Επιλογές από το προσωπικό μας αρχείο...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η «αξιολόγηση» των παραστατών αρχιερέων της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης (Ερμιόνη - Τροιζήνα)
του Γιάννη Μ. Σπετσιώτη
Είναι γνωστό πως στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση «κατ’ επανάληψη» της Ερμιόνης συμμετείχαν οι παρακάτω πέντε αρχιερείς:
Κορίνθου Κύριλλος, Τριπόλεως Δανιήλ, Ρέοντος Διονύσιος, Βρεσθένης Θεοδώρητος και Ανδρούσης Ιωσήφ.1 Στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας με τους παραπάνω αρχιερείς συμμετείχε ως πληρεξούσιος και ο επιχώριος Μητροπολίτης ο Δαμαλών Ιωνάς.
Κατάσταση του έτους 1834 που εντοπίσαμε στα Γ.Α.Κ. περιέχει, μεταξύ άλλων πληροφοριών, σύντομα «βιογραφικά» σημειώματα των αρχιερέων εκείνων καθώς και ορισμένα στοιχεία «αξιολόγησης» της προσωπικότητάς τους.
Μητροπολίται
1. Κορίνθου Κύριλλος, Πελοποννήσιος, επροβιβάσθη από επίσκοπος Μαλτσίνης τω 1819 ηλικίας 65 ετών. Αμαθής και διαγωγής αρχιερατικής.
2. Ρέοντος και Πραστού Διονύσιος Βυζάντιος, χειροτονηθείς τω 1813 ηλικίας 50 ετών, πεπαιδευμένος και διαγωγής ανεπιλήπτου.
Επίσκοποι
1. Ανδρούσης Ιωσήφ, Πελοποννήσιος, χειροτονηθείς τω 1806, ηλικίας 64 ετών, πεπαιδευμένος και εναρέτου βίου.
2. Βρεσθένης Θεοδώρητος, Πελοποννήσιος, χειροτονηθείς τω 1818, ηλικίας 45 ετών απαίδευτος.
3. Δαμαλών Ιωνάς, Πελοποννήσιος, χειροτονηθείς τω 1803 ηλικίας 65 ετών, ημιμαθής, διαγωγής αμέμπτου.
4. Καρύστου Νεόφυτος, Κάρυστος, προβιβασθείς ηλικίας 48 ετών, αμαθής, διαγωγής αποδεδειγμένης ανεπιλήπτου. Ο Νεόφυτος υπογράφει και το τελευταίο κοινό πρακτικό των συνεδριάσεων (Ερμιόνης - Τροιζήνας).
Εν Τροιζήνι την 5ην Μαΐου 1827
Για τον Τριπόλεως και Αμυκλών Μητροπολίτη Δανιήλ ο οποίος το 1819 αντικατέστησε στη Μητρόπολη αυτή «τον δια σκευωρίας των εντοπίων εκδιωχθέντα Μητροπολίτην Διονύσιον», άλλα στοιχεία δεν έχουν καταγραφεί.
Τέλος, νομίζω, είναι σκόπιμο να υπογραμμίσω και τα εξής.
Οι παραπάνω επτά Ιεράρχες αλλά και οι υπόλοιποι σαράντα πέντε, που συμπεριλαμβάνονται στην κατάσταση (σύνολο πενήντα δύο), εκείνων των χρόνων, μπορεί ορισμένοι να μην ήξεραν γράμματα ήσαν όμως όλοι τους «διαγωγής αποδεδειγμένης ανεπιλήπτου». Αυτό ας το κρατήσουμε!
Σημ. Ο Γιάννης Αγγ. Ησαΐας στο βιβλίο του «Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση, κατ’ επανάληψη, στην Ερμιόνη…» αναφέρει (σελ.173) ότι μεταξύ των παραστατών αρχιερέων ήταν και ο Καρύστου Νεόφυτος.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΣΙΣΙΝΗΣ
(1769 – 1831)
Οπλαρχηγός και πολιτικός της Επανάστασης του 1821
1. Προσωπογραφία του Γεωργίου Σισίνη
(Αύγουστος Πικαρέλλης, 891) |
Γεννήθηκε στη Γαστούνη της Ηλείας το 1769.
Γιος του γιατρού Χρύσανθου Σισίνη και της Γαλλίδας Βικτωρίας είχε τρεις αδελφούς γιατρούς και μία αδελφή. Παντρεύτηκε την Υακίνθη Σταθακοπούλου και απέκτησαν δύο γιους, τον Μιχάλη και τον Χρύσανθο.
Γιος του γιατρού Χρύσανθου Σισίνη και της Γαλλίδας Βικτωρίας είχε τρεις αδελφούς γιατρούς και μία αδελφή. Παντρεύτηκε την Υακίνθη Σταθακοπούλου και απέκτησαν δύο γιους, τον Μιχάλη και τον Χρύσανθο.
Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1819, κήρυξε την Επανάσταση στην Ηλεία και βοήθησε σημαντικά τον αγώνα. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στις μάχες της Πάτρας και του Λάλα.
Ως πολιτικός ήταν «ο πρώτος των πρώτων προεστώτων (προεστών) της Ηλείας τιμώμενος όχι μόνο από τους συμπολίτες του αλλά και από όλους τους Πελοποννησίους». Διετέλεσε Πρόεδρος των Εθνοσυνελεύσεων Γ’ (Ερμιόνης – Τροιζήνας), Δ’ (Άργους) και της Γερουσίας το 1829. Απεβίωσε στη Γαστούνη το 1831.
Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σώζονται τα παρακάτω κειμήλια του Γεωργίου Σισίνη και των παιδιών του καθώς και δύο προσωπογραφίες του.
Ευχαριστούμε τον ιστορικό κ. Μαρίνο Αργυριάδη – Καχρίλα, που για μια ακόμη φορά με περισσή ευγένεια και προθυμία μάς έστειλε τις φωτο των κειμηλίων.
ΦΩΤΟ
2. Χρυσό δακτυλίδι του Χρύσανθου Γ. Σισίνη. με παράσταση τριήρους
3. Δόντι αγριόχοιρου με ασημένιο δέσιμο στην άκρη,
από φάλαρο αλόγου του Γεωργίου Σισίνη.
από φάλαρο αλόγου του Γεωργίου Σισίνη.
4. Εμπροσθογεμής πιστόλα με μηχανισμό πυριτόλιθου του Μιχαήλ Γ. Σισίνη.
5. Αφρικανική μάχαιρα τύπου Gile που αγόρασε ο Μιχαήλ Γ. Σισίνης το 1828 από Άραβα στρατιώτη του Ιμπραήμ Πασά.
6. Σημαία του αγωνιστή Γεωργίου Σισίνη που ύψωσε κατά την Επανάσταση
τον Μάρτιο του 1821στην Ηλίδα με 50 συναγωνιστές του.
τον Μάρτιο του 1821στην Ηλίδα με 50 συναγωνιστές του.
7. Πτυσσόμενο τηλεσκόπιο του Γεωργίου Σισίνη.
8. Προσωπογραφία του Γεωργίου Σισίνη. (Karl Krazeisen, 1831).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου