Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Δημήτρης Καμιζής με ένα άλλο τάλαντο - αυτό της φιλοσοφίας, που δεν μπόρεσε μετά την ιατρική να φοιτήσει στη Φιλοσοφική σχολή! - λέμε εμείς ...

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

4 ώρ.  · 

Η μαθητική ποδιά και το μαθητικό πηλήκιο.

Με την ευκαιρία  της σχολικής θεματολογίας λόγω επικαιρότητας, μια σύντομη αναδρομή στο οχι και πολύ μακρινό παρελθόν...

Το μαθητικό πηλήκιο για τα αγόρια καταργήθηκε δια νόμου το 1964 και η μπλε μαθητική ποδιά για τα κορίτσια το 1982, και στις δύο περιπτώσεις, χαρακτηρίστηκαν από τους υποστηρικτές της κατάργησής τους ως μέτρα φιλελευθεροποίησης της κοινωνίας. Όσοι στάθηκαν αντίθετοι με την κατάργησή τους υποστήριζαν, ότι έτσι χάνεται η μαθητική ταυτότητα και ότι θα επικρατήσει ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση των μαθητών και χαλάρωση των ηθών.

Σήμερα που μπορούμε να δούμε τα πράγματα από κάποια απόσταση εγώ σκέφτομαι ότι η κατάργησή τους μάλλον ήταν προϊόν πίεσης του εξελισσόμενου καταναλωτισμού, ώστε μέσω της μόδας να διευρύνει την αγορά και τα κέρδη του.

Η ποδιά άλλωστε, ούτε την ομορφιά και την προσωπικότητα έκρυβε, ούτε τα ερωτικά χτυποκάρδια εμπόδιζε. Αντίθετα, εμπόδιζε την επίδειξη της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της οικογένειας της μαθήτριας και την προβολή άλλων κοινωνικών και ατομικών ανισοτήτων….

Στις φωτογραφίες - στην πρώτη,  η αδελφή μου Ειρήνη, μαθήτρια του Γυμνασίου στο Κρανίδι,  μάλλον σε εκδρομή με συμμαθήτριά της.

                                         και στη δεύτερη μαθήτρια του Γ. Λυκείου Θηλέων Πειραιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: