ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΕΠΟΥΛΗΣ
Ο ανδριάντας
Η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» στις 17 Μαΐου 1934, αναφερόταν στο θέμα του ανδριάντα, ο οποίος αν και είχε φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Κ. Δημητριάδη, πριν από οχτώ χρόνια, μετά από έρανο, δεν είχε στηθεί ακόμα. «…Παραμένει εις κάποιο υπόγειον εκεί, καταστρεφόμενος βαθμηδόν από την υγρασίαν, διότι τα κατά καιρούς κοινοτικά συμβούλια Κρανιδίου λόγω πολιτικής αντιθέσεως προς τον μεταστάντα αντιδρούν εις την απαλλοτρίωσιν τού χώρου, όπου πρόκειται να στηθή ο ανδριάς μεταβαλλομένου εις πλατείαν. Δια να χαρακτηρισθή η κατάστασις αυτή υπάρχει μία μόνον λέξις: αίσχος! Αίσχος δια το Κρανίδι, που ετιμήθη από το μέγα τέκνον του, αίσχος δια τον πολιτικόν μας κόσμον του οποίου υπήρξε σέμνωμα ο αδαμάντινος τον χαρακτήρα και υπέροχος την δράσιν δημοσιογράφος και πολιτευτής…». Λάβρος επιτίθεται μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «ΕΡΜΙΟΝΙΣ» στις 20 Μαΐου 1934, ο βουλευτής Ερμιονίδος Ιωάννης Μάλωσης:«…Διαμαρτυρόμενος εντόνως κατά των ύβρεων της εφημερίδος ταύτης εναντίον τού λαού τού Κρανιδίου, θεωρώ ακόμη εμαυτόν υπόχρεον να πληροφορήσω τον πολιτικόν κόσμον της Ελλάδος και την κοινήν γνώμην ότι η ευθύνη της μη τοποθέτησης του ανδριάντος του εκλιπόντως ανδρός, ουδόλως βαρύνει την παράταξιν του Λαϊκού Κόμματος εν Ερμιονίδι, ής ηγούμαι, αλλά το Κόμμα των Φιλελευθέρων, όπερ ουδέ το ελάχιστον ενδιαφέρον επέδειξεν προς τούτο. Η Κοινοτική εξάλλου Αρχή Κρανιδίου της περιόδου 1929-1934, υπήρξε Βενιζελική επέδειξε δε και αύτη την ιδίαν αδιαφορίαν, ήν επέδειξε το Κόμμα των Φιλελευθέρων μη ασχοληθείσα με την τοποθέτησιν του ανδριάντος…». Τελικά ο ανδριάντας στήθηκε. Άγνωστο ποια χρονιά και από ποιον δήμαρχο. Λεπτομέρειες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μανώλης Ρέπουλης
Μεγάλε Συ, στα χρόνια αυτά τα σκοτεινά και στείρα
Σαν κάποιος φωτεινός χρησμός μου λέγει απ’ τους
Δελφούς
Ίσως να ζήσω και να ιδώ- τάχα το γράφ’η Μοίρα
Όλους νερό της λησμονιάς να πιουν τους Αδελφούς.
Άλλους εχθρούς στη λύρα μου δεν βλέπω να χτυπήσω
Παρά εφιάλτες μ’ άτιμους σκοπούς και ταπεινούς
Και μόνο με τη φόρμιγγα για Σένα θα σαλπίσω
«Ανοίξετε το Πάνθεον για νάμπη ο Γίγας Νους»
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΗΣ
Μάιος 1924
(Το παραπάνω ποίημα δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ερμιονική ηχώ» τον Μάιο του 1981 με την συμπλήρωση 57 χρόνων από τον θάνατο του Εμμ. Ρέπουλη.)
Έρευνα, επιμέλεια
Γιάννης Εμμ. Λακούτσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου