Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...
ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΦΩΤΟ -> Κεραυνός εν αιθρία ! - > Η αποστομωτική απάντηση της Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου ! ...

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Δημοτική αρχή Δήμου Ερμιονίδας -> «άρτον και θεάματα»…

 

Συνεχίζεται και θα κορυφωθεί το Πάσχα η προσφορά... από τη δημοτική αρχή στους ανέμελους πολίτες, η αρχαία φράση «άρτον και θεάματα» ακριβώς για τον ίδιο λόγο που αναφερόμαστε πιο κάτω.

Εμείς όμως τέτοιες Μεγάλες Ημέρες της Χριστιανοσύνης, στεκόμαστε περισσότερο σε διδακτικές φράσεις της Εκκλησίας μας με βαθιά ευρύτερα  νοήματα, που ψέλνονται τη Μ. Εβδομάδα στους Ι.Ναούς μας, χρήσιμα στη ζωή μας για την εξέλιξη του πνεύματος και της ψυχής μας! Ωστόσο, σε πολλούς από εμάς,  - κι’ αν ακόμα τις ακούμε αυτές τις φράσεις- περνούν απαρατήρητες!! -. Όπως για παράδειγμα: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός. Και μακάριος ο δούλος ον ευρήσει γρηγορούντα. Ανάξιος δε πάλιν ον ευρήσει ραθυμούντα»....

Εδώ στην Ερμιονίδα και ειδικότερα στην Ερμιόνη, η δημοτική αρχή με τους συνεργάτες της - ερχόμενοι από το παρελθόν... μη έχοντας τίποτα ουσιαστικό να μας προσφέρουν γιατί δεν έχουν…  και δεν μπορούν!! μας γέμισαν πάλι εν όψει της Μεγάλης μας γιορτής- του Πάσχα,  «άρτον και θεάματα» με εικόνες και παραστάσεις, που σε ορισμένες  περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια του κιτς!! Μάλιστα, μέσα από αυτές  προβάλλονται  και τα πρόσωπα!!!... 




 Και όλα αυτά, που αλλού η προβολή τους,   στο προσφιλές τους blog ->http://eikonoskopionews.blogspot.com/2022/04/h

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Τοπικός δημοσιογράφος

        ====================================================================================

ΣΗΜΕΙΩΣΗ-> Άρτον και θεάματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση «άρτον και θεάματα» ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση panem et circenses.

Κατά τον Γιουβενάλη[1], διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, στον ιππόδρομο) με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.

Σήμερα χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση σε περιπτώσεις πολιτικής εξαθλίωσης ενός λαού, που αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις - διασκεδάσεις, τις οποίες βεβαίως παρέχουν οι πολιτικοί προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών (της κοινής γνώμης) από την κακή κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με επικείμενη λύση διάφορη από τη θέληση των πολιτών.

Δημοσιογραφικά η φράση αυτή έχει σήμερα ευρύτατη διάδοση διεθνώς. Ισπανοί εκπρόσωποι της διανόησης κατά το 19ο και 20ό αιώνα προέβαλαν το αντίστοιχο "άρτον και ταυρομαχίες" (ισπ. pan y toros[2]).

============================================================================

FACEBOOK

Σταμάτης Δαμαλίτης
ΦΟΒΕΡΟ ! -> Η κιτσαρία σε όλο της το μεγαλείο.!!! - Μας ήρθαν από το μαύρο παρελθόν με προσπάθεια συντονισμένη, που ακολουθείτε στο προσφιλές τους blog ...
Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο



Δεν υπάρχουν σχόλια: