ερμιονίδας αλλά και προσωπικό επιχειρηματιών – των φυτώριων της περιοχής έδωσαν ευγενικά το εθελοντικό παρών τους!!! 

Σήμερα το πρωί οι εθελοντές της Ερμιονίδας γεμάτη αγωνία για την εξέλιξη του καιρού με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες κτλ) που εξέδιδαν τα μετεωρολογικά δελτία της ΕΜΥ προσήλθαν στο χώρο που είχαν αναγγελθεί οι εργασίες.
Ωστόσο ο καιρός συμμάχησε μαζί μας και παρά την βραδινή κακοκαιρία με βροχή είχαμε μια μικρή προσωρινή βελτίωση του καιρού.



«Τα ευλογημένα χέρια…»μακριά από «τα καταραμένα στόματα...» και αυτή τη φορά άρχισαν το έργο και σε λίγες ώρες το τοπίο άλλαξε εικόνα!

Αυτή βέβαια είναι η πρώτη φάση του έργου στη συνέχεια σας έχουμε και άλλες εκπλήξεις.


Χιλιάδες φυτά φυτεύτηκαν και θα φυτευθούν στη συνέχεια και όλα αυτά προσφορά επιχειρηματιών που διατηρούν φυτώρια στην περιοχή και επιδίδονται στον καλλωπισμό διαφόρων χώρων.


Στην πρόσκληση της πιο πάνω εθελοντικής ομάδας από τους πολλούς που προσκλήθηκαν – συλλογικούς φορείς, μαθητιώσα νεολαία, αιρετοί και άλλοι πολίτες, προσήλθαν οι ίδιοι οι γνωστοί… Παρήγορη ήταν η συμμετοχή μικρών παιδιών, ικανοποιητική συγκριτικά με τους μεγάλους τα οποία παιδιά εργάστηκαν με κέφι και μεράκι.


Από τους αιρετούς παραβρέθηκαν ο δήμαρχος που ήταν έκδηλη η υπερηφάνεια του για τους εθελοντές δημότες του, οι αντιδήμαρχοι Σταύρος Κούστας και Παντελής Κολυμπάδης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κρανιδίου και Πορτοχελίου κα Δ. Μονά και Κ. Κόκκαλης και  o κ.σ. Κοινότητας  Ερμιόνης Μιχάλης Δρουγκάνης.

Τα ονόματα των εθελοντών δεν τα αναφέρουμε κατόπιν επιθυμία τους. Αρκετά έχουν ακούσει από τα «καταραμένα στόματα...» δεν θέλουνε άλλα σχόλια μας είπαν...

ΣΤΑΜ.  ΔΑΜ.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Hμουν και εγώ εκεί...»
.
Δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα σκεφτόμαστε εχθές φυτεύοντας τα παρτέρια του κόμβου στην βόρεια είσοδο του Κρανιδίου.
Θα μπορούσαμε να πληρώναμε και εργάτες να έκαναν αυτή τη δουλειά, εάν είχαμε χρήματα…
Όμως, αυτές οι εικόνες που έχουμε δει σε άλλες εθελοντικές εξορμήσεις και είδαν και χθες τα μάτια μας κυρίως με τα μικρά παιδιά, είναι συγκλονιστικές!

Τα αισθήματα που δημιουργούνται μέσα μας και αντικατοπτρίζονται στα μάτια των παιδιών με το παράδειγμα και την καθοδήγηση των μεγάλων όταν δουλεύουμε όλοι μαζί,  πιστεύουμε δεν πληρώνονται και δεν αντικαθιστώνται με όλο το χρυσάφι του κόσμου… Είναι αυτά τα γλυκά αισθήματα που δημιουργούνται με τον  εθελοντισμό  και θα τα  ακολουθούν σε όλο το διάβα της ζωής τους!! Θα   αναδύονται γλυκά από μέσα τους  όταν περνούν  από αυτούς τους χώρους, με εικόνες που  θα  έρχονται στη θύμησή τους    από αυτά τα χρόνια και θα λένε, «ήμουν και εγώ εκεί...»

Τι λέτε αγαπητοί γονείς αυτό το μεγαλείο του εθελοντισμού μπορεί να το αντικαταστήσετε στα παιδιά σας με κάτι άλλο;;…

ΣΤΑΜ. ΔΑΜ. 



Εθελοντισμός στο Δήμο Ερμιονίδας 
.
Ένα ανεξήγητο συναίσθημα πριν λίγο με έκανε να επισκεφτώ τα ιστολόγια των εθελοντικών ομάδων της Ερμιονίδας. Για να είμαι ειλικρινής το πρώτο που επισκέφτηκα ήταν αυτό της ομάδας που ανήκω.- «Εθελοντική Ομάδα Φροντίδα Οικισμών» Εκεί διάβασα λες και ήταν για πρώτη φορά... διάφορες αναφορές και κυρίως είδα πολλές φωτογραφίες με εικόνες από πρόσωπα και πράγματα που αφορούσαν τις δράσεις των ομάδων.
Δεν έχει σημασία το ποια ομάδα ήταν πιο δραστήρια ή ποιοι πρωτοστατήσανε και ποιοι όχι και γιατί. Αυτό που έχει σημασία είναι να αισθανθείς το αίσθημα του εθελοντισμού στην τοπική ή ευρύτερη κοινωνία σου και όταν επισκέπτεσαι διαδικτυακούς ή άλλους αρχειακούς χώρους με αναφορές στον εθελοντισμό στον τόπο σου να μπορείς να αναπολείς και να βιώνεις αυτό το παράξενο συναίσθημα που σε κάνει τόσο ευτυχισμένο και να λες στους άλλους και κυρίως στους απογόνους σου – «ήμουν και εγώ εκεί»...

Ωστόσο αυτό που βλέπω προς μεγάλη λύπη μου είναι, ότι η τελευταία αναφορά δράσης στο ιστολόγιο της «Εθελοντικής Ομάδας Φροντίδα Οικισμών» είναι προς το τέλος του Μαΐου και αφορά την ενημερωτική καμπάνια των πολιτών της Ερμιονίδας από σπίτι σε σπίτι, σχετικά με την καθαριότητα και κυρίως αυτήν της ανακύκλωσης των διαφόρων υλικών. Μάλιστα το Δ.Σ.,  έχει αποδεχθεί ομόφωνα αίτηση της ομάδας για τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων ανά κοινότητα του δήμου μαζί με τα Τοπικά Συμβούλια για την εκστρατεία αυτής της ενημέρωσης.

Έκτοτε σιωπή και αυτό είναι το θλιβερό………

Κάντε κλικ εδώ, Εθελοντική Ομάδα Φροντίδα Οικισμών και διαβάστε όλες τις αναφορές σχετικά με τις δράσεις.
Ήταν η εποχή που ο δήμος δεν είχε το δικαίωμα από τον περιβόητο... Καλλικρατικό νόμο να προσλάβει προσωπικό καθαριότητας, δεν μπορούσε να ψηφίσει δικό του προϋπολογισμό, δεν είχε χρήματα παρά μόνο  χρέη και χρέη, εκ κληρονομίας από τους προηγούμενους δήμους Ερμιόνης και Κρανιδίου εκατομμυρίων ευρώ, και τα διάφορα υλικά που χρειαζόμαστε για καθαρισμό, βαψίματα κτλ. τα αγόραζε ο δήμος επί πιστώσει από τους διαφόρους προμηθευτές.
Θα σταματήσω εδώ,  για να μη πικράνω,  να δηλητηριάσω θα έλεγα, αυτό το γλυκό συναίσθημα που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή...
Ωστόσο,  δεν χαλάω και κανένα χατήρι... στους κακοπροαίρετους!!!

ΣΤΑΜ.  ΔΑΜ. 
-------------------------------------------------------------------------------------------- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: